Category RSS

Calendar

May 2018
M T W T F S S
« Apr    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
happy celebration of the soul

Kérdés: Mik a mantrák a jógában, és mi a célja a mantrák zengésének és a mantrákon való meditálásnak?

Szvámí Tírtha: Hát, mi is az a mantra? A mantra a meditáció auditív módja (hallásos). A meditációnak három típusa létezik: az egyik vizuális, a másik gyakorlat alapú, a harmadik halláson, hangon alapszik, auditív. Az első tehát, a vizuális meditáció; ennek eszközei a mandalák és a jantrák. A vizuális formák által segítik a mélyebb koncentrációt. A meditáció második típusa a tantra – a tantra cselekedetet jelent, ám nem szabad összetéveszteni a szex miszticizmussal. A tantra tehát bizonyos korlátozott szabályokat és gyakorlatokat jelent, melyek betartása szükséges a magasabb tudatállapot elérésének érdekében. Ez tehát a cselekvés általi meditáció. A harmadik a mantra, mely a meditáció auditív eszköze, és a mantrák zengésével és e hangok vibrálásával, a rezonancia által megváltozhatsz, jobb érzelmeid lehetnek. Meggyógyíthatod a testedet, lecsendesítheted az elmédet és a lelked összekapcsolódhat a Legfelsőbbel. Mivel a test különböző szintű rezgésekből felépülő energiarendszer, a különböző energiaszinteken vannak a csakrák. Mindegyik csakrának, mindegyik központnak van egy saját mantrája. E múla (gyökér) mantrák zengésével aktiválhatod a csakráidat, ez azt jelenti, hogy egyre magasabb szintre emelheted az energiádat. E módon a mantrák zengésével és meditációval – hangokkal – aktiválni tudod tested különböző központjait.

Egyébként a mantra jelentése az elme felszabadítása. A mantrák végső célja az elme felszabadítása, ez az egyéni gyakorlatunk. Ám ha a mantrák jelentését általánosan keressük, akkor az om például a teremtés mantrája. Azt mondják, ez volt az Univerzum első hangja, csakúgy, mint a görög filozófiában a Logosz, vagy a Bibliában a Szó. Ez tehát egy aktív hangvibráció, amely kozmoszt teremt a káoszból.

 

A hangnak tehát hatalmas ereje van. Az indiai források szerint a világ teremtésekor hetvenmillió alapmantra plusz ezek változatai léteztek. Valójában a Védák valamennyi verse egy-egy mantra – úgyhogy ez egy elég bonyolult rendszer – de a végső cél az emberi tudat felszabadítása valamennyi anyagi feltételtől. Tehát ha zengitek a mantrákat, először aktiváljátok és lecsendesítitek a test-elme együttesét, aztán tudtok kapcsolódni a Legfelsőbbhöz. És ha például Istenségeket dicsőítő mantrákat zengtek, akkor az is egyfajta imádat. Amit szavakkal nem tudunk kifejezni, azt nagyon könnyű dalba önteni, avagy mantraként zengeni.

Kérdés: A mantrák tehát egyéni meditációként is szolgálnak, illetve gyülekezeti éneklésre is lehet őket használni?

Szvámí Tírtha: Így igaz.Leave a Reply