Calendar

March 2019
M T W T F S S
« Feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
single-lotus-flowers

(от лекция на Свами Тиртха, 04.01.2013, вечер, София )

Благодаря ви, че дойдохте. Поласкан съм; и тъй като посещавам София от 1988 се чувстван като почетен българин. Надявам се това да не е обидно за вас. Но за мен е много специална възможност да идвам тук и да се срещам с вас. Защото често говорим за заемане в служене. И всъщност аз съм получил това служене от моя духовен учител. Така всеки път, когато дойда тук, това е и много сладостен спомен за него. А всички вие ми напомняте за моя вечен дълг. Това означава, че сте мои спасители. Затова благодаря ви много, че ми давате възможността да повторя това, което съм чул, да споделя с вас това, което ми е било дадено. Защото този е начинът да преумножаваме съкровищата си.

Започнахме една дискусия за изкуството на действието. Разбира се, не можем да изчерпим тази тема, защото действия винаги има. Но ние трябва да пречистваме делата си, да ги хармонизираме с божествената воля, да се стремим да ги прилагаме в служба на човечеството, както и да се стремим да служим на своето най-висше духовно благо. Така ако можем да действаме на тези три нива – за нашето собствено добро, в служба на другите и за славата на Бога – тогава това е един знаменит живот. Мисля, че е простичко, нали? Въпреки всичко, мнозина от нашите събратя и сестри, хората, не знаят за това. Може би трябва да им кажем: „Хей, животът ни има по-висша цел! Не сме се родили, за да умрем!” Това е причината толкова малко хора да умират помъдрели, а толкова много да живеят по глупав начин. Така че изберете дали искате славна смърт или глупав живот.

Но за да разберем какво трябва да правим, нека по-добре отново насочим вниманието си към „Бхагавад Гита” – Божествената Песен. Както говорихме, действието винаги ще доведе до някакви последици. Постъпките ни имат множество последствия, и ако искате да се избавите от последствията, звучи логично да преустановите дейностите си. Ако няма постъпление, няма да има и продукция. Обаче като захранвате тялото си отгоре, някои последствия ще излязат отдолу. Не се сърдете на системата. Щом нещо влиза, то ще излезе – логично е. Затова трябва да открием как да се храним без да изхвърляме екскременти – как да действаме без последици. Решението не е да прекратим дейността, а да я хармонизираме с божествената воля на Всевишния.

Разбрахме също и че действието, дейността може да ни доведе до освобождение. Ала без установяване на жива и любяща връзка с Бога, такова теоретично освобождение не носи удовлетворение на душата. Но тези, които са заети с предано служене на Бога, могат да Го достигнат без отлагане. Оттук продължаваме със стиховете от „Бхагавад Гита”. Моля ви, внимавайте, защото това са думите на самия Бог. И щом Той е готов да сподели мъдростта си с нас, ние също трябва да сме готови да се вслушаме в съвета Му.

‘Човек, който действа в преданост, който е чиста душа и владее ума и сетивата си е скъп на всеки и всеки му е скъп. Макар винаги да действа, такъв човек никога не се оплита.“[1]

Това е много задължаващ стих. Защото споменати са три изисквания: човек, който действа в преданост; който е чиста душа; и който владее ума и сетивата си. Искате ли да станете чиста душа? Определено да. Да, ние всички искаме да станем чисти. Какво е чистотата? Всички знаем какво е чистота, защото всички знаем какво е нечистота. Понякога срещам хора, които – представете си – не вярват, че съвършенството е възможно. Това е ужасно! Тогава винаги им казвам: „Не, не, не! Моля ви, не говорете така! Може и да не сте срещали някой, който е постигнал съвършенство, но недейте да отхвърляте възможността, че то съществува.” Кой е срещал съвършени хора? О, толкова много?! Вие гласувате и с двете ръце. Въпреки всичко си мисля, че всеки би вдигнал ръка ако попитам кой е срещал несъвършени хора. Щом се натъкваме на несъвършенството, тогава ще разпознаем и съвършенството.

Веднъж срещнах един учител, мистичен учител. И знаете, добрите учители говорят по такъв начин, че например се обръщат към един ако искат да научат някой друг. Значи, да речем, аз съм добър учител: ако искам да дам наставление на теб, ще се обръщам към него, но по такъв начин, че и ти да разбереш. Индиректният подход е по-интересен. И така, ние се срещнахме и този уважаван джентълмен ме поучаваше по такъв индиректен начин. През целия двучасов разговор цялото му внимание беше насочено към моя спътник, но аз чувствах, че говори именно на мен. Както и да е, та той каза: „Щом има фалшив, лъжлив светец, внимавай, защото това означава, че има и истински светец. Да си виждал фалшива 75 доларова банкнота? Не си, защото няма и оригинална 75 доларова банкнота. Но ако се натъкнеш на фалшива 100 доларова банкнота, трябва да си много внимателен, защото има и оригинална.”

Така че ако видите несъвършенство, внимавайте – това означава, че и съвършенството съществува!

 

(следва продължение)

 

[1] „Бхагавад Гита” 5.7

 Leave a Reply