Archives

Calendar

December 2021
M T W T F S S
« Nov    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha




ягя

(от лекция на Свами Тиртха, май 2012, София) 

(продължава от предишния понеделник)

„Тъй като присъщата природа на демоните е да се наслаждават на насилието и унищожението…”[1] Обърнете внимание моля! Значи ако проявявате насилие и унищожавате разни неща – това са демонични навици. И решението не е да престанете да извличате наслада от насилието и разрушаването, но въпреки това да продължавате да го вършите с кисело лице. Не, стремете се да се въздържате от тези негативни действия. Старайте се да служите на останалите с внимание и помагайте да се съграждат неща.

“…но тъй като такава е природата на демоните, те приели заповедите на Хиранякашипу с голям ентусиазъм и почит. Като луди започнали да тормозят хората. В яростта на унищожението изгаряли до пепел градове, села, чифлици, градини, обработваеми поля, гори, ашрами на мъдреци, земеделски колиби, пасища и столици на царства, както и всичко останало, което им хрумнело. Някои от демоните събаряли мостове, сгради и градски порти с железните си копия; други поваляли дървета манго, джак-фрут и други ценни овошки с брадвите си, съсичайки ги на късове. По този начин демоничните слуги на Хиранякашипу създавали неспирни и сериозни притеснения за всички хора. До такава степен, че извършването на яги (приношения) и други благочестиви дейности станало изключително трудно, ако не и невъзможно. Без да получават своя дял от приношенията, полубоговете напуснали небесната сфера и започнали да бродят из този свят.”

Понякога чувствате това и днес – че е трудно да се вършат благочестиви дела, а е лесно да се стори нещо лошо. Денонощно можеш да си купиш тютюн и алкохол. Обаче за хляб и мляко трябва да чакаш докато дойде камионът и отворят магазина. Така че живеем в малко объркана епоха, затова трябва да сме още по-внимателни.

Въпрос на Крипадхам: Гурудев, когато демоните унищожили ягите и всичко, бе споменато, че полубоговете дошли на Земята. Защо?

Свами Тиртха: Защото не получавали своя дял. Приношенията от ягите не се издигали нагоре и те били гладни.

Крипадхам: Но щом идват толкова близо до своите предани поклонници, защо те все още продължават да страдат? Не разбирам това.

Свами Тиртха: Мисля, че много лесно ще го разбереш, ако Манджари забрави да сготви два или три дни. Като не получава дажбата си, съпругът ще слезе от своята престижна позиция, ще дойде много близо до възлюбената си и предана жена – но въпреки това ще има известно безпокойство, нали? По същия начин, ако цикълът на жертване и взаимно служене е нарушен, цялата верига на мирно битуване също се прекъсва. Участниците са отстранени от съответните си места. Демоните, които не бива да властват, властват. Полубоговете, които следва да раздават благословии, не  могат да изпълнят задълженията си. Хората, които би трябвало да извършват жертвоприношения, не могат да ги осъществят – всичко е надолу с главата. Затова всички търсят решение.

Също нека не забравяме, че всичко, което се случва е необходим елемент за лилата, за да може да дойде Нрисимхадев. Без тези проблеми Той не би могъл да дойде, за да ни покаже добър пример, за да поправи грешката на Джай и Виджай – което било оригиналният проблем. А също и да поправи последствията от господстването на демоничната раса. Така че всички са в състояние на очакване: „Какво ще се случи? Не откривам мястото си, нещо трябва да се направи.” Затова установеният порядък е малко нарушен и това е завръзката на историята.

Нашият живот също някак се счупва ако изоставим практиката си. Тогава картината пред очите ни, нашата духовна визия е възпрепятствана и ние не виждаме хармонията скрита зад нещата. Затова е толкова необходимо да поддържаме садачар, духовната практика.

 

(следва продължение)

 

[1] Продължава четенето от книгата на Б.Б.Тиртха Махарадж „Светият живот на Прахлад”

 



Leave a Reply