Calendar

December 2018
M T W T F S S
« Nov    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
двама

(részlet Szvámí Tírtha 2012 májusában, Szófiában tartott előadásából) 

(az előző hétfői tanítás folytatása) 

“A lélek a durva és a finom fizikai testben lakozik, de nem ott születik. Nem megy át olyan változásokon, mint a test, mert az önvaló természete nagyon különbözik a testétől. Miképpen a ház tulajdonosa is különbözik a háztól magától, az önvaló a test tulajdonosa, ezért különbözik tőle. Csupán az anyagi kötődés miatt gondolják az emberek hogy „Ez az anyagi test vagyok.” Föld, víz, tűz és levegő alkotják kezdetben az emberi testet, de a természet törvényei által ezek felbomlanak, a test pedig eltűnik. A lélek ellenben sohasem semmisül meg.”[1]

Próbáljatok erre emlékezni! A test anyagból vétetett, az anyaghoz tér vissza; mi mint lelkes lények a Lélektől, Istentől származunk, ezért a Jóistenhez fogunk visszatérni.

„Talán nehéznek találjátok az önvaló elkülönítését a testtől, hiszen megszoktátok, hogy együtt látjátok őket. A tűz példájával tudom megvilágítani a számotokra. A tűz a fában rejlik, de csupán az égés során figyelhetjük meg könnyen a fa természetének különbözőségét a tűzétől, amely nagyon intenzív és ragyogó. Hasonlóképpen, a lélek az élőlény testében és érzékszerveiben lakozik, de azt érzékelhetjük, hogy ezektől különbözik.”

Úgy hiszem, ezekkel az állításokkal egyet tudunk érteni, ám a lelket és a testet együtt szoktuk látni. Általában a holttesteket nem tanulmányozzuk sokáig – az Isten szerelmére! Sajnos a lelket sem figyeljük meg a testtől elválasztva, hiszen e tekintetben vakok vagyunk. Tehát úgy gondoljuk, hogy ezek mindig együtt vannak. És néha összetévesztjük az egyiket a másikkal. De aztán a kisfiú így folytatja:

Ó, ostoba emberek! Annyit siránkoztok e test fölött még akkor is, ha holtan fekszik előttetek! Nem ment el sehová – akkor miért siránkoztok? A test még itt van, akkor a testet siratjátok? Ez az ember meg szokott hallgatni benneteket, és szokott válaszolni a szavaitokra, de most nem teszi ezt. Kérlek, ne bánkódjatok emiatt! Azt az embert, aki valójában meghallgatott és válaszolt, soha senki sem látta. A test, melyet látni szoktatok, még mindig itt van, megnézhetitek – éppolyan, mint annak előtte. Éppen ezért semmi szükség a test miatt keseregni!

A lélek kelti életre és védi meg a testet, ám ha a test többé nem hallgat, és nem válaszol, az azt jelenti, hogy nincs tudatánál. A lélek az összes tárggyal az érzékeken keresztül tartja a kapcsolatot, de nem azonos a test érzékszerveivel. A lélek csupán tudatosságból áll. A durva fizikai test az öt durva elemből és a tíz érzékszervből épül fel, melyek a finom fizikai testet borítják – ennek összetevői az elme, az értelem és az ego. A durva fizikai test fedi be a lelket is, amely ezekhez a dolgokhoz a jó é s rossz cselekedetek által kapcsolódik. Ez a megértés csak azok számára lehetséges, akik az Istent imádják.”

Ez azt jelenti, hogy most már értjük, hogyan szabaduljunk meg a legnagyobb kesergéstől, hiszen szerettünk elvesztése hatalmas fájdalom, ugye? Ám ha megértjük, hogy a test az anyagból származik és oda is tér vissza, míg a lélek Istentől származik és a Jóistenhez tér vissza, miért is kéne siránkoznotok?

Néha mások halála miatt siránkozunk, de sajnos egy apróságra kell, hogy emlékeztesselek benneteket: a halállal mindannyiunknak szembe kell nézni, előbb vagy utóbb. Tehát ez azt is jelenti, hogy nem kell keseregnünk a saját halálunk miatt. Az életeteken kesereghettek, ha kihagyjátok ezt a lehetőséget. Ám azok, akik Istent imádják, megérthetik ezt.

[1][1] A felolvasás folytatódik Bhakti Vallabh Tírtha Mahárádzs A szent életű Prahlád c. könyvéből – Párbeszéd Jamarádzs, a halál istene és egy nemrégiben elhunyt személy rokonai között.

 

 

 Leave a Reply