Category RSS

Calendar

July 2018
M T W T F S S
« Jun    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
satsang

(продължава от предишния петък) 

Свами Тиртха: Яма и нияма, забраните и препоръките – тези правила са като основни принципи в йога, даващи нравствената основа, те са като фундамента на този начин на живот. А ако искате да сте по-активно практикуващи, тогава можете да изпълнявате седящите пози или да идете на сат-санг, да правите дихателни упражнения или по-задълбочени медитации. Елементарните фази са като въведение в етапите на йога, а по-висшите фази са като истински проявена връзка между индивида и Върховния.

Въпрос: А какво е сат-санг?

Свами Тиртха: Сат-санг е много интересна дума. Директното, буквалното значение е „да срещнеш истината”. Но обикновено когато хората казват сат-санг, те имат предвид да се събират, за да обсъждат някакви божествени теми или да ги практикуват. Въпреки това действителното значение е да срещнеш истината. Това е причината защо трябва да се събираме заедно, защо трябва да практикуваме заедно, защо трябва да слушаме лекции, защо да следваме заедно практики и да учим – за да можем да срещнем истината. Сат-санг.

Въпрос: Бих искала да ви попитам: може ли йога да се преподава на деца? Има ли възрастова граница? Как го чувствате?

Свами Тиртха: Определено трябва да се преподава! Йога трябва да се преподава на деца, защото обучението според материалната система започва около пет-шест-седем годишна възраст. Това е правилното време едно човешко същество да започне да се образова – да започне обучението си по интелектуален начин. Но ако въведем тези основни принципи на мир, разбирателство, сътрудничество, на свързаност с Върховния или с божествените нива на съзнание – колкото по-рано ги научим на това, толкова по-естествено ще е то за децата. Да не говорим пък за здравословния ефект. Да водиш йогийски начин на живот е много здравословно. И не става дума само за физическите упражнения, но по отношение на психиката, много по-лесно можете да намерите своя вътрешен мир. И по този начин можете да научите нови методи за справяне с предизвикателствата и разрешаване на личните ви проблеми. Затова си мисля, че е добре да започваме с йога възможно най-рано.

Въпрос: И накрая, какво бихте казали на някой, който иска да практикува йога?

Свами Тиртха: Не се колебайте, започвайте!

 

 Leave a Reply