Category RSS

Calendar

April 2018
M T W T F S S
« Mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
blue for you

(продължава от предишния петък) 

Въпрос на Крипадхам: Докато говорехте за перлената огърлица на шията на дамата си помислих, че ако някои перли липсват, не стои красиво; не трябва да има празни места. Какво става, ако някой отпадне от нишката и се образува празнина? Какво прави Кришна в този момент? Щом Той е нишката, какво прави нишката когато се получи дупка и възможно ли е да се случи това?

Свами Тиртха: Ами, тази нишка е магнитна. Така че дори някой да се опитва да се отскубне от нея, това ще бъде много трудно. Понякога в огледалото на илюзията изглежда, че някоя перла се е търкулнала. Но никоя перла никога не се губи. При все това, в случай, че изглежда, че някоя перла е изпаднала, останалите се нареждат по-гъсто една до друга, така че да няма празнина.

Крипадхам: Това означава ли, че в даден момент огърлицата прекалено пристяга шията на дамата?

Свами Тиртха: Не, защото това е магнитна нишка и краят ѝ не е затворен. Краят е свободен, така че нови и нови перли могат да се добавят към тази нишка.

Лилаватар: В добавка към неговия въпрос: когато някоя перла падне, в този миг може да се види нишката, която инак е скрита.

Свами Тиртха: Да, съгласен съм. Защото при трудност е много лесно да видите Кришна. Аз лично съм преживявал това. Знаете, когато няма проблеми, бхактите си създават техни нищожни проблеми. Обаче когато има проблем, те знаят какво да правят, знаят как да се държат заедно. И това ме прави удовлетворен. Щом чуя „Имам такъв проблем, имам онакъв проблем,” съм много доволен. Защото това означава, че няма нищо сериозно, то е просто като чуруликане на птички. Но дойде ли истински проблем, ще знаете какво да правите.

И така, искате ли да видите Кришна? Ами Радха? Научили сме от „Гита”, че трябва да виждаме Кришна във вкуса на водата, в сияйната светлина на слънцето и луната, в уханието на земята; и в списъка не беше споменато, но моля ви, погледнете тази роза. Какво виждате тук?

Отговор: Кришна, Радха и Баларам.

Свами Тиртха: И Баларам ли?!

Крипадхам: И Чайтаня.

Свами Тиртха: ….и Гурудев, и бхактите, и всички останали.

Ямуна: Аз виждам божествена подредба в това, че Кришна ме заведе в онова село, където беше тази роза. Когато я купих, на нея нямаше и едно цветче, а сега виждам „синьо за теб”.

Свами Тиртха: На първо място това е специална роза, нарича се „синьо за теб”. Знаете, обикновено розите не са сини. Има червени, бели рози, но не и сини. Добре, на един ствол – един цвят, съгласен съм. Но вижте: на синьото розово храстче никне бяло цветче. Това е като втория ред на огърлицата. Защото Шримати Радхарани е бяла, а Кришна е син. Но „синьо за теб” означава „ето Кришна за теб”. Ала след това се случва и една мистична трансформация и не щеш ли на етикета пише „бяло за теб”. И така, бялата Богиня се стреми да поднесе „синьо за теб”, а синия Бог се старае да предложи „бяло за теб”.

Така че не е толкова трудно да виждаме Бога навсякъде. Кришна присъства и затова нека сме обединени в този красив танц в кръг, наречен „предано служене”. И като благословия ще се радвате на тази закриляща, защитаваща сила на Върховния. Ние поддържаме вярата, а Той поддържа нас.

Крипадхам: Гурудев, Манджари даде много интересен превод на „синьо за теб”. „Тъгувам по теб” – това е другото значение на английски.

Свами Тиртха: Това е за падналите перли. Виждате, милостта просто прелива.Leave a Reply