Category RSS

Calendar

October 2018
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
sower

Някои от нашите приятели изразиха желанието си да се присъединят към семейството на ваишнавите. Което е много благоприятно събитие и затова нека споделя някои вдъхновени идеи относно значимостта на посвещението. Достатъчно е да се започне нов живот веднъж. Дори само от това можете да видите колко възвишен и мистичен е нашият процес. Защото не се налага да напускаме телата си, за да започнем нов живот; нужно е единствено да изоставим предишното си ниво на съзнание, за да се преродим.

Има шанс да бъдем посветени в три неща: в наука, в мистерия, а третото ще ви го кажа по-късно. Какво да речем за първото? Искате ли да се присъедините към една велика наука? Иска ли питане! Затова започваме своето обучение. Присъединявайки се към която и да било школа, всъщност получавате посвещение в тази специфична тема, в тази наука. Коя е най-великата наука на планетата Земя? Най-великата наука на Земята е как да живеем. Някои хора чувстват, че няма нужда от тези ритуали, от тези посвещения. Но ние знаем колко важни са те. Защото като ги получим, заедно с тях получаваме и благословиите на всички онези, които култивират тази наука.

При все това, понякога считаме науката за твърде обикновена. Ние търсим нещо друго. Когато видим, че науката в материален смисъл не води до никъде, тогава си мислим: „Мистерията! Тя ще помогне! Дайте ми посвещение в мистерията!” Коя е най-великата мистерия на планетата Земя? Не е „как да живеем”, а самият живот. Най-голямата мистерия е този опит, наречен живот. И то какъв опит! Но не забравяйте – това е мистерия. Което означава, че зависи от личното, съкровено преживяване, и практически никога не можете да го разберете – понеже е мистерия. Ако можем да разберем или анализираме нещо, то вече не е мистерия и ще изгуби своето очарование. Така че някои тайни трябва да оставим неразкрити. Обаче не грешките ви.

След като бъдете посветени в науката, а сетне и в мистерията – това достатъчно ли ви е? На някои хора да. Пожелаваме им късмет! Но на нас това не ни стига. Нуждаем се от третото ниво.

Третото посвещение е в божествената любов. И колкото и да е странно, това са постепенни стъпала – все по-високи и, можем да кажем, все по-обширни пластове. Всички науки са включени в мистериите, а всички мистерии са включени в божествената любов. Значи и цялото знание е включено в божествената любов. Получавайки това едничко нещо, можете да получите всичко. Така че ако сте интелигентни, няма да си губите времето с приемане на посвещения в науки и мистерии. Разбира се, ние уважаваме всички тези различни школи и нива. Но тъй като животът е едновременно и дълъг, и кратък, се нуждаем от пряк път, от директна връзка.

В същото време посвещението не е банкет за дипломиране. Това не е краят на историята на вашето пътуване. То е началото. Е, може би не началото, но в този живот нека го приемем като едно много значимо и красиво начало.

В „Чайтаня Чаритамрита” се казва, че по милостта на гуру и Кришна в сърцето на човека се посажда семенцето на растението на божествената любов. Всички ние имаме потенциала; това, което е нужно, е отглеждане.

Денят на посвещението е много важен в нашия живот. Защото той е най-прекрасният ден. Ако вие, скъпи приятели, си спомните деня на вашето посвещение, ако се взрете в снимката от посвещението си и се погледнете в огледалото сега, ще видите разликата. Ако разликата е за добро, значи се развивате добре. Ако не виждате същия блясък и екстаз на лицето си в огледалото, тогава трябва да се върнете в онази точка. Защо? Защото нещо се случва тогава.

За да бъдем посветени в наука, трябва да си вземем изпитите. За да бъдем посветени в мистерия, трябва да преминем през изпитания. А за да бъдем посветени в божествената любов, единствено трябва да кажем „да”! Защо? Защото това е акт на милост. Всичко останало е акт на обмен, а това е акт на милост, която се разпростира към нас.Leave a Reply