Calendar

April 2019
M T W T F S S
« Mar    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
against the current

(részlet Szvámí Tírtha 2012. májusi, Szófiában elhangzott tanításából)

Kérdés: Miért szállja meg a gonosz az embert? Ő maga akarja ezt, vagy csak hagyja, hogy megtörténjen?

Szvámí Tírtha: Nagyon jó kérdés. Hogyan uralkodik a gonosz az emberek felett? És miért, ha egyszer mi ezt nem akarjuk? Ugyanezt a kérdést tette fel Ardzsuna Krsnának: Atha kéna prajuktó’jam pápam csarati purusah[1]Honnan jön az az erő, ami az embert bűnös tettekre kényszeríti?” Senki sem akar bűnös lenni, mégis néha egy ilyen erő egyszer csak elhatalmasodik rajtunk és uralni kezd bennünket – vajon honnét származik ez az erő? Erre Krsna így felelt: káma esha kródha esha radzsó-guna-szamudbhavah[2] „Ennek forrása a káma, a vágy, illetve a kródha, a harag, s végül a radzsó-guna, a szenvedély kötőereje.” Ez tehát a forrása az embereket hatalmába kerítő valamennyi negatív hatásnak. „Az Istenség Legfelsőbb Személyisége így szólt: Csupán a kéj az, óh Ardzsuna. Ez a szenvedély kötőerejével való társulásból születik, s később haraggá alakul át: ez a világ mindent felemésztő, bűnös ellensége.” Az előző vers kérdése pedig: „Ardzsuna szólt: Oh, Vrsni leszármazottja, mi az, ami az embert akarata ellenére, szinte erőszakkal bűnös tettekre kényszeríti?” Ez tehát néha a vágyaink ellenére történik – ugyan mi jók akarunk lenni, de ezeknek a hatásoknak annyira erős a sodrása, hogy az egyszerűen összezúz bennünket.

Ezután a következő kérdés merül fel: lehetséges-e ennek a befolyásnak ellenállni, avagy nem? Mert ily módon nagyon könnyen mondhatjátok: ’Ó, ez nem az én hibám, ez nem az én bűnöm. Ez csak egy engem ért befolyás, így hát én nem vagyok bűnös.’ Van mód az ellenállásra?

Hogyne volna. Ha tovább olvassuk a szentírást, ezt találjuk: „Az anyagi természet három kötőerejéből álló Isteni energiámat nagyon nehéz legyőzni. De akik átadták magukat Nekem, azok könnyen túllépnek rajta.”[3] Amíg tehát az anyagi energia befolyása alatt áll az ember, addig nem tud neki ellenállni. Ezért kell alávetni magunkat az isteni védelemnek – akkor az nagyon is könnyűvé válik. Hogy hogyan? „Az anyagi természet három kötőerejéből álló Isteni energiámat nagyon nehéz legyőzni. Hiszen annyira erős! De akik átadták magukat Nekem, azok könnyen túllépnek rajta.” Gyakorlatilag a Földön élő valamennyi élőlény e hatás alatt áll, iszonyúan nehéz ellenállni neki. Ámde….”Akik átadták magukat Nekem, azok könnyen túllépnek rajta.” Igazán egyszerű – legalább is annak tűnik. Ez egy általános szabály, hogy ha meg akarunk szabadulni valamiféle hatástól, akkor egy másik befolyásnak kell magunkat átadni.

Ez tehát a módja annak, hogy a bűnös hatás alól kivonjuk magunkat. Természetesen megpróbálunk követni bizonyos elveket, melyek segítenek ebben, de végső soron minden az isteni kegyelmen múlik.

Jamuná kérdése: Mahárádzs, ez azért van, mert a Jóisten kemény elvárást támaszt felénk, vagyis képesnek kell lennünk az árral szemben úszni, akármilyen erős is az?
Szvámí Tírtha: Pontosan erről van szó! Magas a mérce, én is nagy elvárásokat támasztok feléd és valamennyi tanítványom felé. Ha tehát ennek érdekében fel kell áldoznom egy kis melegséget, amikor veletek beszélgetek – kérlek, ne gondoljátok azt a szeretet hiányának! Mi történik, ha árral szemben úszunk? Elérjük a forrást! Ha tehát az anyagi befolyás árjával szemben úszunk, az kétségtelenül nehéz, ám akkor fogjuk elérni az isteni forrást – hiszen a forrásnál lakozik az istenség.

[1] Bhagavad-gítá 3.36.

[2] Bhagavad-gítá 3.37.

[3] Bhagavad-gítá 7.14.

 Leave a Reply