Calendar

December 2018
M T W T F S S
« Nov    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
young Prabhupad and Bhaktisiddhanta Sarasvati

(продължава от предишния понеделник)

Въпрос на Махадев: В Индия е от голямо значение традицията, от която идва духовният учител. Доколко действително е важно в живота ни да знаем дали гуру идва от определена традиция? И ако не идва, можем ли да гледаме на него като на истински гуру или трябва да имаме известни съмнения в ученията му?

Свами Тиртха: Не бих казал: „Започнете със съмнения”. Разбира се, полезно е най-напред да проучите, а сетне да давате сърцето си. Мисля, че е по-добре, отколкото първо да отдадете сърцето си в емоционален взрив, пък чак след това да започнете да мислите. Това не е особено здравословно. Затова отначало постарайте се да изследвате, а след това се стремете да култивирате.

Обикновено съмненията – в този горчив смисъл – всъщност не подпомагат духовната реализация. Но да го кажем така: „стремете се да изучавате, стремете се да изследвате”; имаме всички права да проучваме – даден човек, дадено учение, дадена група. Защо не? Имаме право най-напред да поизследваме.

Разбира се, че е важно да се проследи школата на мисълта, особено в Индия, защото се казва, че всички тези различни духовни традиции водят към някакъв божествен източник. И ако можем да се свържем с такъв божествен източник ни се осигурява възможност да израстваме. Това е досущ като влизането в дадено учебно заведение. Ако отидеш в някакво безименно училище, е да, пак ще получиш диплома. Но ако си в най-доброто училище или университет, тогава дипломата ти тежи повече, защото получаваш по-добро образование и имаш по-добри шансове. По същия начин, важно е да разберем каква е школата, приемствеността, защото тогава и ще учим подобаващо. Ако искате да станете, да речем, инженер, няма да отидете във факултета по право, тъй като там се изучават различни теми. В този смисъл трябва да различаваме кое какво е, кой кой е и какъв е собственият ни стремеж. А сетне следва да намерим вярната школа, вярната духовна приемственост, където да практикуваме и да се образоваме.

Махадев: Доколко е важно за нас наистина да се вглеждаме в традицията на гуру, когато си избираме духовен учител? Трябва ли да избираме учител заради принадлежността му към дадена традиция или да го избираме заради самия него?

Свами Тиртха: Има две възможности. Някои казват: „Аз избирам моя учител”; други казват „Учителят ще ме избере”. Как се случва, аз не знам. Но ако успеем да се присъединим към истински, автентичен, чист човек, това определено ще подпомогне духовния ни напредък. Ако се присъединим към по-проблематичен човек, това също ще ни е от помощ. Трябва да поддържаме жива тази вътрешна убеденост, че каквото и да ни споходи, каквото и да преживеем, то подпомага духовното ни израстване.

Махадев: След като веднъж вече имаме духовна насока в нечие лице, трябва ли да се придържаме единствено към този учител или можем да имаме няколко учители от няколко традиции? Възможно ли е въобще човек да има различни гуру в различни сфери на духовното знание? Това благоприятно ли е за нас по духовния ни път?

Свами Тиртха: Обичайно в началото препоръката е да се стремим да научим истината от един източник. Защото ако в неопитността си се лутаме насам-натам, най-вероятно ще се объркаме и ще изгубим всичко, което сме захванали. Но на едно по-осъзнато ниво можем да се учим от различни личности и можем да ценим красивите постижения на останалите процеси. Защо не? Ако корените ми дълбоко ме свързват с моята традиция, мога да се радвам на свободата да се оглеждам наоколо си и да долавям красотата в осъзнаванията на другите.

Но да следваш различни школи и различни учители – мисля, че това е само за малцина. По-добре да се придържаме към една традиция, една приемственост, и да се стремим да практикуваме и да достигаме в дълбочина възможностите, които ни предоставя тази школа на мисълта. Разбира се, някои духовни личности имат различни възможности и методи за самоосъществяване. Затова казвам, че не е невъзможно. Но обичайно за обикновените хора като нас е по-лесно, особено в началото, да фокусираме вниманието си в това, което изучаваме. Пък сетне, след като получите, така да се каже, магистърска степен в своята школа, можете да се оглеждате наоколо по по-безопасен и съществен начин.

(следва продължение)Leave a Reply