Calendar

March 2019
M T W T F S S
« Feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
gopis 1

(от лекция на Свами Тиртха, 04.01.2013, вечер, София )

Въпрос на Кришна Преми: Споменахте, че носим своя пакет карма от преди. Това свързано ли е с пола ни? Дали сме мъже или жени – зависи ли от нашата прарабдха-карма?

Свами Тиртха: Тоест дали полът ни се предопределя от нашата карма? Да. Как се предопределя и защо? Онези мъже, които са много страстни, следващият път ще се родят като жена. Мога да навляза в повече детайли, ако искате. Естествено, че всичко се предопределя от предишните постъпки, а също и от божествените благословии. Защо? Защото човешкото тяло се сравнява с дърво, а сърцето е сравнено с главния клон на това дърво. И на дървото седят две птици. Едната е душата, която се опитва да се наслаждава на плодовете на дървото. Понякога вкусвате сладки плодове, друг път сладко-кисели, трети път горчиви. Но понеже тази малка птичка е глупавичка, продължава да кълве плодовете. Без надежда се надява. А другата птица, Свръхдушата, божественият представител, вътрешният водач, само наблюдава. Докато индивидуалната птичка не обръща внимание на наставника, на нея ѝ се налага да продължава да се радва и страда от двойственостите на материалния живот. Ала насочи ли вниманието си към вътрешния водач, Параматма, с всички проблеми е свършено. Така че Параматма, този божествен представител, ви превежда през всички тези преживявания. Той ви поставя в такива условия, че да можете да преминете през специфичния опит, от който се нуждаете. Именно под негова насока сме принудени да приемаме тяло на мъж или на жена. Ала всъщност душата не е нито мъж, нито жена. Тя не е нито млада, нито стара, нито човешка, нито животинска. Тя е сат-чит-ананда, душа.

При все това, разделението на полове съществува в целия сътворен свят, затова мнозина си мислят, че чрез обединяване на половете можем да постигнем щастие. Както в старогръцката традиция Платон казва, че изначално хората били единно кълбо, а сетне били разсечени на половина и едната половина станала мъжът, а другата жената. След това се образували определени части на тялото – нещо отпред и горе при жените, нещо друго долу при мъжете. И затова те си мислят, че като съчетаят тези две страни, ще са щастливи. В индийската традиция е описано по различен начин. Има една много специална форма на бог Шива, която е разделена – той е в едно тяло, наподобяващо човешкото – с две ръце, с два крака – но разделено вертикално. Дясната страна е мъжка – Шива, а лявата страна е Парвати – женска. Нарича се Ардха-нари-ишвара. Ардха означава „полу”, нари значи „жена”, ишвара значи „бог”. Така че това е богът, който е наполовина жена. По този начин тази иконография обединява мъжкия и женския полюс. Общата мистична символика използва андрогинността.

Но каква е нашата версия, след всички тези различни версии? Няма нищо лошо съпругът да прегръща женската енергия в облика на своята съпруга. Но само на своята съпруга, не на нечия чужда съпруга. Добре, за семейния човек е лесно да постигне това съчетаване на половете, но какво ще стане с аскетите? Как могат те да прегръщат женската енергия? Това е много трудна задача! Ако аскетите започнат да прегръщат жени, не е добре – те не бива да го правят. „Това е просто духовна практика за постигане на по-висше единение” – не, не бива. При все това, дори аскетите трябва да постигнат това цялостно единение. Те трябва да прегръщат не жените, а женския принцип. Затова се казва, че без милостта на Радхарани никой санняси не може да постигне успех. Женският принцип подпомага напредъка на духовния успех.

Разбира се, това делене на мъжко и женско е важно и трябва правилно да боравим с него. Ако мъжете са много страстни, те стават обикновени жени следващия път. Но ако са страстни практикуващи на бхакти-йога, пак стават жени, обаче на по-висока октава – гопи. Това е стремежът ни. Посочете ми друга религия, в която мъжете да са готови да се родят като жени? Немислимо! Това доказва, че бхакти-йога е изключително божествена, трансцендентална.

Това не е шега. Но е вярно както за жените, така и за мъжете, че трябва да надрастваме пределите, зададени ни от физическия ни пол. Трябва да станем като ангелите – да не се влияем от материално оплитане, а единствено да славим Бога и да служим. Така че, следвайте ангелите!

Въпрос: Тогава как ще можем да имаме деца?

Свами Тиртха: Има много различни начини. Съществува биологично размножаване, съществуват и други видове размножаване. Да речем, един човек може да има деца в биологичен смисъл, нали така. А един проповедник може да има деца в духовен смисъл. Това също е вид размножаване. И ако се издигнете на едно доста високо ниво, ще можете да сътворявате с мисълта си. Това се нарича сефалогенезис. Точно както за Брахма не е проблем да създава синове с ума си. Така че съществуват множество различни начини за размножаване. Не се придържайте единствено към обичайния начин.

Въпрос: Дали е така, че човек се ражда като жена, когато трябва да разбере нещо посредством чувствата, а като мъж, когато трябва да разбере нещо посредством ума?

Свами Тиртха: Мисля, че това е доста добро обяснение. Защото на мъжете обикновено много им тежат главите, докато дамите са притеснявани от чувствата си.

Въпрос: Бихте ли ни дали моля някакъв съвет как да се избавим от тези тежки глави, каквито имат мъжете?

Свами Тиртха: От твърдоглавието ли? Направете ума си по-сърдечен, а сърцето по-умно – обединете тези две способности, които всички имаме, интелектуалната и емоционалната. Постигнем ли едно по-висше единство, по-висш синтез на тези две качества, тогава сме близко до идеалната ситуация. Но вие попитахте за метод, чрез който да се контролира тази тежка глава, нали? Съвсем лесно е; трябва да се преклоним пред Бога. Това е правилната употреба на нашата глава – да отдадем почит на Върховния авторитет.

 Leave a Reply