Calendar

March 2019
M T W T F S S
« Feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
single-lotus-flowers

(Szvámí Tírtha, 2013.01.04-ei szófiai reggeli előadása)

Köszönöm, hogy eljöttek az előadásra és mivel 1988 óta látogatok Szófiába, tiszteletbeli bolgárnak érzem magam. Remélem, ezzel nem bántom meg Önöket! Azonban ez az Önökkel történő találkozás egy nagyon különleges lehetőség a számomra, mivel számtalanszor beszélünk az állandó szolgálatról. S ez éppenséggel egy olyan szolgálat, melyet a lelki tanítómesteremtől kaptam. Tehát, bármikor, amikor ide utazom, az egy nagyon édes emlékezés őrá. S Önök mindannyian az örök kötelességemre emlékeztetnek, mely annyit jelent, hogy Önök az én megmentőim. Tehát, hálás köszönetem a lehetőségért, hogy emlékezhetek mindarra, amit tanultam, hogy megoszthatom, amit kaptam, mert ez a módja annak, hogy megsokszorozzuk a kincseinket.

Szeretném folytatni azt a beszélgetést, melyet a munka, a cselekedet művészetéről kezdtünk el. Természetesen ennek a kérdésnek a taglalása végtelen, mivel mindig cselekszünk. De meg kell tisztítanunk a tetteinket, összhangba kell hoznunk őket az isteni akarattal, meg kell próbálnunk az emberiség, illetve saját lelki gyarapodásunk szolgálatára használni őket. Tehát, ha ezen a három lelki szinten tevékenykedünk – önnön érdekünkért, mások szolgálatáért, Isten dicsőségéért – akkor nagyon áldásos lesz az életünk. Úgy hiszem ez egyszerű és érthető mindenki számára, bár embertársaink közül sokan nem is tudnak erről. Talán meg kell mondanunk nekik, hogy: “Tudsz arról, hogy létezik egy magasabb célja is az életünknek? Nem csupán azért születtünk, hogy meghaljunk!” Ily módon, s ezért van az, hogy elenyészően kevesen halnak meg bölcsen, míg a többség ostobán éli az életét. Tehát, lehetőséged van választani a dicsőséges halál és az ostoba élet között.

Azonban, hogy megértsük saját kötelességünket ismét a Bhagavad-gítára, az Isteni Énekre kell összpontosítani figyelmünket. Amint már megbeszéltük korábban, minden tettünknek van visszahatása. Számos következménye van cselekedeteinknek, s ha szeretnél ezektől mentes lenni, akkor logikusnak tűnik, hogy abba kell hagyni a cselekvést.. Ha nincs bevitel, akkor nincs kimenet sem. Éppúgy, mint a testünkben, ha nem viszel be élelmet, akkor nem lesz végtermék sem. Ne hibáztasd a rendszert! Ha van bevitel, akkor van kimenet is. Ez logikus. Ezért meg kell találni a módját annak, hogyan táplálkozzunk, anélkül, hogy ürülék keletkezne, hogyan cselekedjünk a kedvezőtlen visszahatások nélkül. A megoldás pedig nem a cselekedetek elhagyása, hanem az isteni tervvel történő harmonizálás.

Azt is megértettük, hogy a tettek által elnyerhető a felszabadulás. Azonban anélkül, hogy szeretetteljes és élő kapcsolatot hoznánk létre a Legfelsőbbel, ez az elméleti felszabadulás nem fogja elégedetté tenni a lelkünket. Míg azok, akik a Legfelsőbb odaadó szolgálatába merülnek, kétség kívül elérik Őt. Tehát, innen folytatnánk a Bhagavad-gítá verseit. Kérlek, hallgassátok figyelmesen, mert ezek maga Isten szavai. S ha Ő készen áll arra, hogy megossza a bölcsességét velünk, akkor nekünk is készen kell lennünk, hogy meghallgassuk a tanácsait.

“Az elméjén és érzékein uralkodó, odaadással dolgozó tiszta lélek kedvel mindenkit, és mindenki kedveli őt. Az ilyen embert, bár állandóan dolgozik, sohasem kötik tettei.“[1] 

Ez a vers komoly elvárást fogalmaz meg. Három embertípust, kritériumot említ: az egyik, aki odaadással dolgozik; a másik, aki egy tiszta lélek; és a harmadik, aki uralkodik az elméjén és az érzékein. Tehát, szeretnétek tiszta lélekké válni? Természetesen, igen, mindannyian szeretnénk megtisztulni. Mi a tisztaság? Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy mi a tisztaság, mert ismerjük azt is, amikor valami tisztátalan. Képzeljék el, hogy néha találkozom olyan emberekkel, akik nem hisznek abban, hogy a tökéletesség lehetséges. Ez borzasztó! Ekkor mindig azt mondom: “Nem, nem, nem! Kérlek, ne mond ezt! Az lehetséges, hogy te még nem találkoztál olyan személlyel, aki megvalósította a tökéletességet, de ne vesd el ennek az esélyét; a lehetősége adott.” Ki az, aki már találkozott tökéletes emberrel? Ó, nagyon sokan?! Valaki két kézzel is szavaz. De, úgy vélem, hogy mindenkinek fel kellene tennie a kezét, ha azt kérdezném, ki találkozott már tökéletlen emberrel. Ha találkozunk a tökéletlenséggel, akkor fel fogjuk ismerni a tökéletességet.

Egyszer találkoztam egy tanárral, aki valójában egy misztikus tanító volt. S tudjátok, hogy a kiváló tanítók, úgy beszélnek, hogy például, ha valakit szeretnének tanítani, akkor egy másvalakihez beszélnek oly módon, hogy az illető is magára ismerjen. Tehát, ha én egy jó tanár vagyok, és szeretnék útmutatást nyújtani a számodra, akkor oly módon beszélek másvalakihez, hogy te is megértsd. Áttételes módon sokkal izgalmasabb. Tehát, volt egy találkozónk egy tekintélyes úriemberrel, aki ilyen áttételes módon adott iránymutatást a számomra. Végig a két órás megbeszélés alatt, a barátomra fordította minden figyelmét, azonban én azt éreztem, hogy nekem szól minden szava. Mindenesetre azt mondta neki, hogy: “Ha létezik egy szélhámos szent, egy hamis szent, akkor figyelj jól, mert az azt jelenti, hogy létezik igaz szent is. Láttál már valaha hamis 75 dollárost? Nem, mert nincs eredeti 75 dolláros. De ha találkozol egy hamis százdollárossal, akkor nagyon figyelmesnek kell lenned, mert ez azt jelenti, hogy van eredeti is.”

Tehát, ha találkozol a tökéletlenséggel, figyelj jól – mert akkor a tökéletesség is létezik!

 

(folytatása következik)

 

[1] “Bhagavad-gítá” 5.7.

 Leave a Reply