Category RSS

Calendar

October 2018
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Shyamasundara

(от лекция на Свами Тиртха, 04.01.2013, сутрин, София )

„Само невежият говори за преданото служене (карма-йога) като различно от аналитичното изучаване на материалния свят (санкхя). Онези, които са действително учени казват, че който е усърден по единия от тези два пътя, постига резултатите и на двата.“[1]

Въпрос на Гиридхари: Като че ли има някакво противопоставяне между тези два пътя – аналитичното знание и мистичния опит. Налага ли се да изберем единия или можем хармонично да съчетаваме двата?

Свами Тиртха: Мисля, че най-добре е да поемем по пътя на предаността, който е дори отвъд основния мистичен път на йога. Защото какъв е специалният принос на Чайтаня Махапрабху към общата история на теологичното разбиране? Това е любовният мистицизъм, мистицизмът на духовната любов. Той е оттатък общия мистицизъм на йога.

Но мисля можем да се съгласим: ако вярно анализирате непостоянното и постоянното, материалното и духовното, ще достигнете до някакво духовно виждане. Това е мистична опитност – да прозирате отвъд материалните форми. Ако някой има този мистичен подход, ще може ясно да разграничава правилно от неправилно – тоест, отново достигайки плода и на другата пътека. Докато истинско пряко мистично преживяване по пътя на предаността означава:

 

преманджаначчхуритабхакти-вилочанена
сантах садайва хридайешу вилокаянти
ям шямасундарам ачинтя-гуна-сварупам
говиндам ади-пурушам там ахам бхаджами[2]

 

„Очите на отдадените души са помазани с елея на преданата любов и в резултат на това те винаги виждат прекрасния облик на Шямасундара, Бога, в сърцата си.” Това означава пряко преживяване на Бога в сърцето ви, в най-съкровеното ви съществуване. „Затова аз ще обожавам предвечния Бог Говинда.” Така че това е алтернативата, която предлага предаността. Не си губете твърде много времето в анализи. Не се притеснявайте, че мистичната ви опитност малко закъснява. Просто продължавайте да възпявате имената и ще постигнете целта си. Аз не виждам противоречие. Защото има по-висша концепция, която обхваща всичко предишно.

Гиридхари: Може би трябва да четем този текст по друг начин: тъй като всеки от двата пътя дава резултатите и на другия, невъзможно е да вървиш само по единия.

Свами Тиртха: Много добре, че ми напомни, защото ако имаме този заряд на предаността, тогава нашата карма ще се превърне в карма-йога – дейностите ни ще станат духовни дейности; тогава нашето знание ще се превърне в гяна-йога. Ако добавите преданост към карма, става карма-йога; ако добавите преданост към своето знание, то става гяна-йога. А какво се получава, ако добавите преданост към своята йога? Тогава йога-йога ли става? Йога на квадрат, правилно. Това е много по-високо ниво на йога, умножена по себе си – връзка умножена по връзка. Йога-йога.

[1] „Бхагавад Гита” 5.4

[2] „Брахма Самхита”, 5.38

 Leave a Reply