Calendar

March 2019
M T W T F S S
« Feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
woman-bird

(Szvámí Tírtha, 2013.01.4-ei szófiai esti előadása)

“Az Isteni tudatban élő, bár lát, hall, érint, szagol, eszik, mozog, alszik és lélegzik, mindig tudja, hogy ő maga tulajdonképpen nem tesz semmit. A beszéd, ürítés, elfogadás, a szem kinyitása és behunyása közben állandóan tudatában van annak, hogy csupán az anyagi érzékek foglalkoznak tárgyaikkal, ezért felettük áll.”[1]

Ez a vers egy misztikus megtapasztalást említ. Miközben a testi funkciók működését szemléled, aközben teljesen tudatos vagy arról, hogy ez nem te vagy. Ezek csupán az érzékek, az elme, a testi funkciók, melyek reagálnak a külvilág impulzusaira. Tehát, kérlek, néha merüljetek el a test, s a tevékenységeitek működésének vizsgálatában. Ha jön valami kihívás, próbatétel, akkor előbb reagáltok, utána esetleg elgondolkoztok. Előbb gondolkozzatok, kérlek, és aztán cselekedjetek! Az sokkal jobb lesz.

Nagyon könnyű idézni ezt a verset ürügyként, ha másokkal szemben hibázunk. Akkor elmondhatod, hogy: “Ó, ez nem az én hibámból történt.” Ezek csupán az érzékszerveid, az elméd, mely most így reagál. Hogy hangzik ez? Nem valami jól – még hallani sem, nem hogy erről beszélni. A misztikus megtapasztalás ebben az értelemben az, hogy egy kis távolságot tartunk miközben meg tudjuk figyelni az életet, miközben meg tudjuk figyelni a tapasztalatainkat, amik bennünket érnek az életben, miközben megfigyeljük a test és az elme komplex működését. Mert valójában a lelkünk ebben a test-elme komplexumban tiszta és tökéletes. De mivel az illúzió fátyla borítja, ezért a testben zajló történésekkel, érzésekkel és tevékenységekkel azonosítjuk magunkat.

Valamiképpen ez egy nagyon érzékeny téma, mivel ennek ellenére érezzük a boldogságot, a fájdalmat. Azonban, ha egy kicsit közelebbről megvizsgálod, akkor – ha használod a szánkhjádat, analizáló képességedet – akkor megfigyelheted, hogy a test-e az, mely a fájdalmat és a boldogságot érzi? Csupán próbálj meg egy hullának okozni fájdalmat, vagy örömet – egyáltalán nem fog reagálni. Tehát, nem a test az, mely a fájdalmat érzi. Akkor talán a lélek az, aki a fájdalmat és boldogságot érzékeli? Nos, akármilyen anyagi behatással lehetetlen elérni a lelket. Akkor hol van a fájdalom és az öröm?

Jamuná: Az elmében.

Szvámí Tírtha: Igen, ez a kettő között van – a testi keretek határán túl, de a lelki tapasztalásokon innen. A kettő között – ez az elme szintje, az asztrál szint. Ezért mindazok, akik nem tartják testüket és elméjüket ellenőrzés alatt, fájdalmat és boldogságot fognak érezni. Ellenben azok, akik szabályozzák ezeket, nem mondanám, hogy nem éreznek fájdalmat vagy boldogságot, de az ő belebonyolódásuk némileg különböző. Nem azonosulnak a fájdalommal és a boldogsággal. Azt mondhatjuk, hogy egy tiszta lélek nem azonosítja magát a testi érzésekkel.

[1] Bhagavad-gítá” 5.8-9.Leave a Reply