Calendar

June 2019
M T W T F S S
« May    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
36176651_484554975313301_8668948083142295552_n

(Szvámí Tírtha, 2013.01.05-ei szófiai reggeli tanítása)

Harilílá kérdése: Azt hallottam, hogy ha szeretnél valamit elérni, akkor segíts másokat abban, hogy elnyerjék ugyanazt. Ez így van az anyagi, és remélem, a lelki szférában is. Szeretnél fejlődni a lelki úton, s szeretnéd, hogy mások is haladjanak, úgyhogy a te javadra is szolgál, ha segítesz másokat. Azonban, mivel nem vagy tökéletes, mit is adhatsz a számukra, anélkül, hogy beszennyeznéd őket? Mint ahogy említetted, amíg nem vagy tökéletes, addig másokat sem tudsz tökéletessé tenni. Ha nem vagy tiszta, mit is adhatsz a számukra? Mit nyújthatsz nekik a saját lelki utadból, hogy hasznukra, s saját hasznodra is váljék?

Szvámí Tírtha: Nos, lehet, hogy mi nem vagyunk képesek tökéletességet adni másoknak, de Krsna igen. S amíg nekem korlátaim vannak, a mesterem és a parampará nem korlátozottak. Tehát, abban az esetben, ha “porszem” kerül a gépezetbe – ami előfordul – a feljebbjáróid belépnek és segítségedre sietnek.

Tehát gondosan meg kell válogatnunk a példaképeinket. Nagyon óvatosnak és eltökéltnek kell lennünk, és nagyon magas példát kell keresnünk. S tudnod kell, mit tanulhatsz egy embertől. Ha ostoba dolgoknak szenteled magad, akkor ostobaságot fogsz elérni. Azonban a bhakti jóga egyik meghatározása az, hogy távol tartod magad az ostobaságoktól. S itt (a bhakti jógában) létezik egy isteni hierarchia – ámbár én vagyok a legjelentéktelenebb része ennek a rendszernek, de az üzenet valós. Meglehet, hogy nekem nem sikerült teljes megvalósításra jutnom, lehet, hogy nem vagyok a fényben, úgymond nincs teljes megvalósításom, de ha tudom az irányt, és másoknak is elmondom, hogy “arra kell menni” – az egy fontos segítség.

De ismét óvatosnak és szerencsésnek kell lennünk. Mert egy vérbeli századparancsnok így kiált: “Utánam!”, míg a nagyhatalmú generálisok, akik a védelmi rendszerük biztonságát élvezik, azt mondják, hogy: “Előre!” Válasszatok helyesen!

De mások lelki útjának segítése, szolgálata – ez egy nagyon dicsőséges szolgálat. S ez a legjobb beteljesülés – ha láthatom mások fejlődését. Talán, nem annyira érzem a saját fejlődésemet, de ha látom azt, hogy másvalaki a lelki gyakorlatai révén, mennyivel teljesebb életet él, akkor az megnyugtató a számomra is. Tehát alaposan tanulmányoznunk kell a filozófiát, hogy megértsük az egész rendszert, és nagy összpontosítással kell, hogy végezzük a gyakorlatainkat is. S alapvetően beszélj a megvalósításaidról! Ez a módja, hogy elkerüljük a fanatizmust: komoly tanulmányok, s beszélj a megvalósításaidról, arról, amit már elértél!

De tisztában kell lenned az iránnyal. A tökéletesség létezik, a Legfelsőbb Úr ott van, Aki mindennek a forrása, Akihez visszatérhetünk, s létezik a folyamat, mely által lelki eszményeinket elérhetjük. Tehát, egyszerű. Megvan a cél, az út, s te is ott vagy. Rakd össze a rendszert!

 Leave a Reply