Category RSS

Calendar

May 2018
M T W T F S S
« Apr    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
 

vision of ideal

Szvámí Tírtha: Elnézést kérek, amiért én nem beszélem a nyelveteket. Csupán a legfontosabb dolgokat tudom bolgárul, mint például четвъртък (csütörtök) és палачинка (palacsinta). Ám ma nem az anyagi nyelv beszélésének, a szavak nyelvének kedvéért jöttünk össze, hanem a szív nyelvén szeretnénk szólni azért, hogy ráleljünk az isteni hangrezgés jelentőségére és ragyogó távlataira.

A hang energia. Az energia nagyon fontos az életünkben. Ha túl sok energia áramlik ránk, okoz némi problémát. Ha túl kevés energiánk van, az szintén gondot okoz, vagyis energiarendszerünk szempontjából is az arany középút megtalálása a célravezető. Hiszen az emberi élet nagyon becses lehetőség, tehát ezt az életet, ezt az energiát a legjobb célra kell használnunk. Mivel most itt ülünk egy jógacentrumban, és a legtöbben közületek komoly gyakorlók, azt hiszem, tudatában vagytok azoknek a tényeknek, hogy az emberi élet fontos, és van egy isteni célja. Valami csoda folytán erre a Földre jöttünk, vajon tudjátok, hogy miért?

Válasz: Hogy tanuljunk és gyarapodjunk.

Válasz: Hogy teljesítsünk egy küldetést.

Válasz: Hogy érezzük a szeretetet.

Szvámí Tírtha: Nagyon jó válaszokat adtatok, köszönöm! Mit is mondhatnék? Ti mindent tudtok. Azért jöttünk ide, hogy valami szépet alkossunk, beteljesítsük a küldetésünket és gyakoroljunk, és egy szeretetteljes oda-vissza áramlást tapasztaljunk meg – nagyon jó válaszok.

Ám valójában meg az életünket három különböző nézőpontból kell megvizsgálnunk: Miért, hogyan és mi célból. Miért vagyunk mi itt, hogyan kellene élnünk, és vajon mi cél felé kellene törekednünk. Biztosan világos: az okot, a módot (know-how-t) és a célt keressük.

Valójában e három fázisról szólnak a szentírásaink. Az első elnevezése sambandha, vagyis a mi kapcsolódásunk, a mi eredetünket jelenti. A semmiből jöttünk, vagy érkeztünk valahonnan? Ti mit gondoltok?

Válasz: Valahonnét.

Szvámí Tírtha: Remélhetőleg igen. Hiszen ha a semmiből érkezünk, akkor a semmibe is kell visszatérnünk. Ám ha származunk valahonnét, akkor vissza kell valahová nyúlnunk. Ez egy nagyon fontos pont – jönni egy helyről, valahonnét származni. Eredetünk, forrásunk megtalálása az emberi élet elsődleges kötelessége. A test a mi testjeinkből származik – ám anya és apa nélkül nem tudnánk most ebben a teremben ülni. Tehát a mi testünk más testekből származik. De tudjátok, van egy nagyon különleges részünk is, ez pedig a lelkünk. Ha a test a testekből származik, honnét jön a lélek? A Lélektől, a Legfelsőbb Lélektől.

 

Válasz: Istentől.

Szvámí Tírtha: Igen! Köszönöm! Ha megértjük ezt a nagyon egyszerű tényt, akkor a második fázis már nagyon egyszerű lesz – hogyan éljünk. Hiszen ha az isteni tartományból származunk, ha valahogyan a Jóistentől jövünk – egyébként ez egy kissé összetett kérdés, de alapjában véve mondhatjuk, hogy fentről származunk – tehát ha Istenhez tartozunk, akkor az Ő vágyai szerint kell élnünk. Rendben, ez logikus. Ha azonban inkább a lélekhez hasonlítunk, akkor annak megfelelően kellene viselkednünk.

Természetesen létezik egy anyagi testünk is, amely bizonyos anyagi alkotóelemektől tevődik össze, javarészt vízből. A paradicsom esetében ez több,  mint 90%, a csecsemőknél ez 90 % fölötti. Az idősek kiszáradnak, mert kevesebb vizet isznak. Mondhatjuk tehát, hogy 50 – 60 doboznyi víz ül itt most körülöttünk. Mégis kissé becsesebbnek érezzük magunkat ennél. Mi nemcsak ez az 50 literes víztömeg és egyéb alkotóelem vagyunk, hanem legbelül valami ennél becsesebbet érzünk, ez a becses részünk pedig a lelkünk.

Mennyit tudunk a testünkről, és mennyit tudunk a lelkünkről? Nem tudunk túl sokat a testről, mivel oly csodálatosan működik. Mégis annyira el vagyunk foglalva a testünkkel – habár alsóbbrendű a lelki identitásunk hoz képest. Ha elmentek egy bevásárlóközpontba, többszáz testápolót találtok, avagy élelmiszert a testeteknek. De vajon mennyi lélekbalzsamot fogtok az ilyen helyeken találni? Nem sokat. Ezért a jógacentrumba kell jönnünk. Itt szép formát vesz fel a testetek, és egyben a lelketek is művelődik.

 

Mi tehát sokkal becsesebbek vagyunk, mint csupán ez az anyagi test. Éppen ezért egyre jobban meg kell értenünk, hogy örökkévaló lelkek vagyunk, spirituális lelkek, nem csupán anyag. Ez egy hosszú út – ezt a tényt megérteni, felismerni. De ne aggódjatok, valahonnét el kell kezdenünk. Minden nagy utazás az első lépéssel kezdődik

 

Ha megértjük, hogy nem a test vagyunk, hanem a lélek, van egy lelki minőségünk, akkor ennek megfelelően kellene cselekednünk. Ám célunk azonosítása nélkül hogyan érjük el azt? Ha nem tudjuk a helyes irányt, nem fogjuk elérni. Úgy mondják, hogy annak a hajónak, amelynek nincs célállomása, egyetlen szél sem kedvező. Meg kell tehát találnunk életünk célját, akkor tudni fogjuk az eredetünket, akkor tudni fogjuk a céljunkat – csak ebben a kicsi középső részt kell áthidalnunk, ebben pedig a jóga segítségünkre lehet.

Hiszen a jóga valódi azonosságunk spirituális minőségeire fog megtanítani bennünket. A test korlátozott – születik és meghal. Ám a lélek nem születik és nem hal meg, örökkévaló. Egyetlen élet ezen a Földön csupán egyetlen fejezet a lélek utazásában. A jóga pedig kapcsolódást, kapcsolatot jelent. Azt az eszközt, amely összeköti az ökröket az ekével, magyarul járomnak hívják – ez a szó a szanszkrit jóga kifejezésből ered. Bolgárul “Ярем“ – ez szintén a jóga kifejezésből ered, mivel két állatot köt össze egy eszközzel. Magyarul ugyanígy hangzik – látjátok, testvérek vagyunk.

A jóga tehát össze fog kötni bennünket a Legfelsőbbel.

 

 

 

 

 

 

 Leave a Reply