Calendar

January 2019
M T W T F S S
« Dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
ecc214e9dc82bd88374ebd890d41b555-749568

(folytatás) 

Nagyon boldoggá tesz, hogy oly sok mestert láthatok körünkben. Tudjátok, néha érdeklődnek az emberek, szeretnék megérteni, hogy ki kicsoda, és mit jelentenek a különböző dolgok. Tehát, néha megkérdeznek: “Amúgy, hány tanítványod is van?” Mert lehet, hogy azt gondolják, hogy ha sok tanítványom van, akkor jó, kiváló és megbízható guru vagyok, azonban, ha csupán néhány, akkor nem igazán vagyok jó tanítómester. Általában ekkor azt szoktam mondani, hogy: “Ó, nekem nincsenek tanítványaim”. S ekkor látnotok kellene az arcukat. Ilyenkor teljesen zavarba jönnek: “Nincsenek tanítványai?! Akkor ő nem számít, egyáltalán nem kell időt szánnunk erre a fickóra.” Majd miután hozzáteszem: ”Nincsenek tanítványaim, csupán mestereim vannak, akiket szolgálhatok.” – ez aztán még jobban összezavarja őket. Ez maximálisan túl van azon a határon, amit megérthetnének. De kérlek, fogjátok fel: „És hány tanítványod van?” – ez eleve egy ostoba kérdés! “ Mit gondolnak? Van egy lista a zsebedben és rávágod, hogy “kettőszázötven”, vagy mi? Ez nem egy helyénvaló kérdés. Ez nem a megfelelő tudakozódás.

Tehát, miért is szerencsés az a személy, akinek vannak tanítványai, aki abban a helyzetben van, hogy úgymond követői, tanítványai vannak? A valódi ok, az nem az, hogy néha kap virágfüzért, vagy olykor csapátit. Hanem, hogy amit nem tudott véghezvinni a guruja szolgálatában, amit nem tudott a gurujának szentelni, azt azoknak adhatja, akiket újfent guruinak tart. Ily módon alakul ki a tánc új köre. Mert egyik a másikból következik. S a körtáncnak nincs eleje és vége. S mindenki egyformán fontos résztvevője. Tehát, ezért kívánom mindannyiótoknak, hogy legyen sok tanítványotok. Bármilyen szolgálatnak az esélyét is szalasztottad el az életedben tanítványként, megvalósíthatod guruként. Ezért mondja Maháprabhu: “Váljatok mindannyian gurukká!” Nem azért, hogy egy kiemelt pulpituson foglalhassatok helyet, vagy elegáns ruháitok legyenek, hanem azért, hogy megvalósítsátok mindazt, amit tanítványként nem voltatok képesek megtenni.

Egy nagyon-nagyon fontos dologról hallhattunk Naróttam dász Thákur[1] dalában. Jó pár tétel rendkívül fontos, de egy különösen, mely így szól: ”Ó, Vaisnava gószvámí, a szíved mindig az Úr Góvinda pihenőhelye.” Szerencsére az idei esztendőtől az Úr Góvinda jelenléte már nem egy elméleti tétel, hanem valóság. A másik része ennek a mondatnak az. hogy “a vaisnavák a szívemben lakoznak.” Ezért olyan dicsőséges tiszta bhaktává válni, mert akkor Isten lakhelye lehet a szíved.

Rádhá-Góvindadzsíék jelenléte nem csupán a pécsi ásramban, hanem az egész misszióban – ez egy nagyon figyelemreméltó változás. Nemrégiben egy félig kívülálló hölggyel beszélgettem, aki azt kérdezte: “Mi történt tavaly a pécsi ásramban?” Elgondolkodtam: ’Miféle változások? Nos, mesélhetek a négyzetméterről, vagy az ásram felújításáról, vagy mire lehet kíváncsi?’ Ezekről beszéltem, de kis idő multán a hölgy megkérdezte: “S Rádhá-Góvindadzsí megjelenése?” Így feleltem: ”Ó, igen! Az igazán nagy változás volt.” Mert Általuk egy nagyon különleges hangulatú imádat kezdődött el – a kölcsönös kapcsolat szolga és Isten, ember és a Legfelsőbb között. Krsna, Góvindaként a jó pásztor – hogy úgy mondjam – valaki, aki gondoskodik a népéről, valaki, aki vezeti őket, aki jól bánik velük és viszonoz mindent. Ezért a szolgálatnak ez a hangulata kell, hogy áthassa a bhakták napi gyakorlatát.

Nem kell egy túl magas, szigorú sztenderdet beállítani, azt például, hogy Gópináthot akarjuk imádni; jó oka van annak, hogy Góvindadzsí van Pécsen, mert ez a kölcsönösség szintje. Tehát, bármit is ajánlasz fel, fogsz valamit kapni cserébe. S ennek a fajta hangulatnak kell Pécsett kibontakoznia – hogy van valakink, aki gondoskodik rólunk, van vezetőnk, Isten velünk van és gondoskodik rólunk.

Góvindadzsí az egyik fő temploma Vrndávannak. Az első templom Szanátan gószvámíhoz kapcsolódik – Madana Móhan, aki mindenki szívét elrabolja. A második Rúpa gószvámíhoz kapcsolódik – Góvindadzsí, aki viszonoz. S a harmadik Raghunáth dász gószvámíval áll kapcsolatban – Gópináth, a rasza képviselője. De Rúpa gószvámí az egész szampradája, az egész mozgalom tanítója. Tehát, ha Rádhá-Góvindadzsíék vannak Pécsett, Ők ebbe a hangulatba invitálnak meg bennünket, nekünk pedig lehetőséget kell biztosítanunk rá, hogy mások is bekapcsolódhassanak a Legfelsőbbel történő szeretetteljes kölcsönös kapcsolatba. Tehát, ha megkapjuk Rúpa gószvámí áldásait, segítenünk kell az embereknek abban, hogy ezt megértsék, és közelebb kerüljenek ehhez az eszményhez.

[1] Ei báró karuná kóró

 Leave a Reply