Calendar

March 2019
M T W T F S S
« Feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Mahaprabhu dancing

(Szvámí Tírtha, 2013.01.4-ei szófiai esti előadása)

Kérdés: Miként tudjuk szebben szolgálni a Legfelsőbbet azáltal, hogy embertársainkat szolgáljuk? Tudnál némi gyakorlati tanáccsal ellátni bennünket?

Szvámí Tírtha: Ez egy nagyon szép kérdés, nagyon szép téma. Bár vannak, akik megértik, sok ember nem, hogy miért is kell szolgálnunk Istent. Mégis kevesen fognak bele ebbe az odaadó szolgálatba, s még kevesebben fogják elnyerni annak eredményét. Azt is megértettük, hogy egy önzetlen bhakta, Isten önzetlen szeretetteljes híve, semmit sem vár cserébe. Például, ha van egy nagyon engedelmes, igen kedves régóta hűséges szolgálód, szeretnél gondoskodni róla, szeretnéd szolgálni valami módon őt. Ugyanígy történik ez Isten esetében is – ha valaki nagyon szépen szolgálja, Ő is szeretne cserébe adni valamit. De a valóban tiszták nem várnak semmi viszonzást Istentől. S itt nagyon óvatosnak és figyelmesnek kell lennünk. Mert, ha ilyen bhaktákat kezdesz szolgálni – akik még Istentől sem fogadnak el semmilyen szolgálatot – s te mégis tudod valahogy szolgálni őket, az azt jelenti, hogy te még Magánál Istennél is erősebb vagy. Mert olyasvalamit tudtál tenni, amit Ő nem. Természetesen ez egy komoly feladat, hogy egy ilyen léleknek bármilyen apró szolgálatot tehess. De ez a szépség benne – szolgálva Isten odaadó híveit, valami nagyon jó dolgot tehetünk.

Hozzászólás: Azonban a kérdésem arra vonatkozott, hogy általában miként szolgálhatom embertársaimat. Nem a legkiválóbb embert, nem a szent embert, hanem másokat.

Szvámí Tírtha: Rendben. Azt mondják, hogy: ”Ha valaki éhes, és neked van kenyered, de nem osztod meg – ez a te felelősséged. Ha valamilyen tudás birtokában vagy, és valaki tudatlanságban van körülötted, s nem osztod meg a tudásodat – ez is a te felelősséged.” Ezért a központjainkban ételt osztunk, hogy elégedetté tegyük az emberek testét, és megosztjuk a tudást, hogy hogyan tehetik tökéletessé az életüket – elégedetté téve ezzel a lelküket.

De mi a legjobb módja mások szolgálatának? Ha először magadon segítesz. Mert ha önmagad megtisztítod, akkor ragyogni fogsz, és mások is követni fogják a példádat. Ha én magam sötétségben vagyok, hogyan segíthetnék másokon, hogy a fénybe érjenek? Először magamnak kell a fénybe jutnom, azért, hogy másokat is oda vezethessek: “Hé! Itt van a világosság!”

Hozzászólás: De lehet, hogy az én életem nem lesz elég ehhez.

Szvámí Tírtha: Isten tudja. S az Ő kegye erősebb, mint az te ellenállásod.

Kérdés: Kell-e Istenre várnunk, hogy bizonyos szituációkban küldjön embereket, akiknek segíthetünk?

Szvámí Tírtha: Nos, azt tanácsolnám, hogy először fohászkodj azért, hogy küldjön valakit, aki neked tud segíteni! Mert ha minket megmentenek, akkor tudunk másokat megmenteni. Ezt a mi tradíciónkban leszármazási láncolatnak, tanítványi láncolatnak hívják. Hogyan szüretelik a mangót? A mangó egy nagyon ízletes, sérülékeny, puha gyümölcs és rendkívül értékes is. A mangófa roppant magas és a legfinomabb gyümölcsök a legtetején teremnek. Tehát, mit tudsz tenni? Fogsz egy botot és levered a mangót? Akkor összetörik! Nem, ez meglehetősen különlegesen zajlik – sok ember mászik fel a fára. Azok, akik a legtetején vannak, gyűjtik a gyümölcsöt és lejjebb adják az alattuk lévőknek, s ők az alattuk lévőknek, majd végül az leér a földre – hozzád. Ez azt jelenti, hogy a gyümölcs eredeti megőrzött formájában jut el hozzád. Ez a láncolat képes a gyümölcsöt az egyik helyről a másikra eljuttatni. Hasonlóképp, ha eléred azt a személyt, aki fölötted áll, akkor ő is eléri azt, aki fölötte áll, ők elérik azokat, akik fölöttük állnak és ily módon a felszabadulás útjának láncolata töretlen marad – Istenig visszamenően.

Ezért meg kell találnunk a segítőnket, a mi személyes megmentőnket. S ahogy a pólódon olvasható: “Harcolnunk kell az igazság győzelméért.” Tehát, ha Csaitanja Maháprabhu hadseregéhez szeretnél csatlakozni, akkor ez egy fölöttébb dicsőséges küzdelem. Azt nem tanácsolnám, hogy Krsna hadseregéhez csatlakozz, mert a Mahábháratában Krsna serege Krsna ellen harcolt. Ez egy másik történet. Nos, igen óvatosnak kell lennünk, hogy melyik sereghez csatlakozunk. De Csaitanja Maháprabhu hada jól fel van szerelve különböző fegyverekkel. Ez egy nagyon dicsőséges hadsereg. Ez az elit alakulat. De mik is Maháprabhu fegyverei? Isten képes elhárítani bármikor, bármiféle ellenállást. Néhány kis villámcsapás, némi földrengés, kis világvége játék – és már vége is. Csaitanja Maháprabhu nem használt ilyen fegyvereket. Ő egy avatár – s nem a filmre gondolok – nem, Ő a kegy avatárja. Tehát, az Ő fegyverei nagyon különlegesek. Két-három fő fegyvere létezik. Az egyik a Srímad Bhágavatam, mely a lelki tökéletesség elérésének útmutatója. Egy másik fegyvere a szádhu-szanga – társulás a szentekkel. S a harmadik a fő-fő fegyvere a Szent Név. Azonban, ha ezekkel sem tudja megtörni az ellenállásunkat – a Srímad Bhágavatam ismereteivel, tudományával, a szentek édes ölelésével, vagy a szív gyönyörű fohászával, a mahá-mantrával – ha nem tud legyőzni bennünket ezekkel, akkor van még egy extra fegyvere. Ez pedig a mahá-praszádam, a megszentelt étel, mely mindenkit legyőz, ez biztos.

 Leave a Reply