Calendar

February 2019
M T W T F S S
« Jan    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
burning-dry-reed

(Szvámí Tírtha, 2013.01.4-ei szófiai esti előadása) 

“Aki ragaszkodás nélkül végzi kötelességét, és minden eredményt átad az Istenség Legfelsőbb Személyiségének, azt nem éri bűn, mint ahogyan a víz sem éri a lótuszlevelet.”[1] 

Mindannyian tiszta lelkekké szeretnénk válni. A megtisztulás azt jelenti, hogy mentessé válunk a karmától. A karma kötöttséget jelent, és a felszabadulás a karmától való mentességet, a kötelékektől való megszabadulást jelenti. Miként lehet ezt elérni? Két módon – az egyik a nehezebb a másik a könnyebb út. Melyikről szeretnétek hallani?

Válasz: A könnyebbről.

Szvámí Tírtha: Nem, kezdjünk inkább a nehezebbel! Tehát, a nehezebb út a tudás. Az isteni tudás, jóllehet Istennel kapcsolatos, meglehetősen hosszú ideig tart a tanulmányozása, begyűjtése és az egésznek a megvalósítása. Azonban rendkívül hatásos. Úgy mondják, hogy még a karmikus visszahatásoktól is megszabadít. A lelki tudás vezet a lelki tudatossághoz.

Tehát taglaljuk kicsit hosszabban ezt a nehezebb utat! A karmánk minimum két különböző módon működik. Amennyiben ezen a Föld nevű bolygón születtél, ez azt jelenti, hogy azt választottad, beleegyeztél abba, hogy egy bizonyos csomag karmával fogsz dolgozni. Ezt úgy hívják, hogy prárabdha-karma – mely életeken keresztül felhalmozódott, és most pedig megnyilvánul az életedben. Tehát ez az a batyu, amivel érkezünk, a másik adag pedig az, amit most teremthetünk. A megtisztuláshoz ezért két dolog szükséges. Az egyiket a nád égetéséhez hasonlítják, mivel az nagyon gyúlékony – nagy lánggal, gyorsan ég, és nem szenesedik el. A karmátok másik felét a lótuszvirág levelén lévő vízcsepphez hasonlítják. Tehát a prárabdha-karmát, a korábban felhalmozódott karmát, a lelki tudásod által kell felégetned. Az isteni tudás tüze oly erős, hogy rendkívül könnyedén felégeti a korábbi karmád maradványait. Azonban ez nem elég, mivel elég bölcsnek kell lenned ahhoz, hogy ez alatt ne hozz létre új karmát. Ezért annyira elkötelezetteknek kell lennünk Isten iránt, hogy a lótuszvirághoz, s annak a leveléhez válunk hasonlatossá. Mivel, ha esőcseppek érik a lótusz levelét, nem tudnak ráragadni, hanem legördülnek róla és eltűnnek. Ezt lefordítva a jelen helyzetünkre: annyira elkötelezetteknek kell lennünk a Legfelsőbb iránt, mint amilyen a lótuszlevél. Ha egy karmikus visszahatásnak hatással kellene lennie rád, akkor, annak le kell gördülnie és nem köthet meg.

Ezért a megtisztulás, a teljes, totális megtisztulás, akkor következik be, ha a korábbi karmikus batyud felégetődik az isteni tudás által, és annyira az Istenség Legfelsőbb Személyiségének rendeled alá magad, hogy nincsenek hatással rád a jelen világ történései. A másik kérdés pedig az, hogy: ”Mi is az az isteni tudás, mely felégeti a karmámat?” Ez az a téma, melyet a következő alkalommal fogunk tárgyalni. Csak, hogy fenntartsuk a kíváncsiságotokat.

Tehát, ha tiszta lelkekké szeretnétek válni, akkor próbáljátok fegyelmezni a testeteket és az elméteket, cselekedjetek odaadással, harmóniában Krsna akaratával és akkor mindenkit becsülni fogtok. Majd várjatok még egy kicsit – néhány életnyit – és mindenki becsülni fog titeket.

[1] Bhagavad-gítá 5.10.

 Leave a Reply