Calendar

January 2019
M T W T F S S
« Dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Чаматкар

Visvanáth Csakravartí Thákur leírja, hogy mi történik ha Rádhárání és Krsna nincsenek együtt. Annyira érzi a fájdalmat, hogy tényleg képtelen mozogni, betegnek látszik – az erről szóló könyv a Srí Csamatkára-csandriká. Ismét ez a rácsodálkozás vagy bámulat: A holdsugár ámulata.  Ott nagyon szépen le van írva, hogy Srímatí Rádhárání ellenlábasai – az anyósa és a sógornője – minden eszközt bevetve meg akarják akadályozni kettejük találkozását. Ezalatt a gópík, Srímatí Rádhárání jóindulatú szolgálói segíteni akarják e találkozások létrejöttét, s ennek érdekében számos trükköt bevetnek.

 

Rádhárání betegen fekszik az ágyán anyósa házának egyik eldugott zugában. A gópík nagyon aggodalmaskodnak: ’Hogy tudunk segíteni Rádháránínak?’ S mivel az anyós is szeretné gondját viselni a második lányának, segítségre akar lenni. „Hol találjunk segítséget? Talán el kéne mennem Rádháráni barátnőihez. Ők tudják, hogy mi a teendő.’ Ők pedig megmondják a megoldást: „Ó, hallottunk egy orvosról, egy csodatévő orvosról, aki mindent meg tud gyógyítani, ám a terápiája nagyon különleges. Nem könnyű elnyerni a segítségét.” Az anyós és a sógornő aggódva szólnak: ”Ó, el kellene vinnünk Rádhikát ehhez az orvoshoz!” Így hát befutnak a szobába, de látják, hogy Rádhárání teljesen kába. Nemcsak hogy mozogni nem képes, de ők is képtelenek Rádhikát megmozdítani. Így hát visszasietnek a gópí-barátokhoz: „Mit tegyünk, nem tudjuk Rádháránít elvinni az orvoshoz? Esetleg az orvos el tudna jönni Srímatí Rádháráníért?” A gópík így szólnak: „Nem, ez lehetetlen! Ezt az az orvost nagyon nehéz elhívni az otthonunkba, nem egykönnyen győzhető meg erről.” „Kérlek, segítsetek nekünk meggyőzni őt!” A gópík így felelnek: „Nem, ez lehetetlen! Mi nem tudjuk ezt megtenni, csak akkor fog eljönni az otthonotokba, ha a lábai elé borulva imádkoztok. Boruljatok le a lábaihoz és mondjátok kétségbeesett elszántsággal: „Kérlek, gyere el az otthonunkba és segíts a mi Rádhikánknak!”

 

Így is történik. Csak képzeljétek el: A hajlíthatatlan anyós könnyekben fürdik az orvos lótuszlábainál: „Kérlek, gyere el az otthonunkba! Találkozz az én szenvedő lányommal!” Így hát az orvos beleegyezik és eljön. Ám amikor egy bizonyos távolságból megmutatják neki Rádháránít, így szól: „Túl nagy a baj! Személyes kezelésre van szüksége. Senki ne merjen belépni a szobába! És hát sokáig is fog tartani, elképzelhető, hogy egész éjszaka itt maradok.” Az anyós így válaszol: „Igen! Igen! Kérlek, maradj egész éjszaka! Ki fogunk menni és te maradhatsz, de kérlek, gyógyítsd meg Őt!” Az orvos habozva, de végül beleegyezik.

 

A következő reggelen Srímatí Rádhárání jól van, az anyósa pedig boldog és elégedett az orvossal. Úgy hiszem, nem is kell megneveznünk az orvost, Ez a csamatkára – a csodálkozás, a holdsugár ámulata. Ez a mi filozófiánk.

 

De mi is ennek a történetnek a jelentése, amely kissé csábító, kissé erotikus, trükkös és mulatságos egyben? Azt mutatja meg, hogy az isteni lílák legmagasabb szintjét akkor érjük el, mikor az ellentétes energia elszántan fohászkodik valami olyasmiért, amit eddig meg akart akadályozni. Krsna tehát nem lopja el Rádháránít az otthonából – nem, dehogy, Őt meghívják! Látjátok az intenzitást?

Melyik történik előbb – a találkozás vagy az elválás? Nem tudom megmondani, és nem is kell elméletben megértenünk. Elég, hogyha visszacsatolásul megvan az az érzés, amelyet csamatkárnak, azaz rácsodálkozásnak hívunk.

 Leave a Reply