Category RSS

Calendar

October 2018
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Shyamasundara

(Szvámí Tírtha, 2013.01.04-ei szófiai reggeli előadása)

Csak a tudatlanok mondják, hogy az odaadó szolgálat (karma-jóga) különbözik az anyagi világ analitikus tanulmányozásától, a szánkhjától. A nagy tudásúak szerint, aki helyesen halad a két út egyikén, az mindkettő eredményét elnyeri.“[1]   

Giridhári kérdése: Úgy tűnik, van némi ellentét e között a két út között, az analitikus tanulmányozás és a misztikus megtapasztalás között. Szükséges-e, valamelyik út választása vagy harmonikusan egyesíthetjük mindkettőt?

Szvámí Tírtha: Nos, úgy vélem, hogy a legjobb az odaadás útját választani, mely még a jóga általános misztikáján is túlmutat. Mert mi is Csaitanja Maháprabhu különleges hozzájárulása a teológiai értelmezés általános történetéhez? Ez a szeretetmisztika, a lelki szeretet misztikája. Ez jóval túl van a jóga általános miszticizmusán.

Azonban azt gondolom, hogy abban egyet érthetünk, hogy ha megfelelően elemzed a mulandó és az állandó, az anyagi és a lelki dolgokat, akkor valamilyen lelki látásmódra fogsz jutni. Ez egy misztikus élmény lesz – túl fogsz látni az anyagi keretek határán. Ha valaki ezt a misztikus megközelítést választja, akkor képes lesz szépen elkülöníteni a helyes és a helytelent – így ismét elnyeri a többi út gyümölcseit. Míg a valódi odaadás, a direkt odaadás misztikus tapasztalata ezt jelenti:

 

prémánydzsana-ccshurita-bhakti-vilócsanéna
szantah szadaiva hrdajésu vilókajanti
jam sjámaszundaram acsintja-guna-szvarúpam
góvindam ádi-purusam tam aham bhadzsámi
[2]

 

Góvindát imádom, az őseredeti Urat, akit a szeretet írjával megkent szemű tiszta bhakták felfoghatatlan, számtalan tulajdonságban bővelkedő gyönyörű kékesfekete Sjámaszundar formájában mindig a szívükben látnak.” Vagyis a szívedben, a legbelső létedben közvetlenül megtapasztalod Istent, Emiatt „Góvindát imádom, az őseredeti Urat.” Tehát ez az odaadás alternatívája. Ne pazarolj túl sok időt az analízisre! Ne aggódj, ha a misztikus tapasztalásaid kissé váratnak magukra! Csak folytasd tovább a mantrázást s eléred céljaidat! Nem látok ellentmondást, mert van egy magasabb koncepció, amely minden korábbit magába foglal.

Giridhári: Lehet, hogy ezt a szöveget más módon kell olvasnunk: mivel mindkét út a másik eredményét is nyújtja, így lehetetlen csak az egyiken járni.

Szvámí Tírtha: Nagyon jó, hogy emlékeztetsz, mivel ha rendelkezünk az odaadás többletével, akkor a karmánk, karma-jógává fog válnia cselekedeteink, lelki cselekedetekké alakulnak; a tudásunk pedig gjána-jógává. Ha a karmához hozzáteszed az odaadást, akkor karma-jógává fog válni; ha a tudásodat is odaadással bővíted, akkor gjána-jógává válik. Így mi történik abban az esetben, ha hozzá tesszük az odaadást a jógához? Akkor jóga – jógává fog válni? Jóga a négyzeten, helyes. Ez a jóga magasabb szintje, önmagával szorozva – a kapcsolat megsokszorozódott a kapcsolat által. Jóga a négyzeten.

[1] Bhagavad-gítá 5.4.

[2] Brahma-szanhitá, 5.38.

 Leave a Reply