Category RSS

Calendar

May 2018
M T W T F S S
« Apr    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
там

Miért gyűltünk ma este össze? Azért, hogy ünnepeljük a lélek boldogságát, és hogy megtaláljuk a mi személyes boldogságunk útját. Nagyon egyszerűen fogalmazva: ha másokért élünk, a mi életünk is áldásos lesz. Bár itt a Humor és a Szatíra Házában[1] gyűltünk össze, mindazonáltal érezzük, mennyi szenvedés és mekkora nélkülözés van ebben a világban. Ha egyedül vagyunk, szép dolog meditálni vagy imádkozni valamennyi élőlény jólétéért, mindenki tökéletes életéért, mindenki békéjéért, ám ha egyesítjük erőinket, akkor meditációnk és fohászunk ereje is sokkal nagyobb. Úgy vélem, mindannyiunknak van erről ebben az életben szerzett tapasztalata. Amikor egyedül küzdesz az élet nehézségeivel, boldogulsz valahogyan, ám ha van segítséged, van menedéked, az úgy sokkal könnyebb.

Bár tudtam, hogy a bolgár nemzet mennyire erős, és megannyi megpróbáltatást élt át az elmúlt évezredben, tegnap tanultam erről valamit. Találkoztam egy szerzetes testvérrel, és amikor azt kérdeztem tőle, hogy “Egyedül végzed itt a szolgálatodat?”, ő így felelt: “Igen, egyedül vagyok, ám egy harcos egyedül is harcos.” Tehát még ha egyedül is vagyunk, akkor is a legmagasabb eszményeinkért kell küzdenünk. És ez a nagyon ősi tradíció, a jóga sokat tud segíteni nekünk abban, hogy ráleljünk az önmagunkhoz vezető útra, és megtaláljuk a boldogsághoz vezető ösvényt.

A jóga kapcsolatot jelent. De pontosan mik közötti kapcsolatot? A jóga kapcsolat az önvaló, a valódi belső identitásunk és a Legfelsőbb között. Kicsit több mint egy egyszerű vallás, és minden bizonnyal több, mint fizikai gyakorlat. Mondhatjuk úgy is, hogy a jóga egy misztikus belső ösvény, amely elvezet benneteket a hamis egótoktól jómagatokig.

Sok különféle jógaiskola létezik. Némelyik ilyen iskola az aszketikus gyakorlatokat részesíti előnyben; mások inkább a helyes cselekedetekkel, vagy a rituális cselekedetekkel foglalkoznak.  Megint mások az egyén tudását próbálják bővíteni, az istennel kapcsolatos tudást állítják a középpontba.  És létezik egy nagyon különleges iskola, amelyhez én is tartozom – ez az ember érzelmi lényével foglalkozik. Ezt az iskolát bhaktinak, bhakti-jógának hívják. A bhakti az isteni szeretet ösvénye.

Tehát ha egyetértünk abban, hogy a jóga általában egy misztikus ösvény, amely elvezeti az embert Istenhez, akkor engedjetek meg egy kérdést: mi a legmegfelelőbb és legintenzívebb módja embertársaink megértésének? Vajon a tudás, vagy a cselekedet? Avagy a szeretet? Az a legvalószínűbb, hogy a szeretet. Ó, és van egy másik tényező – gyűlölet által is nagyon közel kerülhetünk egy személyhez. Mindig arra a személyre fogtok gondolni, és végtelen sok jellemvonását fogjátok felismerni. Sajnos azonban ez a kapcsolat nem valami pozitív.

Mondhatjuk tehát, hogy a legintenzívebb kapcsolatot, a legmegfelelőbb látásmódot a szeretet által érhetitek el. Ezért próbáljuk meg Istent keresni egy nagyon intenzív összeköttetésen, az isteni szereteten keresztül.  A bölcsek azt mondják, hogy ha valaki az Abszolút Igazságot keresi, a szeretet által, szeretettel tegye! Persze, mivel különfélék vagyunk, mást és mást értünk azon, hogy mi is a szeretet. De ennél a pontnál ez nem számít, mert azt mindannyian értjük, hogy ez számunkra valami nagyon értékes.

[1] A Humor és Szatíra Háza – múzeum a bulgáriai Gabrovőban, Szvámí Tírtha nyilvános előadásának színhelye

 Leave a Reply