Category RSS

Calendar

October 2018
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
врабчета

Mindenekelőtt szeretnék mindenkit üdvözölni. Nagyon boldog vagyok, hogy eljötettek! Mint tudjátok, hogy a lecke előtt a szobámban tartózkodom és csak hallgatom az ajtónyitásokat, ami segít, hogy lelkileg ráhangolódjak. Mert ez valami nagyon valóságos – hogy reggelente összegyűlünk, hogy a lelkiséget kutassuk.  El kell, hogy mondjam nektek, hogy mindig eltűnődöm azon, hogy milyen sokat adtok azzal, hogy nekem szentelitek a figyelmeteket, rám szánjátok az időtöket és azon merengek, hogy én mit is adhatnék nektek? Mely teljesen jelentéktelen. Abban reménykedem, hogy ha egyszerűen csak szépen végezzük a szolgálatunkat az mindenki javát szolgálja, beleértve mindazokat, akik eljöttek, maradtak és ideértve azokat is, akik majd a jövőben el fognak jönni.

Most pedig fókuszáljunk egy fontos témára – a boldogságra. Ez egy nagyon archaikus téma. Az emberiség kezdete óta kíváncsiak vagyunk arra, hogy mi az a boldogság. De elég tudni, hogy mi az? Nem, mi szeretnénk megtapasztalni. Hasonló módon, nem elég ismeretekkel rendelkezni Istenről, meg kell Őt tapasztalni.

De ne ugorjunk annyira előre. Maradjunk először a boldogságnál. Hajdanán, az upanisadok idejében, összegyűltek a szentek, hogy eszmecserét folytassanak a boldogságról. Olvastuk már ezt a szakaszt?

Ez a fejezet a “Taittiríja-upanisadban” található. A neve, címe, valamennyi upanisádnak, egy leíró cím. A “Taittiríja-upanisadban” a tittiri madárról kapta a nevét. Sajnos, nem tudom az angol elnevezését, mely egy apró madár (fogoly) és egy történet is kapcsolódik hozzá. Történt egyszer, hogy nézeteltérés alakult ki egy misszióban – valami nagyon súlyos tévedés történt, mely halálesetet is eredményezett. Ekkor a mester arra kérte a tanítványokat, hogy meditáljanak, imádkozzanak, hogy ellensúlyozzák a hibát. Viszont volt egy bhakta, aki azt mondta, hogy “A meditációtok nagyon hatástalan. Majd én megmutatom nektek, hogyan kell ezt csinálni.” Természetesen ezzel nagyon megsértette a mestert: “Takarodj innen és add vissza mindazt a tudást, amit neked adtam!” Ezután, úgy mondják, hogy kihányta mindazt a tudást, melyet korábban szerzett. De mivel nagyon komoly gyakorló volt, az összes többi tanítvány, ilyen tittiri madárrá változott és elkezdte felcsipegetni ezeket a tudásdarabkákat. Ezért hívják ezt az Upanisad-ot Taittiríjának, “Tittirihez tartozónak”. S íme a beszélgetés:

“Brahman (vagy a Brahman-elv) a boldogság. Kezdetben nemlétező (szubtilis) volt ez a világ. Abból keletkezett a lét (a durvább forma), majdpedig jött a létezés. A (Brahman) önmagát tette önvalóvá, így tökéletesnek mondják.

Tehát, valamennyi vizsgálódás a kezdeteknél, a legelején kezdődik – a világ teremtésénél. S itt leírják: először ez a világ, az anyagi szféra nem létezett.  Majd hirtelen felbukkant a létezés. S tudjátok a Bhagavad-gítából, hogy eleinte minden avjakta (megnyilvánulatlan)volt, majd megérkezett a megnyilvánult, majd újra pralaja fog jönni – megnyilvánulatlan. Éppúgy, mint a nyár és tél, valamennyi időeltolódás és változás. De ez csak az anyagi szférára vonatkozik. A lelki világban nincs változás, sem halál.

“Valójában, ami tökéletes, az a létezés lényege.” Szukrtam az eredeti szó, „jól megteremtett”. Tehát, ha Isten szeretne teremteni vagy bemutatni ennek a világnak a megnyilvánulását, akkor az tökéletes. Ez egy jó munka. Bármit is tesz, az tökéletes. Ne próbálj hibát keresni az ő munkájában. Ő tökéletes; bármit is tesz, tökéletes. Ő a végső ok, és te is egyfajta eredmény vagy. Ez azt jelenti, hogy te is … igen, tökéletes vagy! De sajnos most egy kis illúziófelhő borít téged. Tehát, csak azt kell eltávolítanunk, majd végül előtűnik az egyszerűen tökéletes, eredeti lélek.

 

(folytatása következik)Leave a Reply