Category RSS

Calendar

October 2018
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
врабчета

Най-напред бих искал да приветствам всички. Много съм щастлив, че дойдохте. Знаете ли, скрит в стаята си, винаги чувам когато вратата се отваря и това помага на сърцето ми да се акордира. Защото това е нещо много истинско – че се събираме всяка сутрин в търсене на нещо духовно. И трябва да ви кажа, че винаги се удивявам: вие ми давате толкова много с вниманието си, с това, че посвещавате времето си; чудя се какво ли мога аз да ви дам? То е съвсем незначително. Но се надявам, че като просто изпълняваме добре служенето си, всеки ще бъде облагодетелстван – и тези, които идват, и тези, които остават, и тези, които ще дойдат в бъдеще.

Сега нека насочим вниманието си към една важна тема – щастието. Това е много древна тема. Откак свят светува хората искат да знаят какво е щастието. Но нима е достатъчно да знаем какво е? Не, ние искаме да го преживеем. По същия начин, не е достатъчно да знаем кой е Бог. Трябва да Го усетим.

Но нека не скачаме нависоко толкова бързо. Нека най-напред останем на темата за щастието. В древните времена на Упанишадите, светците се събрали заедно и разговаряли за щастието. Да прочетем ли този пасаж?

Това е глава от „Тайттирия Упанишад”. Имената, заглавията на всички Упанишади са описателни. Наименованието „Тайттирия Упанишад” е свързано с птичката титтири, не знам как е на английски. Това е една малка птичка. И това название си има история. Веднъж имало конфликт в една мисия – била допусната груба грешка и последвал смъртен случай. Тогава учителят помолил учениците да седнат да медитират, за да изплатят, да компенсират тази грешка. Но имало един ученик, който му казал: „Твоята медитация е много слаба. Ще ти покажа как се прави.” Разбира се, учителят се обидил: „Махай се оттук и ми върни цялото знание, което съм ти дал!” Тогава, казва се, той повърнал знанието, което бил натрупал дотогава, но тъй като бил значим практикуващ, всички останали ученици се превърнали в такива птички титтири и започнали да кълват парченцата знание. Затова този Упанишад е наречен „Тайттирия”, „Принадлежащ на титтири”. А ето и дискусията:

„Брахман (или принципът на Брахман) е блаженство. Този свят не съществуваше в началото. Сетне битието бе породено. Това (божественият принцип) се превърна в душа. Затова е наречено добре направеното.“

И така, всички изследвания започват от началото, от самото начало – как е бил сътворен светът. И тук се описва: най-напред този свят, материалната сфера, не е съществувал. Но след това изведнъж битието се е появило. И знаете от „Бхагавад Гита”, че в началото всичко е било авякта, непроявено, след това идва проявлението, и накрая ще дойде пралая, отново непроявено състояние. Това е досущ като лятото и зимата, които през цялото време се сменят. Но то касае само материалната сфера. В духовното небе няма промяна, няма смърт.

„Наистина, това, което е добре направено, то е същината на съществуването.” Сукритам е оригиналната дума, „добре направено”. И така, ако Бог желае да твори или да разкрие проявлението на този свят, това е добре направено. Майсторска работа е. Каквото прави, Той го прави добре. Не се опитвайте да търсите грешки в Неговото творение. Той е съвършен и каквото и да прави, също е съвършено. Той е върховната причина, а вие сте един вид резултат. Това означава, че и вие сте… да, съвършени! За нещастие в момента ви обвива тънък облак от илюзия. Единствено него трябва да отстраним, за да се разкрие оригиналното, естествено съвършенство на душата.

 

(следва продължение)

 Leave a Reply