Calendar

January 2019
M T W T F S S
« Dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
spiritual-development

Ние на запад сме родени в карма-деш. Карма-деш означава място на действието. Хората в Индия са родени в дхарма-деш. Дхарма-деш е място за дхарма не става въпрос просто за религиозни задължения, а за осъществяване на човешките перспективи и стремежи. Те познават тайната на дхарма, а ние трябва да научим тайната на действието. Учителите индийци казват, че им е много трудно със западните ученици. Защото ако заръчаш нещо на някой индийски ученик, той ще го изпълни. Ако му кажеш: „Седни в този ъгъл и мантрувай две години,” той ще го направи. Но ако кажеш на ученик от запада: „Просто поседи тук за десетина минути и се опитай да медитираш,” той ще попита: „Защо?” Защо? Защото ние сме толкова активни, дейността ни вълнува. Мотивацията ни винаги ни тласка да вършим нещо. Уви, много от дейностите ни са безсмислени. Затова трябва да изучим изкуството на действието, тъй като непрекъснато действаме.

„Бхагавад Гита” е досущ като енциклопедия на божественото познание. Днес ще четем от Пета Глава. „Арджуна каза: „О, Кришна, най-напред искаш от мен да се отрека от дейността, пък след това ми препоръчваш дейност в преданост. Би ли ми казал ясно кое от двете е по-благоприятно?”[1]

Да получаваш противоречиви напътствия си е предизвикателство. Защото в Трета Глава Кришна говори за карма-йога – действие, йога на дейността. А след това (в Четвърта Глава) говори за трансценденталното знание – един вид медитация. Тоест: „действай и мисли”. За Арджуна това било предизвикателство – дали да действа или не. Затова той пита кое е по-благоприятно. Тогава Богът отвръща: „И отричането от дейността, и дейността в преданост са добри за освобождение. Ала сред двете, да действаш в предано служене е по-добре от отричането от действие”. [2]

Разбрали сме, че действието винаги носи последствие. Обичайно именно това не вземаме в предвид – че нашите постъпки ще имат последици. Звучи логично, ала при все това все го забравяме. Действаме безсъзнателно, безотговорно, а после сме изненадани, че ни сполитат някакви реакции. Например, вършите всички възможни глупости в живота си, а сетне обвинявате Господ: „О, защо ме наказваш?” Затова най-напред трябва да разберете: пречистете съществуването си, пък след това се надявайте на нещо по-добро. Но следва един по-деликатен въпрос: при все че се стремите да посвещавате живота си, въпреки това ви спохождат някакви наказания. Престъпление и наказание. Щом има наказание, значи е имало и престъпление. Нищо не се случва без добра причина. Ние виждаме половината от историята – наказанието. Обаче трябва да сме достатъчно умни да прозрем причината, поради която то ни спохожда.

Ала без значение дали ви спохождат или не някакви последици, не хвърляйте вината върху другите. Шрила Шридхара Махарадж казва: „Недейте да обвинявате обкръжението.” Какъвто и да е резултатът, той е за вас. Трябва да оберем плодовете на действията си.

От това можем да разберем, че действията винаги носят някакви последици. Затова с основание можете да речете: „Ами да спрем да действаме тогава. Ако няма действие, няма да има и последствие.” Звучи логично, но е много непрактично. Та западните ученици не могат да седят и за десет минути в медитация! Така че за нас не-действието – като компенсация на действията и последствията – не е алтернатива. Нуждаем се от друг лек. И този лек е даден тук от Кришна – действие в преданост. Изглежда съвсем същото, но е напълно различно. И преди копаех градинката си, и днес копая градинката си, обаче нещо се е променило. Ако мисловността ни се е променила междувременно, действието ще донесе други плодове. Тогава уравнението няма да е „действието поражда последица”, а „преданото действие поражда любов”. Обикновеното действие ще ви отведе в паяжината на кармичните реакции. Но преданите дейности, духовните дейности са много могъщи. Те ще ви донесат пречистване, ще ви донесат избавление.

Някои хора имат проблем с усвояването на млякото; понякога децата също имат такъв проблем. Кое е най-доброто решение ако имате стомашни проблеми при приема на мляко? Имате ли представа?

Отговор: Извара.

Свами Тиртха: Правилно, откъде знаете?

Отговор: От книгите на Прабхупад.

Свами Тиртха: Добре! Макар че изварата е просто друга форма на млякото, тя си е просто мляко! Обаче може да излекува проблема, причинен от млякото. По същия начин, дейността – само че трансформираната дейност, преданата, одухотворената дейност – може да излекува проблемите, причинени от обикновените действия. Веднъж споменах това на лекция и присъстваше една лекарка, която се грижеше за деца в един детски лагер, и тя каза: „Точно така е, и при нас се случи същото последния път”. Това беше много добра обратна връзка, че нашите писания казват истината. Затова истинският лек за изцеление на проблемите, причинени от дейността, е дейността в преданост, духовната дейност.

[1] „Бхагавад Гита” 5.1

[2] „Бхагавад Гита” 5.2Leave a Reply