Category RSS

Calendar

October 2018
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
shipwreck

Kérdés: Vajon az isteni terv milyen mértékben a saját tervünk?

Szvámí Tírtha: Hát, az az odaadásotokon múlik. Az isteni terv tökéletes. Van néhány tendencia ebben az életben, ami mindenképpen be fog következni, akár a hozzájárulásunkkal, akár anélkül. Ebben az értelemben objektívak, tőlünk függetlenek. Az emberi hozzájárulás az isteni tervhez kétségtelenül hozhat rossz eredményeket. Tehát bármilyen hiba, hiányosság vagy diszharmónia van körülöttünk, azt mindig az eltorzult emberi törekvésekre tudjuk visszavezetni. A törekvésekkel nincs probléma, a baj a torz törekvésekkel van.

A Bhagavad-gítában, amely India legfontosabb szentírása, Isten így szól: “Mindenki, minden tekintetben az Én utamat járja.”1 Mit is jelent ez? Azt, hogy minden rendben van? Bármit is teszel az, az isteni terv szerint való? Már megbocsássatok, de egy ösvényen lehet egyik irányba közlekedni, és mehetsz az ellenkező irányba is. Mégis ugyanazon az ösvényen mozgunk, de az irány létfontosságú. Ezért a vers második fele így szól: “Mindenkit aszerint jutalmazok meg, amilyen mértékben átadja magát Nekem.“1 Tehát minél inkább készen állunk ’igent’ mondani az isteni tervre, annál inkább harmóniába kerülünk ezekkel az isteni tendenciákkal.

Az isteni terv az isteni terv – önmagában tökéletes. A mi terveink kissé korlátozottak és kicsit gyengék. Ám ha mi is magunkévá tesszük az isteni tervet, a mi tervünk is tökéletessé válik.

Kérdés: Szerinted mi a különbség az isteni terv és a karma között? Második kérdésem pedig az, hogy mit értesz “lelki gyakorlat” alatt és te melyik gyakorlatot követed?

Szvámí Tírtha: A karma mint szabály szintén az isteni terv része. Ám ez nem a végső erő, amely az igazságot érvényre juttatja. Hiszen a karma akciót és reakciót jelent. Olyan ez, mint egy fizikai törvény az ember erkölcsi szintjeire kiterjesztve. Akik vakok, azok a véletlenben hisznek, akik értelmesek azok pedig a karmában. Ők tudják, hogy ha van egy akció (tett), akkor lesz egy reakció is (következmény). Ám akik bölcsek, azok az isteni kegyelemben hisznek, és mondhatom, hogy ez a Legfelsőbb végső terve. Hiszen, tudjátok, azt mondják, ha bajban vagy, azonnali segítségre van szükséged. Minél nagyobb a baj, annál nagyobb segítségre van szükséged. Azt mondják ma akkora nagy a baj, hogy gyakorlatilag az összes mentőmellényt szét kellene gyorsan osztogatni. Hiszen ez a világ egy történelmi szempontból süllyedő hajó, még mielőtt megfulladnánk, meg kell tanulnunk úszni.

A karma tehát ott van, de a karma nem egy örök törvény. Ha megtanuljuk, hogyan kell helyesen cselekedni, akkor felülírhatjuk a karmikus mintánkat. Hiszek az isteni gondviselésben, az isteni kegyelemben, amely a karmán túl van. A karma csupán igazságosságot jelent, míg a kegyelem túlmutat rajta, képes áthidalni a különbséget. Csak képzeljük el, hogy valamennyi ostoba cselekedetünkért meg kell fizetni – először is ez egy hosszú lista, és hosszú idő. Ám ha helyes módszert alkalmazunk – az odaadás és az önátadás útját – vagy beleegyezünk az az isteni tervbe, vagyis egyszerűen fogalmazva megtanulunk ’igent’ mondani Istennek, akkor törlődik a múlt. Akkor tiszta lappal kezdtek. Ám néha vagyunk olyan ostobák, hogy újrakezdjük a hosszú listát. Azonban alapvetően lehetséges magasabb síkra kerülni az isteni kegyelem által.

