Calendar

March 2019
M T W T F S S
« Feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
двама

(részlet Szvámí Tírtha 2012 májusában, Szófiában tartott előadásából) 

(az előző hétfői tanítás folytatása) 

“A lélek a durva és a finom fizikai testben lakozik, de nem ott születik. Nem megy át olyan változásokon, mint a test, mert az önvaló természete nagyon különbözik a testétől. Miképpen a ház tulajdonosa is különbözik a háztól magától, az önvaló a test tulajdonosa, ezért különbözik tőle. Csupán az anyagi kötődés miatt gondolják az emberek hogy „Ez az anyagi test vagyok.” Föld, víz, tűz és levegő alkotják kezdetben az emberi testet, de a természet törvényei által ezek felbomlanak, a test pedig eltűnik. A lélek ellenben sohasem semmisül meg.”[1]

Próbáljatok erre emlékezni! A test anyagból vétetett, az anyaghoz tér vissza; mi mint lelkes lények a Lélektől, Istentől származunk, ezért a Jóistenhez fogunk visszatérni.

„Talán nehéznek találjátok az önvaló elkülönítését a testtől, hiszen megszoktátok, hogy együtt látjátok őket. A tűz példájával tudom megvilágítani a számotokra. A tűz a fában rejlik, de csupán az égés során figyelhetjük meg könnyen a fa természetének különbözőségét a tűzétől, amely nagyon intenzív és ragyogó. Hasonlóképpen, a lélek az élőlény testében és érzékszerveiben lakozik, de azt érzékelhetjük, hogy ezektől különbözik.”

Úgy hiszem, ezekkel az állításokkal egyet tudunk érteni, ám a lelket és a testet együtt szoktuk látni. Általában a holttesteket nem tanulmányozzuk sokáig – az Isten szerelmére! Sajnos a lelket sem figyeljük meg a testtől elválasztva, hiszen e tekintetben vakok vagyunk. Tehát úgy gondoljuk, hogy ezek mindig együtt vannak. És néha összetévesztjük az egyiket a másikkal. De aztán a kisfiú így folytatja:

Ó, ostoba emberek! Annyit siránkoztok e test fölött még akkor is, ha holtan fekszik előttetek! Nem ment el sehová – akkor miért siránkoztok? A test még itt van, akkor a testet siratjátok? Ez az ember meg szokott hallgatni benneteket, és szokott válaszolni a szavaitokra, de most nem teszi ezt. Kérlek, ne bánkódjatok emiatt! Azt az embert, aki valójában meghallgatott és válaszolt, soha senki sem látta. A test, melyet látni szoktatok, még mindig itt van, megnézhetitek – éppolyan, mint annak előtte. Éppen ezért semmi szükség a test miatt keseregni!

A lélek kelti életre és védi meg a testet, ám ha a test többé nem hallgat, és nem válaszol, az azt jelenti, hogy nincs tudatánál. A lélek az összes tárggyal az érzékeken keresztül tartja a kapcsolatot, de nem azonos a test érzékszerveivel. A lélek csupán tudatosságból áll. A durva fizikai test az öt durva elemből és a tíz érzékszervből épül fel, melyek a finom fizikai testet borítják – ennek összetevői az elme, az értelem és az ego. A durva fizikai test fedi be a lelket is, amely ezekhez a dolgokhoz a jó é s rossz cselekedetek által kapcsolódik. Ez a megértés csak azok számára lehetséges, akik az Istent imádják.”

Ez azt jelenti, hogy most már értjük, hogyan szabaduljunk meg a legnagyobb kesergéstől, hiszen szerettünk elvesztése hatalmas fájdalom, ugye? Ám ha megértjük, hogy a test az anyagból származik és oda is tér vissza, míg a lélek Istentől származik és a Jóistenhez tér vissza, miért is kéne siránkoznotok?

Néha mások halála miatt siránkozunk, de sajnos egy apróságra kell, hogy emlékeztesselek benneteket: a halállal mindannyiunknak szembe kell nézni, előbb vagy utóbb. Tehát ez azt is jelenti, hogy nem kell keseregnünk a saját halálunk miatt. Az életeteken kesereghettek, ha kihagyjátok ezt a lehetőséget. Ám azok, akik Istent imádják, megérthetik ezt.

[1][1] A felolvasás folytatódik Bhakti Vallabh Tírtha Mahárádzs A szent életű Prahlád c. könyvéből – Párbeszéd Jamarádzs, a halál istene és egy nemrégiben elhunyt személy rokonai között.

 

 

 Leave a Reply