Category RSS

Calendar

January 2018
M T W T F S S
« Dec    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
satsang

(az előző pénteki lecke folytatása)

 

Szvámí Tírtha: Jama és nijama, a tilalmak és az ajánlások – ezek a szabályok, mint a jóga alapelvei, az erkölcsi hátteret adják, az életmód alapját. Amennyiben aktívabb gyakorlóvá szeretne válni az ember, akkor el lehet sajátítani az ülő helyzeteket, vagy szat-szangra járni, légző gyakorlatokat és mélyebb meditációt lehet végezni. Az alapszakaszok a jóga bevezető fokozatai, majd a leghaladóbb szinteken valódi kapcsolat alakul ki az egyén és a Legfelsőbb között.

Kérdés: És mit jelent a szat-szang?

Szvámí Tírtha: A szat-szang egy nagyon érdekes szó. A közvetlen, szó szerinti jelentése “találkozás az igazsággal”. Általában viszont, amikor az emberek azt mondják, hogy szat-szang, az azt jelenti, hogy összejönnek megvitatni bizonyos Istennel kapcsolatos témákat, vagy, hogy gyakoroljanak. Mégis, valójában a lényeg, találkozni az igazsággal. Ez az oka az összejövetelünknek, ezért kell a közös gyakorlás, ezért kell hallgatnunk a leckéket, ezért szükségesek közös gyakorlatok vagy tanulmányok – hogy képesek legyünk találkozni az igazsággal. Szat-szang.

Kérdés: Szeretném megkérdezni, hogy tanítható-e a jóga gyerekeknek? Létezik-e határvonal? Miként látja mindezt?

Szvámí Tírtha: Feltétlenül, szükség lenne rá! Indokolt lenne a gyerekek ilyen irányú tanítása, mert az anyagi rendszerben történő oktatás körülbelül öt-hat vagy hét éves kortól kezdődik. Ez a megfelelő idő, hogy az emberek oktatása elkezdődjön, hogy kezdetét vegye az elméjük vagy az intellektuális módon történő oktatásuk. Amennyiben megvalósítjuk a béke, a megértés, az együttműködés, a Legfelsőbbel való kapcsolat alapelveit, vagy ezeket az isteni tudatszinteket, ha ezeket kora gyerekkorban kialakítjuk, akkor ez nagyon természetes lesz a gyerekek számára. Mit sem szólva az egészségügyi hatásról. Jógikus életmód szerint élni, az nagyon egészséges. Nem csupán a testmozgás, hanem a lelki hatása miatt is, könnyedébben megtalálhatják a személyes belső békét. Ily módon új módszereket tanulhatnak meg, hogyan nézzenek szembe a kihívásokkal, miként oldják meg saját problémáikat. Szóval, úgy gondolom, hogy nagyon jó, ha olyan korán kezdjük, amennyire csak lehetséges.

Kérdés: Végezetül, mit mondana annak az embernek, aki a jóga gyakorlásába szeretne kezdeni?

Szvámí Tírtha: Ne tétovázzon, kezdje el!Leave a Reply