Calendar

March 2019
M T W T F S S
« Feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
daisies

(részlet Szvámí Tírtha 2012 májusában, Szófiában tartott előadásából) 

 (az előző hétfői tanítás folytatása)

 

 

„Felesége közelgő halálán kétségbeesve így jajveszékelt a kalinga madár, amikor az idő hatalma által a vadász megközelítette, nyilával meglőtte, és megölte őt is. Óh, bolond királynők, ti szintén meg vagytok fosztva a megértéstől, nagyon hasonlóan ehhez a kalinga madárhoz, aki nem vette észre a saját halála közeledtét. Még ha száz évig folytatjátok is a siránkozást, akkor sem fogjátok tudni visszakapni a férjeteket.

            Tehát Hiranjakasipu, Visnu ellenlábasa idézte ezt a párbeszédet, mely Jamarádzs és a királynők között zajlott[1], majd ezt a következtetést vonta le:

„Óh, drága fivérem felesége és fiai, Szujagja király feleségei és rokonai elámultak Jama eme szavain, melyekkel egy fiúcska alakjában oktatta őket, és ráébredtek, hogy minden anyagi dolog mulandó. Semmi sem marad mindig úgy, ahogy ma látjuk.

Igaz ez? Sajnos, igaz. De ne feledkezzünk meg róla, hogy két irány létezik! Azok az anyagi dolgok, amiket most látunk, le fognak bomlani. A lelki dolgok, amiket ma látunk tökéletesedni, növekedni fognak. A teljes anyagi világ a széthullás felé halad, miközben minden, ami lelki, az egységbe rendeződés irányába, a lelki világba való visszatérés felé tart, De vannak változások. Az egyik a romlás, a másik a javulás. Válassz – melyik iránynak akarsz engedelmeskedni! De Semmi sem marad mindig úgy, ahogy most látjuk.

„Miután beszélt velük, Jama távozott, és a király rokonai befejezték a temetési szertartásokat. Hasonlóképpen nektek sem szabad túl sokat siratnotok magatokat vagy másokat. Kik ezek az emberek, akiket siratunk? Mi az, amit úgy hívhatunk, hogy a ’miénk’? Valamennyi ilyen vélekedés tudatlanságból és a testhez való ragaszkodásból fakad, semmi másból.

Ezeket a tanításokat hallván Diti, Hiranjáksa anyja, egy ideig megfeledkezett róla, hogy halott fiát sirassa.”

Nos, mit mond nekünk ez a történet, mi az üzenete? Ez a történet nem a halálról szól. Ez a történet nem a siránkozásról szól. Nem, ez a történet az élet dicsőítése! Nem a biológiai halálról szól, hanem a lelki örökkévalóságról. Tehát, kérlek benneteket, ne siránkozzatok a történet súlyos szavai felett, hanem próbáljatok örvendezni az üzenetnek: ’Nem a test vagyunk’!

             S van egy módja a lelki tudatosságunk felelevenítésének: Krsna, add meg a lehetőségét, hogy Szent Neveidet szolgálhassam! Haré Krsna, Haré Krsna, Krsna, Krsna, Haré Haré, Haré Ráma, Haré Ráma, Ráma Ráma, Haré Haré.

[1]  Bhakti Vallabh Tírtha Mahárádzs A szent életű Prahlád c. könyvéből

 Leave a Reply