Calendar

May 2019
M T W T F S S
« Apr    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
лодка

(от лекция на Свами Тиртха, 04.01.2013, сутрин, София ) 

„Този, който знае, че онова, което се постига чрез аналитично изучаване, може да бъде постигнато и чрез предано служене, и така вижда, че аналитичното изучаване и преданото служене са на едно ниво, вижда нещата такива, каквито са.”[1]

Мисля, че това е съвсем ясно, няма нужда от повече обяснения. Но следващият стих дава много съществен съвет: „Просто отричането от всички дейности, ала без заемане в предано служене, не прави човека щастлив. Но разумният, който се захване с предано служене, може да постигне Бога без отлагане.”[2]

Това е изкуството на действието. Не се отричате от дейностите си, не ги прекратявате, а ги посвещавате на Бога. И служене на другите означава „действам така, както на Него Му харесва”. А не „правя както на мен ми харесва”. Следващият въпрос е: какво е желанието на Бога? Как на Него Му харесва? Това касае фината настройка, но можем да поговорим за нея по-късно.

В „Шримад Бхагаватам” също се споменава, че онези, които си мислят, че са напълно освободени, но не служат на Бога, не са установили тази жива и любяща връзка с личността на Бога – на тях им се налага да се завърнат. Така че този вид имперсонално съвършенство се оказва недостатъчно. Защо? Защото не можете да прегърнете лилавата мъгла, нали? Не можем да се влюбим в някаква енергия. Затова всички тези безличностни концепции се опитват да постигнат невъзможното. Те искат да мислят за немислимото – само че това е невъзможно. Или искат да обяснят необяснимото. Искат да постигнат непостижимото. Обезсърчаващо е. Опитваш, опитваш, опитваш, но стигаш до невъзможност. Помислете го и от другата страна. Ако вие сте Бог и някой ви каже: „О, ти си просто една лилава мъгла!” малко е обидно някой да ви рече: „Ти си проявление на енергия!” Не, вие се чувствате нещо повече. Вярно е, че всички имате аура – проявление, излъчване на вашата енергия, това е така. Но и самите вие сте там. Същото е и с Бога: всичко е Негово проявление, но Той е отвъд.

Затова ако анализирате кое е духовно, кое материално – санкхя съумеете ли да го сторите правилно, накрая ще постигнете мистичното преживяване. Защото, според свещените учения, трябва да стигнем дотам, където ще е постигнато всичко. „Онова, което постигнем ли, постигнали сме всичко. Онова, което познаем ли, познали сме всичко.”[3] Иначе казано, Господ е толкова отвъд всякакво очакване и разбиране, че ято вачо нивартанте апрапя манаса саха[4] – “оттам думите и мислите се връщат рикоширайки, понеже са неспособни да Го достигнат”. Ято вачо нивартанте апрапя – думите не достигат – манаса саха както и умът. Абсолютът е толкова отвъд мястото, където думите и мислите могат да стигнат. При все това ние сме много амбициозни. Защото искаме да Го достигнем – а постигнем ли Него, ще сме постигнали всичко; познаем ли Него, ще познаваме всичко. Това е мистична опитност.

И така, това е изкуството на действието – посвещавайте всичките си дейности на Бога, не според вашия, а според Неговия вкус. И тогава, както се споменава тук: „ще можете да Го постигнете без отлагане”. А кое е най-доброто действие? Най-доброто действие е да славим Бога с Неговите божествени имена.

 

харер нама харер нама
харер намаива кевалам
калау настй ева настй ева
настй ева гатир анятха

 

„В тази епоха на Кали, на кавги и лицемерие, няма по-добър начин, няма друг начин, няма друг начин за постигане на Бога освен възслава на светите имена.”

 

[1] „Бхагавад Гита” 5.5

[2] „Бхагавад Гита” 5.6

[3] „Мундака Упанишад”, 1.1.3

[4] „Тайтирия Упанишад”, 2.9.1

 Leave a Reply