Calendar

March 2019
M T W T F S S
« Feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
228189_10151184208440489_1666425476_n

(от лекция на Свами Тиртха, май 2012, София)

(продължава от предишния понеделник) 

„Докато атман, душата, е свързана с финото тяло, тя е обвързана от карма. От тези връзки на невежество и забрава идва погрешното отъждествяване с тялото, а следователно и цялото страдание.”[1]

И така, ако сме под влиянието на карма и невежеството си мислим „аз съм идентичен с моето тяло” и тогава трябва да поемем всички последствия.

„Но ние погрешно вярваме, че каквото получим от трите гуни е постоянно.” Трите гуни са трите сили на природата – мрак, енергия и светлина. „Ако нощем си въобразяваш, че си цар, наслаждаващ се на царско изобилие и удоволствия, представите ти са нереални.” Имали ли сте подобни мечти? Е, може би вие не искате да станете царе, но поне преуспяващи бизнесмени, или щастливо да спечелите от лотарията, или каквото и да е – всички имаме подобни фантазии, нали? Обаче това не е реално. Дори да го получите, ще го изгубите – то не е реално.

„Когато сънуваме, че правим секс, преживяването ни е илюзорно”. От сън син не се ражда. А понякога се случва сънят да се превърне в кошмар. Да речем, плачете, че нямате съпруг. И си мечтаете: „О, де да имах съпруг, щях да съм щастлива!” Тогава Бог ви праща съпруг, но вие отново плачете: „О, имам съпруг!” Така мечтата ви се сбъдва по кошмарен начин. Същото бих могъл да кажа и ако си мечтаеш за жена, но понеже дамите са повече сега в тази стая, мисля, че момчетата могат да си представят същата история от своя гледна точка. При всички случаи плачем, нали? Без значение дали имате или не – плачете! И това не е само шега. Някои философи казват, че независимо дали ще се ожениш или не, ще съжаляваш за това. Мисля, че те имат известно разбиране за житейските несгоди.

Ала както и да е, нека се върнем към историята. И тъй: „Ако сънуваме, че правим секс, нашето преживяване е илюзорно; по същия начин наслаждаването на сетивата в този свят не е истинско преживяване. Душата е вечна, а тялото не. Затова няма нужда да се скърби. Онези, които не са себеосъзнати, не могат да сторят друго, освен да ридаят, тъй като такава е самата им природа.

О царици, имало едно време една птица кулинга, която досущ като вас ридаела заради загубата на другарката си. Един ловец бродел насам-натам из гората и където видел птици, разстилал мрежата си, улавял ги и ги убивал. Един ден, по Божието провидение, докато вървял в гората, ловецът видял двойка птици кулинга, които били съпруг и съпруга. Този човек сложил малко от любимата им храна в мрежата и зачакал скрит от взора им. Женската птица кулинга видяла тази вкусна храна и веднага била привлечена. Ала сетне осъзнала, че е уловена в мрежата и започнала да се мята и пищи ужасно уплашена. Макар да скърбял за участта на съпругата си, мъжкият кулинга не можел да я спаси, затова също заплакал и завикал много жално от любов към нея: „Колко жестока е съдбата! Колко жесток е законът на битието! Като попадна в този опасен капан, жена ми плаче за мен. Какво благо ще спечели съдбата от смъртта на моята любима? О жестока съдба, след като отне съпругата ми, която е по-добрата половина от тялото ми, трябва да вземеш и мен. Без любимата ми за какво ми е да продължавам да живея?! А нашите мънички дечица са в гнездото; те чакат майка си и умират от глад без храна. Та те дори още нямат перца. Как ще смогна да се грижа за тези осиротели дечица без помощта на майка им!?”

Моля ви, дами, обърнете внимание. Тук тази птица казва: „О, моята съпруга е по-добрата ми половинка.” Трябва да добиете качествата да сте по-добрата половина на своите съпрузи. Успеете ли да го сторите, вашите съпрузи ще ви възхваляват като никога. Обаче ако очаквате подобно уважение без действително да сте се квалифицирали, няма да го получите.

Моля ви, скъпи съпрузи! Когато поради естественото си обожание към вашите съпруги искате да ги възхвалите, използвайте тези изрази: „О, по-добра половинке на живота ми! О, богиньо на нашия дом!” Виждали ли сте някога гневна богиня която ви крещи? Това е невъзможно! Богините винаги се усмихват и щедро ви даряват с храна, деца и всичко, от което се нуждаете.

Така че много е лесно да се създаде хармоничен семеен живот. Жената трябва да уважава съпруга си като представител на Бога, а съпругът да я уважава като богиня.

 

(следва продължение)

 

[1] Продължава четенето от книгата на Б.Б.Тиртха Махарадж „Светият живот на Прахлада”, разговорът между Ямараджа, бога на смъртта, и близките на наскоро починал човек

 Leave a Reply