Calendar

June 2019
M T W T F S S
« May    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(от лекция на Свами Тиртха, май 2012, София)

Ще продължим да четем от древната история за битката между тъмните сили и светлите сили. Защото какво се случва в живота? Злото и доброто винаги се сражават или се съревновават.

„Хиранякашипу каза: “В края на епохата, когато настъпи унищожението на вселената, всички светове, с изключение на само-озарените планети, потъват в пълен мрак. Сетне Творецът отново проявява света, използвайки трите качества на материята. На този Върховен Бог, който създава, поддържа и унищожава вселената, и е вместилище на гуните аз поднасям своите почитания!”[1]

Както сме говорили преди, Бог притежава тези три функции – създател, поддръжник и унищожител. Какво означава това? Че всичко произтича от Него, всичко се поддържа от Него и в крайна сметка цялото унищожение идва пак от Него.

„Ти си причината за първичното проявление на вселената, формата на знание и ученост, които са проявени като действие и трансформация на жизнените сили, сетивата, ума и интелекта.” И така, съзидателната сила на вселената е познанието, по-висшата интелигентност. „Ти си животът и душата за онези, които познават душата, себето. Ти нямаш начало и си отвъд времето и пространството. Ти си вездесъщ, всезнаещ, Ти си Свръхдушата, обитаваща сърцето на всяко живо същество. Ти си вечно съзнателната личност, който определя точната продължителност на живота на всички живи създания, отброявайки дори най-мъничката частица време, и който след това отнема живота им когато моментът настъпи. Но самият Ти никога не се променяш. Ти си нероденият, върховен господар на всички живи същества, Ти си техният живот и закрила. Всичко в тази вселена, всяко добро и лошо нещо, земята и океаните – всичко се съдържа в Теб и нищо не е различно от Теб. Ведите, Упанишадите и цялата останала ведическа литература се излъчват от Теб. Ти си върховната реалност, от чийто пъп израства златният лотос.”

Тук много добре е описан обектът на внимание на този демон. Но всъщност Хиранякашипу прави малка грешка, защото възхвалява Брахма като че той е самият Върховен Бог. Това е същото като да сбъркаш някой министър с президента. Президентът или царят е главата на държавата; министърът си е само министър.

„О, могъщи господарю! Макар винаги да пребиваваш в най-великата трансцендентална обител, в най-високия слой на материалната вселена, Ти външно проявяваш гигантския облик вират-рупа, вселенската космическа форма, съставена от всички елементи, от обектите на сетивно възприятие, самите сетива, жизнената сила и ума. Въпреки че проявяваш всичко това, Ти си отвъд обсега на сетивата. Ти си всевишният, прастарият, върховната душа, живееща в сърцето на всяко създание, безграничен, нетленен и вездесъщ из цялата вселена. Поднасям почитанията си на този Върховен Бог, който винаги е придружаван от Своите три енергии – вътрешната, външната и междинната.”

Разбирате ли? Това е описание на нещо отвъд нашето разбиране. То описва какъв е Бог. Как Той може да прояви цялата вселена. Как всичко произтича от Него. Как Той се намира в сърцата на всички живи същества. Това е начинът, по който Той поддържа всичко. И в крайна сметка Той е най-висшата цел на всичко – когато дойде краят на света, всички енергии ще се завърнат в своя източник.

И кое е изключително важно в това описание? Че Върховният Бог се намира във всяко сърце. Как Той управлява вселенските дела – това е отвъд способностите ни да разберем, не знаем, то си е Негова работа. За Него невъзможното е възможно. За нас не е. Но Той е с всички живи същества, Той е с вас – следва ви, грижи се за вас. Затова трябва да бъдем внимателни. Всъщност целта на религията е да отделим това внимание на Бога. Да намерим пътя обратно към дома, обратно при Бога.

(следва продължение)

[1] Продължава четенето от книгата на Б.Б.Тиртха Махарадж „Светият живот на Прахлада”

 Leave a Reply