Category RSS

Calendar

October 2018
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
sower

Testvéreink közül néhányan kifejezték abbéli szándékukat, hogy csatlakoz nának a vaisnavák családjához, mely egy nagyon is ígéretes esemény. Éppen ezért meg kell, hogy osszak veletek néhány inspiráló gondolatot az avatás fontosságáról. Elegendő egyszer új életet kezdeni; már ebből is láthatjátok, mennyire magas és mennyire misztikus is a mi folyamatunk. Hiszen nem kell elhagynunk a testünket ahhoz, hogy új életet kezdjünk, csupán az előző tudatszintet kell elhagyni  ahhoz, hogy újra megszülethessünk.

Három dologba nyerhetünk beavatást: a tudományba, a misztériumba, a harmadik dolgot pedig majd később mondom el nektek. Mi legyen tehát az első dologgal? Csatlakozni akartok a nagy tudományokhoz? Természetesen! Ezért kezdjük el a tanulmányainkat. Azáltal, hogy valamely iskolához csatlakoztok, gyakorlatilag beavatást kaptok abba a különleges témába, tudományba. Mi a legnagyobb tudomány a Föld nevű bolygón? A legnagyobb tudomány a Földön az, hogy hogyan éljünk. Néhány ember úgy érzi, feleslegesek ezek a rituálék, beavatások, ám mi tudjuk, mennyire fontos ez. Hiszen általa nyerhetjük el mindazoknak az áldását, akik már művelik azt a tudományt.

Mégis néha úgy véljük, hogy a tudomány túlzottan hétköznapi, és valami mást keresünk. Amikor úgy látjuk, hogy egy anyagi alapú tudás nem vezet sehova, azt gondoljuk: ’A misztérium – az majd segíteni fog! Adjatok nekem beavatást egy misztériumba!” Mi a legnagyobb misztérium a Földön? Nem a „hogyan éljünk”, hanem az élet maga. A legnagyobb misztérium az életnek nevezett tapasztalat. De még mekkora megtapasztalás! Ne feledjétek: ez egy titok! Azt jelenti, hogy személyes, magányos megtapasztalásoktól függ, melyeket gyakorlatilag sohasem érthetsz meg – hiszen misztérium. Ha képesek vagyunk megérteni vagy elemezni valamit, az nem misztérium, egyúttal pedig elveszíti a vonzerejét. Néhány dolognak tehát rejtve kell maradnia – ám nem a hibáitoknak.

Miután beavatást nyertetek a tudományba és utána a misztériumba – elégedettek vagytok? Néhány ember igen, ők szerencsések! Minket azonban ez nem tesz elégedetté, nekünk szükségünk van egy harmadik fokozatra.

A harmadik beavatás az isteni szeretetbe való beavatás. Meglehetősen furcsa, de ezek egymásra épülő fokozatok – egyre magasabb, mondhatni átfogóbb szintek. Tehát valamennyi tudomány része a misztériumnak, és valamennyi misztérium az isteni szeretetben összegződik. Ez azt jelenti, hogy az istenszeretet felöleli az összes tudást. Azáltal, hogy az egyiket megkapod, mindegyikbe bebocsátást nyersz. Tehát ha elég értelmesek vagytok, nem vesztegetitek az időtöket a tudományokba és a misztériumokba való beavatással. Természetesen az összes ilyen iskolát és szintet nagyra becsüljük, de az élet hosszú mégis rövid, és szükségünk van egy rövidre zárásra, egy közvetlen kapcsolatra.

Ugyanakkor az avatás nem egy diplomaosztó bankett, nem az utazásotok vége, ez csupán a kezdet. Talán nem a kezdet, de ebben az emberéletben vegyük ezt egy nagyon jelentős és gyönyörű kezdetnek.

A Csaitanja-csaritámrtában az áll, hogy a guru és Krsna kegyéből az ember szívében az isteni szeretet kúszónövényének magját ültetik el. Valamennyiünkben megvan ez a lehetőség, mégis ápolni kell.

Az avatás napja nagyon fontos az életünkben, hiszen ez az életünk legszebb napja. Kedves barátaim, emlékezzetek az avatásotok napjára és nézzétek meg azt a képet, ami az avatásotokon készült! Ezután nézzetek bele most a tükörbe, és látni fogjátok a különbséget. Ha jobb a kép, szépen haladtok. Ha a tükörben nem látszik rajtatok ugyanaz a fény és extázis, akkor vissza kell térnetek arra a pontra. Hogy miért? Mert valami történik ekkor.

Ahhoz, hogy a tudományokba bevezetést nyerjünk, vizsgákat kell tennünk. Ahhoz, hogy a misztériumokba beavatást nyerjünk, próbáknak kell alávetnünk magunkat. Ahhoz, hogy az isteni szeretetbe beavatást nyerjünk, csupán ’igen’-t kell mondanunk. Miért? Mert ez az Isteni könyörületen múlik.  Minden egyéb csereüzlet, ez pedig alászálló isteni kegy.

 Leave a Reply