Calendar

January 2019
M T W T F S S
« Dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
time 3

Има една поговорка: „Хората се боят от времето, а времето се бои от пирамидите”. Понякога съграденото от хората е доста дълговечно – на шест хиляди години или нещо подобно. Колко? Добре – пет. След хиляда години можем да се върнем на този въпрос. Между другото, само да вметна: синът на един от воините от арабска страна, който бил много активен по време на кръстоносните походи, заповядал да разрушат една от малките пирамиди. Работили упорито в продължение на половин година – успели да нанесат само една малка драскотина по повърхността ѝ. След това се отказали. Мисля, че след хиляда години наистина можем да се върнем към този въпрос – пирамидите ще са си там.

Но има и друга поговорка: „Хората казват: „Времето отминава”; а времето просто се смее и казва: „Хората отминават”. Така че ние имаме такова много специално, двояко взаимоотношение с времето. Макар да живеем във времето – така че то е естествена повтаряемост за нас – понякога то има и своя болезнен, плашещ аспект. У хората има естествена склонност да се съхранят. Рано или късно разбираме, че няма как да се съхраним телесно. Затова искаме да пребъдем в нещо друго – може би в синовете или дъщерите си. Или „в моето творение; каквото съм сътворил, трябва да пребъде”. В нещо, чрез нещо искаме да отложим този поставящ край аспект на времето.

Кришна казва в „Бхагавад Гита”: „Аз съм времето, унищожителят на световете”[1]. О, това е плашещо! Бог – посредством тази енергия, посредством тази сила на времето – ще сложи край на всичко в материалната равнина. Затова думата Бог (God на английски) е като код за трите аспекта на Всевишния: G-O-D – творец (generator), поддръжник (operator) и унищожител (destructor). Творец означава изворът, от който всичко произтича. Поддръжник означава този, на когото се опира и се крепи цялата система. И унищожител означава който ѝ слага край.

Тези три аспекта са представени от гуна-аватарите. Кришна е изначалният източник, Божията любов. Така че естествено Той не се занимава да твори света и т.н – за Него това е нещо много незначително. Той свири на флейтата си, това е много по-добро занимание. Да се създават светове, да се поддържат всичките, да се поеме цялата грижа по това – Той делегира тези задължения на други.

Творецът е Брахма – представителят на мъжката енергия, на съзидателната сила. И не забравяйте, той започнал сътворението с медитация. Обичайно нашите задължения в живота са по-дребни от това да сътворим цяла вселена, нали? Да, ние имаме задължения и понякога те ни изглеждат много сложни, ала в сравнение със задачата на Брахма са съвсем незначителни. При все това, той започнал с медитация. А след това завършил с молитви. Нека следваме неговия пример. Първото същество във вселената започва с медитация и завършва с молитви. Това означава, че каквото и да трябва да започнете, най-напред, моля ви, медитирайте над него. А разберете ли, че задачата е много по-голяма от вас, молете се! Молете се на божествената сила да ви помогне и да ви даде сили да я изпълните. И така, това е аспектът на сътворяването, съзидателната сила, енергията на страстта.

Вторият аспект е Вишну, който е поддръжникът на вселената. Името на Брахма значи „преливащ отвъд пределите”. Така че Брахма означава тази рукваща сила. Това е сътворението: проявяващата се, разкриващата се енергия – Брахма. Вишну е различен. Той е поддръжникът и Неговото име означава „проникващ”. Той присъства навсякъде. Неговото задължение е да поддържа съзидателния ред, да осигурява всичко на живите същества, неизменно да подкрепя и защитава живота. Затова във вселенската структура Той е сравнен със Сурия, Сурия-Нараян. Както слънцето подпомага, закриля и подхранва живота на Земята, по същия начин Богът – като трансцендентално слънце – поддържа всички живи същества. И знаем, че Вишну има много специфично състояние на ума. Чрез всеприсъствието си Той се грижи за вселенските дела. Все пак, от време на време има нужда нещата да бъдат малко преустроени; тогава Той навлиза в дрямка. Казва се, че този свят е сън на Вишну. Той е Божи сън. Ние го възприемаме като горчива илюзия, но той е божествен сън за Него. И така, това е функцията на Вишну – да поддържа.

И третият аспект на G-O-D е разрушителната сила – нарича се Шива. Какво е значението на името „Шива”? „Благословия”. О, какво разбиране! Нима краят на света е благословия?! Това е интересно. Как така? Така е, защото Шива има двустранен характер. Шива е конструктивно деструктивен. Това означава, че той разтрогва вселенския порядък – за да осигури възможност за ново сътворение. По тази причина това е благословено дело – след края на света ще започне нова глава. Всичко, което е лошо, всичко, което се е объркало просто ще бъде изтрито и ще се започне наново. Така че това е благословия за света и живите същества, макар да е свързана с известно страдание.

А какъв е нашият характер? Съжалявам да го кажа, но често ние сме деструктивно конструктивни. Създаваме толкова много неща, а след това виждате ефекта – те са унищожителни. Шива е различен – той унищожава, но за добро; ние сме съзидателни, ала за лошо.

 

(следва продължение)

[1] „Бхагавад Гита” 11.32

 Leave a Reply