Calendar

June 2019
M T W T F S S
« May    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
darkness is lack of light

(Szvámí Tírtha, 2013.01.05-ei szófiai reggeli tanítása)

Kérdés: Először is elnézést szeretnék kérni magáért a kérdésért a mestertől és a hallgatóságtól egyaránt. Szeretném megkérdezni, hogy létezik-e a gonosz? Vajon létezik-e olyan személyiség, mint a főördög, Sátán? S az isteni szférában van-e ellentét jó és gonosz között, vagy ez csupán itt a földön az emberek világában létezik?

Szvámí Tírtha: Ez egy nagyon helyénvaló kérdés, nem kell elnézést kérned. De az ördög abban az értelemben, a klasszikus, úgymond keresztény értelemben, nem létezik. Az az ördög nem kívül van, az az ördögi mentalitás bennünk él. Mert ki is tulajdonképpen az ördög – aki az isteni rend ellen lázad. Mi vagyunk ezek a lázadók, s nem fogadjuk el Isten feltételeit. Ő pedig azt mondta: “Rendben, meglehet a saját véleményed, de akkor próbáld is ki ott.” Tehát, az ördög nem kívül van, ez a lázadó bennünk létezik. Ezért a lelki világban nincs diszharmónia. Ott harmónia van. A kettősségek – mint jó és rossz, ördög és angyal – csupán a relatív síkon léteznek, nem abszolút szinten. Abszolút szinten csak angyalok, szeráfok és arkangyalok léteznek. Természetesen én most más nyelvet és más neveket használok az isteni vagy félisteni lényeknek ezekre az osztályaira, de odaát, ott nincs diszharmónia.

Tehát valójában az ördög vagy az anti-Isten nem létezik. Míg az illúzió, igen. De az illúzió természete az, hogy nem létezik. Valami viszont van, hogy megmutassa, hogy mi az, ami nincs. Ez némileg komplikáltnak hangzik. Arisztotelész azt mondja: “Bármi, ami nem létezik, nem létezőként létezik.” Rágódhattok ezen, de ez azt mutatja, hogy Arisztotelész nagyon pozitivista volt, az élet mellett állt ki, a létezés mellett, mert így szól: “A nem-létezés nem létezik.” Az egyetlen dolog, ami nem létezik, az a nem-létezés. Minden létezik! S, ha azt gondolod, hogy valami nem létezik, akkor az nem-létezőként létezik a számodra. Ez úgy tűnhet, hogy csak játék a szavakkal, de nem az. Mert mi a sötétség?

Harilílá: A fény hiánya.

Szvámí Tírtha: Helyes, nem tudunk pozitív definíciót adni a sötétségre, csupán negatívat – ‘a fény hiánya’. Tehát a sötétség nem létezik. Amikor sötétség van, nem létezik a fény. Hasonlóképpen, miben áll az ördög valódi létezése? A látásmódodtól függ. Sokan annyira félnek az ördögtől, hogy ördög-tudatosságot alakítanak ki. Mindenben, ami velük történik, az ördög trükkjeit vélik felfedezni. Ily módon teremted meg a saját ördögödet. Azonban, ha mindenütt az isteni kegyet szeretnéd látni, akkor egy teljesen más látásmódod lesz.

Azonban, ha az ördögre, mint egy olyan hibára, egy olyan funkcióra tekintünk, mely elválasztja az embert az isteni tudatosságtól, akkor természetesen ez az erő létezik, de ezt illúziónak hívják. Ez egy megszemélyesült energia, melyről első pillantásra azt gondolhatjuk, hogy: “Ó, ez az ördög lehet!”; mert elválasztja a lelkeket Istentől, tehát ez az ördögi program. De valójában az illúzió, ami egy nőies erő, az anyagi létezés börtönének az igazgatónője. S bár igazgatóként gyakorlatilag a börtönben él, azonban rá más szabályok vonatkoznak. Ő nem bűnöző. Az a szerepe, azt a szolgálatot kell teljesítenie, hogy gondoskodjon azokról, akik ezt az utat választották, akik ilyen „bűnöző” módon viszonyulnak a Jóistenhez.

 Leave a Reply