Calendar

March 2019
M T W T F S S
« Feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
тъмно-светло

(részlet Szvámí Tírtha Szófiában tartott 2012. májusi előadásából)

Krphadhám kérdése:  Gurudév, volna egy kissé filozófiai kérdésem arról, amikor a lélek elhagyja a testet. Tudom, hogy létezik egy fizikai és egy mentális test. A kérdésem az, hogy vajon mi fog történni a mentális testtel? Az mikor hal meg? Vannak-e ennek korlátai, vagy ez csupán a cselekedeteinktől függ?

Szvámí Tírtha: Az anyagi test az anyagból vétetett, az anyaghoz fog visszatérni. A finom fizikai test a finom elemekből származik, ezért nem korlátozza a durva anyagi szinten történő megsemmisülés. Míg a léleknek lelki a minősége, amely örökkévaló – nincs kezdete és vége. Tehát a halál csupán a durva fizikai testet érinti. Tudtok követni? Három identitásunk van: az egyik a sár és a hús – a test; a másik az érzelmi és mentális identitásunk; a harmadik pedig a lelki szikra, amely az egész rendszert működőképessé teszi. Tehát a test szét fog hullani, ám a lélek örökké élni fog.

Ha már a mentális halálnál tartunk – erre vonatkozik talán a kérdésed? Mi az a mentális halál? Mik az elme funkciói? Gondolkozás, akarat, érzés. Tehát ha nem tudsz gondolkozni, elveszíted az akaraterődet, és ha meg vagy fosztva az érzelmeidtől – ez a mentális halál.

Egyébként a mentális vagy asztrális identitásunk egy finom formához, egy finom fizikai testhez hasonlítható. A lélek tudatossága pedig először ezen a síkon vetül ki és nyilvánul meg. Tehát létezik a finom fizikai testnek egy úgynevezett mentális vagy asztrális fejlődése – ez az, amikor meghalunk a tudatosság alacsonyabb szintjeinek – a hibáinknak, a hiányosságainknak – hívhatjuk ezt akár mentális halálnak vagy a finom fizikai identitás széthullásának. Ennek célja azonban kizárólag az, hogy magasabb síkon tudjunk újjászületni. A sötétséget felváltja a fény. Post tenebras lux – borúra derű. Tehát ha a hibáid számára meghalsz, akkor tudsz majd megszületni a jó tulajdonságaid számára.

Végtére is: létezik-e vajon a halál? Nem annyira, hiszen csupán a testet érinti, az anyagi elemeket. De ti, lélekszikrákként, akkora hatalommal vagytok felruházva, hogy képesek vagytok az anyagot úgy elrendezni, hogy az élőnek tűnjön. Ez a lélek ereje. Ha ott a lélek, akkor egységbe rendeződik, a teljesség felé halad, ha nincs ott a lélek, a szétesés felé tart. Tehát kérlek benneteket, hogy a legjobb célra használjátok a valódi önazonosságból fakadó erőtöket! Nem elég pusztán a testi túlélésért fáradozni! Arra van szükség, hogy az örökkévalóságért, lelkünk örök üdvéért munkálkodjunk.

 Leave a Reply