Calendar

March 2019
M T W T F S S
« Feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
gopis 1

(Szvámí Tírtha, 2013.01.4-ei szófiai esti előadása)

Krsna-prémí kérdése: Korábban említetted, hogy mindannyian cipeljük korábbi karmánk batyuját. Összefüggésben van ez talán a nemünkkel? Ha nőként vagy férfiként születtünk, ez függhet a prárabdha-karmánktól?

Szvámí Tírtha: Tehát, hogy a nemünket a karmánk határozza meg? Igen. Miként és miért történik mindez? A nagyon szenvedélyes férfiak a következő életben nőként fognak megszületni. Erről további részletekkel szolgálhatok, amennyiben szeretnétek. Természetesen mindent a korábbi tetteink és az isteni áldás határoz meg. Miért? Mivel az emberi testet egy fához hasonlítják, és a szívet pedig ennek a fának a legnagyobb ágához. Két madár foglal helyet ezen az ágon. Az egyik madár a lélek, aki próbálja a fa gyümölcseit élvezni. Néhanapján édes gyümölcsöket, máskor édeseket és savanyúakat, megint máskor pedig keserűeket választ. De ez a kis butuska kismadár folyamatosan csipegeti a gyümölcsöket. Reményvesztetten is reménykedve. Míg a másik madár, a Felsőlélek, aki az istenit képviseli, a belső vezetőnk, csupán megfigyel. Mindaddig, míg az egyéni lélekmadárka el nem kezd figyelni a mesterre, az anyagi élet kettősségeit kell élveznie és elszenvednie. Azonban, ahogy figyelme a belső vezetőre a Paramátmára irányul, minden aggodalma szertefoszlik. Tehát a Paramátma, az isteni képviselő, kísér bennünket valamennyi tapasztalásunkon keresztül, Ő olyan feltételeket teremt a számodra, hogy azokra a különleges tapasztalatokra szert tehess, amikre szükséged van. S az Úr útmutatása által öltünk férfi, vagy női testet. Azonban, a lélek valójában se nem férfi, se nem nő. Nem öreg és nem fiatal; nem ember és nem állat. A lélek szat-csit-ánanda.

Mégis a nemek szerinti megosztottság az egész teremtett világban megtalálható, ezért sokan úgy gondolják, hogy a nemek egyesítésével boldogok lehetnek. Mint azt az ógörög hagyományban Platón tanította: az ember eredetileg egy gömbölyű egész volt, melyet kettéhasítottak – az egyik feléből lett a férfi, a másikból pedig a nő. Majd bizonyos testrészek kerültek különböző pontokon elhelyezésre – a hölgyeknél elöl, a test felső részén, a férfiak esetében meg lent. S a két nem tagjai úgy vélekednek, ha ezeket egyesítik, akkor boldogok lesznek. Az indiai tradícióban ezt másként magyarázzák. Létezik Sivának egy nagyon különleges formája, amikor megfeleződik – egy olyan emberi testben ábrázolják, melynek két keze és két lába van, viszont függőlegesen két részre osztódik. A jobb oldala férfi, Siva, és a bal oldala pedig nő, ő Párvatí – ez az Ardha-nári-ísvara. Ardha annyit jelent, hogy ‘fél’, nári ‘nő, asszony’, ísvara pedig ‘Úr’. Tehát ő az az Úr, aki félig nő. Tehát az indiai ikonográfia így egyesíti a férfi és női pólusokat. Az általános misztika pedig az androgünt használja.

