Category RSS

Calendar

December 2017
M T W T F S S
« Nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
там

Защо сме се събрали заедно тази вечер? За да празнуваме щастието на душата и да намерим пътя към своето лично блаженство. Да го кажем съвсем простичко: ако живеем за другите, животът ни ще бъде блажен. И макар че сме се събрали тук в Дома на Хумора и Сатирата, при все това всички чувстваме колко страдания и колко нужда има в света. Ако сме сами е хубаво да медитираме и да се молим за благото на всички същества, за съвършен живот за всички, за мир за всички, но ако сме обединени, нашата молитва и медитация ще са много по-силни. Мисля, че всички сме изпитвали това в живота си. Борейки се самички с трудностите в живота, по някакъв начин се справяме; но ако имаме помощ, ако имаме подслон е много по-леко.

Макар да знам, че вие, българите като нация, сте толкова силни и сте устояли на толкова много трудности през последното хилядолетие, вчера научих нещо за това. Срещнах един брат-монах и когато го попитах: „Сам ли служиш тук?” той каза: „Да, сам съм, но и сам воинът е воин.” Така че дори да сме сами, трябва да се стремим към най-висшите идеали, които имаме. И тази толкова древна традиция, йога, може да ни помогне много да намерим пътя към себе си и да намерим пътя към щастието.

Йога означава връзка. Но връзка между какво? Йога е връзка между нас самите, между нашата истинска вътрешна същност, и Върховния. Тя е малко повече просто от религия, и определено е много повече от физически упражнения. Можем да кажем, че йога е мистичен, вътрешен път, който ви води от фалшивия ни егоизъм към истинското ни „аз”.

Има множество различни школи в йога. Някои от тях предпочитат аскетични практики; други повече наблягат на правилното действие, или ритуалното действие. Други пък се стремят да усъвършенстват познанието на човека, божественото познание. А една много специална школа, към която аз също принадлежа, касае емоционалното същество на човека. Тази школа се нарича бхакти, бхакти-йога. Бхакти е божествена любов, пътят на божествената любов.

И така, ако се съгласим, че йога като цяло е мистичен път, водещ човешкото същество към Бога, позволете да ви задам един въпрос: какъв е най-верният, най-интензивният начин да разберете някое друго човешко същество? Дали е знанието; или действието? Или пък любовта? Най-вероятно е любовта. О, съществува и друг фактор – чрез омраза също можете много да се доближите до някого. Винаги ще мислите за този човек и ще му припишете безброй несъществуващи качества. Но, уви, подобна връзка не е особено позитивна.

И така, можем да кажем, че най-интензивен досег, най-правилно виждане може да се постигне чрез любов. Затова ние се стараем да търсим Бога чрез тази много интензивна връзка, божествената любов. Мъдрите хора казват, че ако някой търси абсолютната истина, той трябва да го прави с любов, чрез любов. Разбира се, тъй като всички ние сме различни човешки същества, имаме различно разбиране за това какво е любов. Но засега това няма значение, всички разбираме, че това е нещо много ценно за нас.

 Leave a Reply