Calendar

January 2019
M T W T F S S
« Dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
images (2)

(продължава от предишния понеделник)

 

 

Въпрос на Манджари: Гурудев, ти каза, че най-напред трябва да изследваме и изучаваме каква е нашата дхарма, а след това да правим каквото е необходимо. Въпросът ми е: понякога имам чувството – може би греша, но имам чувството – че знам какво трябва да направя, кое е правилното, обаче някак не ми достига вътрешна сила да го направя. По някакъв начин е толкова невероятно трудно да се вършат дори най-простите неща. Откъде да взема сили да върша правилното?

Свами Тиртха: Много е лесно – взимай сили от своя съпруг. Виждаш ли колко е щастлив той да чуе това послание? Готов е да ти служи по всякакъв начин. Голяма късметлийка си. Но когато той е в нужда, и ти трябва да си готова да му служиш по същия начин. Затова грихастха-ашрам е садху-санга от много интимен, специален тип.

В случай, че ресурсите на съпруга ти се изчерпват, не се безпокой, той си има приятели. Ако ресурсите и на приятелите се изчерпват, не се безпокой, той има и благодетели. А ако ресурсите и на благодетелите привършат, не се тревожи, той си има Бог. А пък Неговите ресурси са безгранични. Други въпроси?

Въпрос на Парамананда: Това, което искам да попитам, е в контекста на въпроса на Манджари Деви – като цяло става дума за това да надраснем светските си задължения и да ги поднесем на Върховния. И както Нароттам Тхакур казва в един бхаджан, посветен на Рупа Госвами: сеи врата, сеи тапа, сеи мора мантра-джапа, сеи мора дхарма-карма[1] – чудех се как да разбираме този тип настроение в контекста и на своите земни задължения?

Свами Тиртха: Обяснявайки въпроса си, ти сам даде ключа към този проблем. Защото на кого са посветени тези стихове? Кой е сеи мора мантра-джапа, тапа, врата и т.н? Кой е това? Това е Рупа Госвами. Така че ако имаш някой, под чиито насоки живееш, когото следваш, който е твоят герой в живота – тогава всичко, което правиш, го правиш за него. И една стъпка по-високо: скоро ще осъзнаеш, ако си отдадена душа ще разбереш, че каквото вършиш не е сторено от теб, сторено е чрез теб. Но единствено в случай на пълна отдаденост. Инак участва и егото ти, а то изопачава цялата ситуация. Затова първата стъпка в духовния напредък е да уловим своята съзнателна идентичност. А втората стъпка е да посветим тази уловена съзнателна идентичност в лотосовите нозе на Всевишния.

Инак и това беше въпрос от типа „как да”. А всички знаете отговора на този тип въпроси. Какъв е отговорът?

Парамананда: Мантрувай повече.

Свами Тиртха: Правилно.

[1] „Ти си моите обети, ти си моите отречения, ти си тихото повтаряне на моите мантри, ти си моята дхарма и моята карма

 Leave a Reply