Calendar

May 2019
M T W T F S S
« Apr    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
лодка

(Szvámí Tírtha, 2013.01.04-ei szófiai reggeli előadása)

Aki tudja, hogy odaadó munkával is elérhető az, ami lemondással, s aki ezért a munka és a lemondás útját egynek látja – az valóban lát.”[1]

Úgy vélem ez elég világos, nem szükséges tovább magyarázni. Azonban az ezt követő vers egy rendkívül lényeges tanáccsal szolgál:Az ember mindaddig nem lehet boldog egyedül a tettekről való lemondás által, míg odaadással nem szolgálja az Urat. Az ilyen munkától megtisztult bölcsek késedelem nélkül elérik a Legfelsőbbet.”[2].

Ez a cselekvés művészete. Nem a lemondásra, a cselekedeteid megszüntetésére van szükség; hanem a tetteid Istennek való szentelésére. Mások szolgálata pedig annyit jelent, hogy “Úgy cselekszem, ahogy Ő szeretné, nem úgy, ahogy nekem tetszik.” A következő kérdés pedig az, hogy: Mi Isten akarata? Ő hogyan szeretné? Ehhez pedig, az adott problémára történő nagyon finom ráhangolódás szükséges, de erről majd később értekezünk.

A Srímad Bhágavatam még azt is megemlíti, hogy akik úgy gondolják, hogy már teljesen felszabadultak, azonban nem szolgálják a Jóistent, nem építenek ki ilyen szeretetteljes és élő kapcsolatot az Istenség személyével – azoknak vissza kell térniük. Ezért ez a személytelen tökéletesség nem elegendő. Miért? Mert egy lila ködöt nem tudsz a szívedre ölelni, igaz? Nem tudunk szerelembe esni holmi energiával. Tehát, valamennyi személytelen elmélet a lehetetlennel próbálkozik. A lehetetlent szeretnék elképzelni, de az lehetetlen. Vagy pedig a megmagyarázhatatlant szeretnék megmagyarázni. Szeretnék elérni az elérhetetlent. Ez bosszantó. Próbálkozol, próbálkozol, próbálkozol – de a végén arra jutsz, hogy: “Nem, ez képtelenség!” S gondolj bele a másik oldalba is. Ha te Isten vagy, és valaki azt mondja, hogy: “Ó, Te csak egy lila köd vagy!” Ez egy kicsit bántó, ha valaki azt mondja neked: “Ó, te az energia megnyilvánulása vagy!” Nem, mivel te úgy érzed, hogy ennél azért több vagy. S ez így is van, mindannyiótoknak van aurája, ami az energiátoknak egy megnyilvánulása, kisugárzása – ez valóban igaz. De te is ott vagy. Ugyanez a helyzet a Legfelsőbbel: minden az Ő megnyilvánulása, de Ő mindezeken túl is létezik. Ezért, ha elemezni kezded, hogy mi lelki és mi az, ami anyagi – szánkhja – ha ezt megfelelően teszed, akkor a végén misztikus tapasztalásra tehetsz szert. Mivel – a szent tanítások szerint – el kell jutnunk oda, ahol minden elérhető. “Amit elnyerve, mindent elnyersz; amit megismerve minden ismertté válik.”[3] Máskülönben a Legfelsőbb olyannyira túl van minden elváráson, és mindenen, ami megérthető, hogy jató vácsó nivartanté aprápja manaszá szaha[4] – “onnan még a szó és a gondolat is visszafordul, mert képtelenek elérni Őt”. Jató vácsó nivartanté aprápja – elérhetetlen – manaszá szahaelmével. Ennek ellenére, mi nagyon ambiciózusak vagyunk, mert szeretnénk elérni Őt. S Őt elérve minden elérhető; Őt megismerve, minden ismertté válik a számodra. Ez egy misztikus élmény.

Tehát ez a cselekvés művészete – minden cselekedetedet szenteld a Legfelsőbbnek, s ne oly módon, ahogy te szeretnéd, hanem ahogy Neki kedves. S ezután, ahogy itt említésre kerül: “késedelem nélkül elérheted Őt”. S mi a legkedvezőbb cselekedet? A Legfelsőbb dicsőítése a Szent Nevein keresztül.

harér náma harér náma

harér námaiva kévalam

kalau násztjéva násztjéva

násztjéva gatir anjathá[5]

 

 

„A konfliktusok és képmutatás e kali-korszakában a Szent Nevek zengésén kívül nincs más út, nincs más út, nincs más út a felszabadulásra.”

[1] Bhagavad-gítá 5.5.

[2] Bhagavad-gítá 5.6.

[3] Mundaka Upanisad, 1.1.3.

[4] Taittiríja Upanisad, 2.9.1.

[5] Brhan-náradíja-purána.Leave a Reply