Calendar

January 2019
M T W T F S S
« Dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
ecc214e9dc82bd88374ebd890d41b555-749568

(продължава от предишния петък) 

Щастлив съм да видя толкова много учители тук. Понякога хората питат, искат да разберат кой кой е и кое какво е. Затова някой път ми задават въпроса: „А, между другото, колко ученици имаш?” Защото може би си мислят, че ако имам много, значи съм добър, велик, благонадежден гуру, а ако са едва неколцина – не е добре. Обикновено в такива случаи отвръщам: „О, аз нямам ученици”. Трябва да им видите физиономиите. Тотално са разочаровани: „Няма ученици?! Тоя за нищо не става, няма смисъл да му обръщаме каквото и да било внимание.” Обаче като добавя след това: „Нямам ученици, имам само учители, на които да служа,” тогава следва пълно недоумение. Това е отвъд способностите на разбирането им. Но моля ви, осъзнайте колко е глупав такъв въпрос: „Колко ученици имаш?” Какво? Да не би да си носиш списък в джоба, вадиш го и казваш: „Ами, двеста и петдесет”? Това въобще не е правилен въпрос, не е уместно запитване.

И така, защо е щастливец този, който има ученици? Който е в позицията, така да се каже, да има последователи, ученици? Причината не е, че понякога получава гирлянд или чапати. Но онова, което не е успял да направи, служейки на своя гуру, което не е успял да посвети на своя учител, той може да го даде на тези, които също би трябвало да счита за свои учители. По този начин се формира един нов танц в кръг. Защото единият тича след другия. В танца в кръг няма начало и няма край. И всеки е много важен участник. Затова пожелавам на всички ви да имате много ученици. Каквото сте пропуснали като възможност за служене в живота си на ученик, ще можете да го осъществите като учител. Затова Махапрабху е казал: „Всички трябва да станете гуру!” Не за да седите на висок трон, не за да носите интересни дрехи, но за да съумеете да свършите онова, което не сте смогнали докато сте били ученици.

Нещо много важно се споменава в песента на Нароттам Дас Тхакур[1]. Много от редовете са много важни, но един от тях гласи: „О, Ваишнава Госвами, в твоето сърце е обителта на Говиндаджи.” За щастие, от тази година присъствието на Говинда не е само теоретична вметка, а реалност. И другата половина на това изречение е: „Всички чисти предани живеят в сърцето на Говинда.” Затова е толкова славно да станеш чист предан, защото тогава ще имаш божествена обител.

Присъствието на Радха-Говиндаджи не е само в ашрама в Печ, но и в цялата мисия – това е една изключително бележита промяна. Наскоро разговарях с една приятелка, която е наполовина страничен човек за ашрама, и тя попита: „Какво ново от ашрама в Печ за изминалата година?” Рекох си: „О, нови промени? За какво да говоря – за квадратурата на ашрама, за ремонта ли, за какво?” И говорих за тези неща, но след малко тя попита: „А идването на Радха-Говиндаджи?” Тогава казах: „Да! Това беше истинската промяна.” Защото с Тях се появи и едно специално настроение на служене – а именно обменът между слугата и Бога, между човека и върховния. Кришна в облика на Говинда е добрият пастир, така да се каже – някой, който се грижи за Своите, който ги насочва, който се отнася добре с тях и им отвръща. Така че това настроение на служене трябва да проникне ежедневните практики на преданите.

Не бива да си поставяме твърде висок стандарт – да искаме да обожаваме Гопинатх; има си добра причина за присъствието на Говиндаджи и тя е взаимността. Значи каквото и да поднесете, ще получите в замяна. Това настроение трябва да нараства в Печ – че имаме някой, който се грижи за нас, имаме водач, имаме Бог, който се грижи за нас.

Говиндаджи е един от главните храмове във Вриндаван. Първият е свързан със Санатана Госвами – Мадан Мохан – Той привлича, улавя вниманието. Вторият е свързан с Рупа Госвами – Той е за взаимност, Говиндаджи. А третият е свързан с Рагхунатх дас Госвами – Гопинатх, Той е за раса. Обаче Рупа Госвами е учителят на цялата сампрадая, на цялото движение. Така че щом Радха Говиндаджи са в Печ, Те ни приканват да влезем в това настроение, а ние трябва да осигурим шанс и на останалите да встъпят в такава любяща взаимност с Върховния. И така, ако сме получили благословиите на Рупа Госвами, трябва да помогнем на хората да ги разберат, да дойдат по-близо до този идеал.

 

[1] Еи баро каруна коро

 Leave a Reply