Ezek után, mi hogyan viszonyulunk ehhez a témához? Nos, semmi kivetnivaló nincs abban, ha a férj magához öleli a női energiát a feleségében; azonban szigorúan a saját feleségéről van szó, nem pedig más feleségéről. Ez így rendben is van, egy családos esetében nagyon könnyen megvalósítható a nemek egyesítése, azonban mi a helyzet az aszkétákkal? Miként tudják magukhoz ölelni a női energiát? Ezt igen nehéz megvalósítani! Ha az aszkéták hölgyeket kezdenek ölelgetni, az nem igazán helyénvaló – ezt nem tanácsos tenniük. ‘Ez csupán egy lelki gyakorlat az emelkedettebb egység megvalósításához!’ Nem, ez nem helyénvaló. Még akkor sem, ha nekik is meg kell valósítani ezt a magasabb egységet. Nem hölgyeket kell ölelgetniük, hanem a női minőséget kell magukba fogadniuk. Ezért mondják azt, hogy Rádhárání kegye nélkül egyetlen szannjászí sem lehet sikeres a lelki életben. A női minőség segíti a lelki fejlődés sikerességét.

Természetesen a nemek szerinti megosztottság, mint férfi-nő, igen fontos és megfelelően kell kezelnünk. Ha a férfiak túlontúl szenvedélyesek, akkor legközelebb átlagos hölgyekként fognak megszületni. Azonban, ha ezek a férfiak szenvedélyesen gyakorolják a bhakti-jógát, akkor szintén hölgyekként fognak megszületni, de egy magasabb oktávon – mint gópík. Ez a mi törekvésünk. Mutassatok még egy olyan vallást, ahol a férfiak készek arra, hogy legközelebb nőként szülessenek meg!? Ez lehetetlen! Ez bizonyítja azt, hogy a bhakti-jóga egy magasan isteni, transzcendentális folyamat.

S ez nem vicc. De azért, mind a hölgyeknek, mind a férfiaknak felül kell kerekedniük a nemek adta megkötöttségen. Olyanokká kell válnunk, mint az angyalok – akiket nem kötnek az anyagi kuszaságok, csak Isten dicsőítésének és a szolgálatnak élnek. Tehát, kövesd az angyalokat!

Kérdés: Akkor hogyan lesznek gyerekeink?

Szvámí Tírtha: Ez különbözőképpen lehetséges. A biológiai továbbörökítés útján; illetve létezik más típusú szaporodás is. Például, egy férfinak lehet saját, biológiai gyermeke, míg egy prédikátornak pedig lelki gyermekei “születhetnek”. Ez is egyfajta továbbörökítés. S ha képes vagy egy magasabb szintre emelkedni, akkor pusztán a gondolatoddal is teremthetsz. Ezt hívják kefalogenezisnek. Éppúgy, mint Brahmá, akinek fiai az elméjéből születtek – minden gond nélkül. Tehát, különböző módjai vannak a továbböröklődésnek. Ne ragaszkodjatok túlontúl, ennek a legáltalánosabb módjához!

Kérdés: Olyan ez, mint amikor valaki azért születik nőként, hogy valamit megtapasztaljon az érzésein keresztül, és férfiként pedig azért, mert meg kell értenie valamit?

Szvámí Tírtha: Úgy hiszem ez egy igen jó magyarázat, mivel a férfiak az elméjüket terhelik túl, a hölgyeket pedig az érzelmeik zavarják meg.

Kérdés: Kérhetünk tanácsot arra vonatkozólag, hogy miként tudnánk megszabadulni ettől a nehéz fejtől, melyet a férfiak hordoznak?

Szvámí Tírtha: A tökfejtől? Nos, az eszetek „szívesítésére” és a szívetek „eszesítésére” van szükség – egyesítsétek ezeket a képességeteket, mellyel rendelkeztek, az intellektuális és az érzelmi oldalt! Ha sikerül egy magasabb egységet megvalósítani, e kétféle képesség magasabb szintézisét, akkor közelebb kerülünk egyfajta ideális helyzethez. De a nehéz fej megregulázására kértetek tanácsot, ugye? Ez roppant egyszerű: fejet kell hajtanunk Isten előtt. Ez a fej megfelelő módon történő használata. Ki kell fejeznünk tiszteletünket a Legfelsőbb tekintély iránt.Leave a Reply