Calendar

June 2019
M T W T F S S
« May    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
36176651_484554975313301_8668948083142295552_n

(от лекция на Свами Тиртха, 05.01.2013, сутрин, София)

Въпрос на Харилила: Чувала съм, че ако искаш да постигнеш нещо, трябва да помагаш на другите да постигат същото. Това важи в материалната сфера, а се надявам и в духовната. По духовния път човек иска да върви напред и да помага на другите да вървят напред, за да бъде облагодетелстван от това, че им помага. Но тъй като самият той не е съвършен, какво всъщност може да им даде, без да ги замърси? Казахте, че ако някой не е съвършен, той не може да дари съвършенство на другите. Ако сам не е чист, какво е способен да им даде? Какво от духовния си път можем да дадем на останалите, за да ги облагодетелстваме, както и себе си?

Свами Тиртха: Може би ние не можем да дадем съвършенство на другите, но Кришна може. И дори самият аз да съм ограничен, моят учител и ученическата приемственост парампара не са ограничени. Така че ако има някакъв проблем в системата – което е възможно да се случи – по-висшите наставници ще се намесят и ще помогнат.

Затова трябва да сме внимателни когато избираме своите герои. Да сме бдителни и искрено да търсим най-възвишения пример. И трябва да осъзнаваме какво можем да научим от даден човек. Ако се посветите на някаква глупост, ще получите глупост. Но една дефиниция за бхакти-йога е да се изолираш от глупостта. Съществува божествена йерархия – може аз да съм съвсем незначителна частичка от тази структура, но посланието е вярно. Може да не съм постигнал напълно, може да не съм в светлината, така да се каже, да нямам цялостна реализация, но ако знам посоката и кажа на другите: „Ето го пътят!” – това е практическа помощ.

Ала отново, трябва да сме внимателни, а и да сме късметлии. Защото един истински водач на ескадрон би викнал: „След мен!” Докато големите генерали седят в своите защитни ограждения и казват: „Вървете напред!” Така че подбирайте правилно.

Да се служи на другите, да им се помага в техния духовен живот – това е много славно служене. Най-голямо удовлетворение носи да виждаш напредъка на останалите. Може да не чувствам голям напредък у себе си, но ако виждам колко по-преизпълнен е станал животът на някой друг благодарение на духовната практика, това може да донесе успокоение на сърцето ми. Затова трябва издъно да изучаваме философията, за да проумеем цялата тази система, а освен това трябва да практикуваме по много фокусиран начин. И основно говорете за своите реализации. Това е пътят да се избегне фанатизма: изучавайте в дълбочина, но говорете от собствените си реализации, от онова, което вече сте придобили.

Обаче трябва да знаете посоката. Съвършенството съществува, съществува Върховният Бог, изворът на всичко, където можем да се завърнем, а разполагаме и с процеса за постигане на духовните ни идеали. Така че, просто е. Ето я целта, ето го пътят, а ето ви и вас. Сглобете цялата тази структура.

 Leave a Reply