Calendar

January 2019
M T W T F S S
« Dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Murari-gopis

(продължава от предишния петък)

Въпрос на Камен: Можем ли да кажем, че където има вяра, няма бхакти и където има бхакти, няма вяра?

Свами Тиртха: Много добър въпрос! Не бих казал, че ако го има едното, другото не може да съществува. Не бих казал това. Но определено на най-висшите нива на раса има само един елемент. Спомнете си когато Кришна изчезнал от танца раса и гопите хукнали да Го гонят, като почти щели да Го хванат. Тогава Кришна малко се пообъркал: „Какво да правя сега?” На това му се казва истински момент – Богът да се озадачи. Той не знаел какво да стори и затова решил: „Я да взема да покажа божествения си облик.” Незабавно седнал зад един храст и проявил Своя Нараяна аспект – с четири ръце, цял в красота и слава. Гопите изскочили от храстите и само щом видели там да седи Нараяна, казали: „О, намо нараяная! Виждал ли си нашия Кришна?”

Разбирате ли – вярата е за Бога, а любовта е „за нашия Кришна”. Защото „Той е наш! Не ние сме за Него, а Той е за нас!”

На друго място Той казва: „Скъпи гопи, Аз трябва да ида в Матхура, трябва да ида в Дварака. Ще ставам цар, затова, моля ви, бъдете удовлетворени! Прекарахме си хубаво, но вече свърши. Все пак можете, например, да медитирате над Мен.” Ала какъв бил отговорът на гопите: „Медитация ли? Проста, суха, теоретична медитация!? Не, ние искаме Теб!” Така че можем да кажем: на най-висшето ниво на раса няма дори вяра, единствено този трепетен порив.

Добре, сега разбрахме нещо за нашата цел. Моля ви, разгледайте и настоящата ни позиция. Но не се тревожете, не е безнадеждно. Кое ни носи надеждата? Че вярата ни ще ни отведе до входната врата на любовта.

Благодаря ви за тези теми. Днес разбрах нещо – преди имах само един опонент – знанието. Сега разбрах, че имам два – и вярата също.

 Leave a Reply