A lelki gyakorlatokra vonatkozó kérdéseddel kapcsolatban… A Bhagavad-gítára utalnék, hogy rámutassak a tradíció nagyszerűségére. Az áll benne, hogy a lelki gyakorlatnak különböző módjai vannak. Az egyik az, hogy tevékenységeinket az isteni célnak szenteljük oda. Néhány egyszerű példával élve: templomot építünk. Vagy ellátogathatunk szent helyekre is: például a Rila-hegységben fekvő Hét-tóhoz. Avagy tanulmányozhatjuk a szentírásokat, és ezzel dicsőíthetjük az Urat. Vagy adományozás segítségével megoszthatjuk azt, amink van a rászorulókkal. A meditáció is szerepel a lelki gyakorlatok között. Létezik a lemondás, tapaszja2, és van néhány mód a lelkierő gyűjtésére is. De nekünk van speciális mantra-meditációnk is. A meditáció kapcsolatot jelent, a mantra pedig az elme felszabadítását. Ez egy olyan kötött fohász- és meditációs forma, amely felszabadítja az elmét és a tudatot. Ez az az általános gyakorlat, amit mi követünk.

Ám ha eléggé elkötelezettek és elszántak vagyunk, akkor eljuthatunk egy olyan síkra, ahol minden cselekedetünk meditáció. Az evés, az alvás, a főzés a munka, a gyereknevelés – bármit is csinálsz, az meditáció. Ha megfelelő látásmóddal rendelkezünk, és a tudatunk is megfelelő, bármit is csináljunk, az segíteni fogja az isteni terv megnyilvánulását.

Kérdés: Vajon az emberi elme megkapta-e a képességet arra, hogy elpusztítsa ezt a világot? Az emberi akaraterő tényleg képes elpusztítani ezt a világot?

Szvámí Tírtha: Lehetséges volna, de nem valószínű. Elmondom, hogy miért. A mi tradíciónknak van véleménye a bolygónk jövőjéről, a bolygórendszerekről és az emberek maximális képességeiről is. Ami tehát az univerzum időfaktorát illeti, a Földet is ideértve – efelől nyugodtak lehetünk, sokáig fennmarad még, habár ez a juga a legrövidebb a különböző jugák, világkorszakok közül. Négy korszakot különböztetünk meg: az arany, az ezüst, a bronz és a vaskort. Szerintem ki tudjátok találni, vajon most melyikben élünk, ez nem az aranykor. Mindamellett ez az utolsó kor, a vaskor elég hosszú is. Ha pedig egy korszak lezárul, akkor egy újabb veszi kezdetét – tehát ne aggódjatok!

A kérdés másik oldala, a teremtmények képességeire vonatkozó – tényleg rendelkezünk pusztító erőkkel, de vannak konstruktív erőink is. Azt mondják, ha valaki a jóga misztikus ágának gyakorlója, különleges képességekre tehet szert – ezeket sziddhiknek hívjuk. Mint például a vízen járás, átjárás a falon, vagy mások gondolataiban való olvasás, a múlt a jelen és a jövő ismerete – bizonyos képességekre szert tudunk tenni. Egyszer volt egy barátom, aki így szólt: “Amikor meditálok, látom, mi van a konyhaszekrényben.” Erre azt mondtam: “Én is látom, de én kinyitom az ajtót.“ Tehát ezekre a képességekre szert lehet tenni – nem nagy dolog.

De az egyik legnagyobb teljesítmény: a világok teremtésére való képesség. Ez aztán nagyon észveszejtő! Általában azt hisszük, hogy a világok teremtése az a Jóisten fennhatósága, de ha belegondolunk, például az internetre mondhatjuk, hogy az az emberek által teremtett virtuális realitás. Vagy ha egy ásram, egy lelki közösség példáját vesszük, amely ebben az anyagi világban olyan, mint egy lelki menedék – ez is egy olyan új világ megteremtése, ahol a harmónia dominál. Tehát helyesen kell értelmeznünk az embereknek ezt a képességét a világok teremtésére. És ha lehetséges, hogy rendelkezünk ezzel a képességgel, akkor adott a pusztításra való képességünk is. De nem valószínű.

 Leave a Reply