Category RSS

Calendar

May 2018
M T W T F S S
« Apr    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
vision of ideal

Свами Тиртха: Моля ви да извините моя недостатък, че не говоря вашия език. Знам само най-важните неща на български, като „четвъртък” и „палачинка”. Но днес сме се събрали не да говорим на някакъв материален език, език на думите, а да говорим на езика на сърцето. Да открием значимостта, да намерим възвишената и светла перспектива на божествената звукова вибрация.

Звукът е енергия. Енергията е нещо много важно в живота ни. Ако ни връхлети прекалено много енергия, това е проблем. Ако пък имаме твърде малко енергия, това също е проблем. Затова трябва да намерим златния среден път по отношение на енергийната система. Защото човешкият живот е много скъпоценен шанс. Затова трябва да използваме живота си, да използваме тази енергия за най-добрата цел. И тъй като седим тук в един йога-център и повечето от вас са много сериозни практикуващи, мисля, че осъзнавате тези факти – че човешкият живот е важен и че в него има божествена промисъл.

По някакъв начин сме дошли тук, на тази планета Земя. Знаете ли по каква причина?

Отговор: За да се учим и да израстваме.

Отговор: За да осъществим някаква мисия.

Отговор: За да изпитаме любов.

Свами Тиртха: Много добри отговори давате! Благодаря ви! Какво бих могъл да кажа? Вие знаете всичко. Дошли сме тук, за да направим нещо хубаво, да изпълним своята мисия и да практикуваме и преживяваме любящ обмен – много добри отговори.

В действителност трябва да изследваме живота си от три различни перспективи: защо, как и с каква цел. Защо сме тук? Как следва да живеем? И към каква цел трябва да се стремим? Разбирате – причината, умението и целта.

И всъщност именно тези три фази са описани в нашите свещени писания. Първото се нарича самбандха, или нашата връзка, нашият произход. Дали идваме отникъде или отнякъде? Как мислите?

Отговор: Отнякъде.

Свами Тиртха: Надяваме се, че да. Защото ако идваме от никъде, никъде и няма да се завърнем. Ала ако произхождаме от някъде, тогава и ще се завърнем някъде. Това е много важна точка – ние идваме от някакво място, идваме отнякъде. Затова да открием своя произход, да открием своя източник – това е първостепенен дълг в човешкия живот. Тялото е дошло от тела – без майка и баща нямаше да седим тук, в тази зала. Така че нашето тяло идва от други тела. Но знаете, че имаме и една много специална частица – нашата душа. Ако тялото идва от тела, откъде идва душата? От Душата, от Свръхдушата.

Отговор: От Бога.

Свами Тиртха: Да! Благодаря ви! Ако разберем този толкова простичък факт, тогава втората фаза ще бъде много лесна – как да живеем. Защото щом принадлежим на божествената сфера, щом идваме от Бога по някакъв начин – това иначе е малко сложен въпрос, но като цяло можем да кажем, че идваме отгоре – и така, щом принадлежим на Бог, тогава трябва да живеем според Неговата воля. Нали, това е логично? Ако сме повече дух, тогава трябва да действаме повече като дух.

Разбира се, имаме и телесно съществуване. Тялото ни е изградено от определени материални елементи – в по-голямата си част от вода. 2/3 от тялото ни се състои от вода. При домата водата е над 90%. При бебетата – над 90%. Старите хора изсъхват – имат по-малко вода. Така че можем да кажем, че тук край нас седят 50-60 варела с вода. Въпреки всичко вие се чувствате малко по-ценни от това. Ние не сме само тези 50 литра вода, пълна с това-онова, но долавяме нещо далеч по-скъпоценно вътре в себе си. Тази скъпоценна частичка е душата ни.

Колко знаем за тялото си, а колко знаем за душата си? Не знаем кой знае колко и за тялото, понеже то действа толкова чудодейно. Въпреки всичко ние сме много загрижени за тялото, макар че то е по-низше в сравнение с духовната ни идентичност. Ако отидете в един Мол, ще намерите стотици различни лосиони за вашето тяло – храна за тялото; а колко храна за душата си намирате на подобни места? Не кой знае колко. За това трябва да дойдем в йога-центъра. Тук и тялото е в добра форма, и душата се култивира.

Така че ние струваме много повече просто от тази материална конструкция на тялото. Затова трябва да разбираме все повече и повече, че сме вечен дух – души от духа, не просто материя. Това е дълъг път – да се проумее, да се осъзнае този факт. Но не се тревожете, все отнякъде трябва да започнем. Всяко дълго пътешествие започва с първата стъпка.

Ако разберем, че не сме тялото, а сме душа, че сме с духовно качество, тогава и ще се стремим да действаме в съответствие с това. Но без да сме определили целта си, нима можем да я достигнем? Ако не знаем каква е посоката, няма как да стигнем. Казва се, че за кораб, който не знае посоката, никой вятър не е попътен. Затова трябва да открием целта на своя живот. Тогава ще знаем произхода, ще знаем целта – единствено тази междинна част ще ни остава да прекосим.

И всъщност йога ни помага да прекосим тази пропаст. Защото йога ни учи какви са духовните качества на нашата истинска идентичност. Тялото е ограничено – ражда се и умира. Обаче душата ви е неродена и не умира, тя е вечна. Животът ни на тази планета Земя е само една глава от вечното пътуване на душата. И йога означава „връзка”. На английски инструментът, който свързва воловете пред плуга се нарича yoke – това идва от санскритската дума „йога”. “Ярем”[1] на български – също идва от „йога”, защото свързва двете животни с ралото. Също и на унгарски – “járom”. Виждате – всички сме братя и сестри. И така, йога ще ни свърже с Върховния.

 

 

 

 Leave a Reply