Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Това е бедствие. Влагаш вярата си в някого – а той те предава. Това е изключително трудна ситуация. Несъмнено много хора са толкова разочаровани в такъв момент, че изоставят всичко. Защото чувствам, че повечето хора са моногамен тип. Те искат да се посветят на ЕДИН. Дори и мъжете да ходят по проститутки, те имат една съпруга. Съпругата е една. Първата любов е една. Можеш да изгубиш девствеността си само веднъж. Няма втори път. Така че тази интензивност, тези чувства, тази отдаденост – съмнявам се че би могъл да ги дадеш на друг човек, след като веднъж целия си се посветил на един. Въпреки всичко божията милост никога не ни изоставя. Защото ако Той иска да ни спаси, Той има силата да го направи. И ако такъв водач или авторитет е измамник – Той ще го махне от пътят ни, за да го прочисти. Не забравяйте, че Бог ни служи. Той действа за наше добро. Дори в разочарованието и в наранените си чувства да си мислим: „С какво съм заслужил това?! Защо се случи на мен!?” Това е естествена реакция. Но можем да стигнем до извода, че това също е за наше добро. Че е премахната някаква пречка.

Сляпата вяра не помага. Помага истинското търсене, истинското проникване. И ако зависим от милостта на Бога, той ще ни даде онова от което се нуждаем.

Познание е лесно да се предаде. Но ние в крайна сметка търсим чувства, Бхакти. Познание можем да съберем от много места. Но чистата Бхакти трябва да я почерпим от чист извор. И ако нещо ни пречи да намерим истинския извор, тогава Кришна ще прочисти пътя ни. Той ще премахне препятствието.

Ако сме предложили нещо на Кришна чрез някой човек, нима губим нещо? Може би някои илюзии. Но е добре да дойдем на себе си, колкото и да е болезнено. Защото истината винаги е болезнена. В истината няма удобство. Истината винаги е прекалено трудна за понасяне. Тя е като товар. Затова ние не търсим истината, не търсим истинния Бог, търсим милостивия Бог. И вие също трябва да сте милостиви. Дори да сте били измамени, бъдете милостиви.

Точно като предишния папа – срещу него имаше покушение, беше прострелян от наемен убиец. И какво направи той? Мнозина счетоха това за древно предсказание, разбраха че е божествен аранжимент. Но какво правеше той? Той се молеше за убиеца. И след известно време, когато се възстанови, отиде в затвора и му прости. Най-сетне някой, който не само говори за истинските християнски качества, но ги и ПРОЯВЯВА! „Отнасяй се с врага си като с приятел.”

А пропадналия гуру не стреля с куршуми по вас. Подобна ситуация ви отнема единствено илюзиите, но не и живота, не и съществуването ви. Така че нека умеем да прощаваме, да сме състрадателни, милостиви. Да извлечем добрия резултат от лошата ситуация.

Дори и вярата на стотици и хиляди да е съсипана? Но нима е случайно? Или си има основателна причина? Недейте да обвинявате обстоятелствата. Докато виним някой друг за собственото си страдание, ние всъщност не разбираме. Ако Кришна ви дава щастие и полет в духовния живот, вие си мислите: „Заслужил съм го! Това е естествено за мен.” Но когато ви даде малко страдание, за да ви разтърси: „Хей, чуй Ме, последвай Ме!” – казвате: „Колко си жесток!” Хайде стига!

Основният проблем е в това, че искаме да кажем на Кришна как трябва да ни слугува: „Готов съм да приема милостта Ти – стига да ми я дадеш по такъв и такъв начин. Друг вид милост не е за мен. Ето ги приятелите ми – упражнявай милостта си към тях!” Оставете на Него да реши какво да ви даде. Но трябва да имате твърдата вяра, че Той действа за ваше добро. Той използва както духовния ви учител, така и разочарованието ви – и двете – за ваше добро.

Трябва да прочетете тази прекрасна книга на Шрила Шридхара Махарадж, наречена „Търсейки с обич изгубения слуга.” Не търсейки съвършената душа или съвършения слуга – а ИЗГУБЕНИЯ слуга. Защото когато сме най-долу, знаем къде е пътят нагоре.Leave a Reply