Category RSS

Calendar

October 2018
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
shipwreck

Въпрос: До каква степен божественият план е и наш план?

Свами Тиртха: Това зависи от вашата отдаденост. Божественият план е съвършен. В този живот има тенденции, които тъй или инак ще се случат – с или без нашия принос. В този смисъл те са обективни, независещи от нас. Човешката намеса в Божия план може да доведе до лоши резултати, няма съмнение. Каквато и грешка, недостатък, дисхармония да има, можем да ги проследим до изопачените човешки амбиции. Не е проблемът в амбициите, проблемът е единствено в изопачените амбиции.

В „Бхагавад Гита”, която е най-значимото разкрито писание на Индия, Бог казва: „Всички вървят по Моя път, всички следват Моя път.”[1] Какво означава това – че всичко е позволено? Че каквото и да правите, то е според божествения план? Съжалявам, по един път може да се върви в едната посока, а може да се върви и в обратната. Въпреки това вървим по един и същ път. Обаче посоката също е важна. Защото втората част на този стих гласи: „Аз ще ви отвърна според вашата отдаденост.” Така че колкото повече сме готови да казваме „да” на божествения план, толкова повече ще сме в хармония с тези божествени тенденции.

Божественият план си е божествен план – съвършен сам по себе си. Нашите планове са малко ограничени и малко слаби. Но ако приемем от сърце божествения план, нашият план също ще бъде съвършен.

Въпрос: По ваше мнение каква е разликата между божествен план и карма? Вторият ми въпрос е какво имате предвид под термина „духовна практика” и каква е практиката, която самият вие следвате?

Свами Тиртха: Кармата като правило също е част от божествения план. Но това не е най-висшата сила, която да наложи истината. Защото карма означава действие и последствие. Това е като физически закон, разширен до нравствените измерения на хората. Онези, които са слепи, вярват в случайността. Онези, които са умни, вярват в карма. Те знаят, че ако има действие, ще има и последствие. Ала онези, които са мъдри, вярват в божествената милост. И бих казал, че тя е окончателният план на Върховния Бог. Защото знаете, казва се, че ако си в беда се нуждаеш от непосредствена помощ. И колкото повече проблеми имате, от толкова повече помощ се нуждаете. Казва се, че в днешно време бедата е толкова голяма, че практически всички спасителни жилетки трябва да се раздават спешно. Тъй като този свят е един исторически потъващ кораб. Затова преди да се издавим, трябва да се научим да плуваме.

Така че карма съществува, но тя не е вечен закон. Ако се научим как да действаме правилно, можем да пренапишем своя кармичен модел. Аз вярвам в божественото провидение, в божествената милост, които са отвъд карма. Карма означава само истинност, ала милостта е отвъд, тя може да прехвърли мост над бездната. Само си представете, ако трябва да изплатим своята карма за всичките си глупави постъпки – първо на първо, това е дълъг списък, и ще отнеме дълго време. Но ако приложим верния метод, метода на посветеността, на себеотдаването, ако се съгласим с божествения план – да го назовем съвсем простичко, ако кажем „да” на Бога – тогава миналото е изтрито. Можете да започнете на чисто нова страница. Е да, понякога сме толкова глупави, че започваме отново поредния дълъг списък… Но като цяло е възможно да се изкачим на по-висше ниво чрез божествената милост.

По отношение на въпроса ви за духовната практика… Ще се позова на „Бхагавад Гита”, за да ви разкрия величието на традицията. Там се казва, че има различни методи на духовна практика. Един от тях е да посветим дейностите си на божествена цел. Да го кажем съвсем просто – например, да построим храм. Или можем да посещаваме свети места – като Седемте рилски езера, да речем. Или можем да изучаваме писанията и така да славим Бога. Или чрез благотворителност можем да споделяме това, което имаме с другите, които са в нужда. Медитацията също е включена в този списък с духовни практики. Има и отречение, тапася[2] като начини за генериране на духовна сила. Но нашата специфична медитация е мантра медитацията. Медитация означава „да си свързан”, а мантра значи „което освобождава ума”. Това е такава молитвена, медитативна формула, която освобождава нашия ум, нашето съзнание. Тази е основната практика, която следваме.

Но ако сме достатъчно посветени и решителни, можем да стигнем до нивото, където всяко действие, което извършваме е медитация. Храненето, готвенето, спането, работата, отглеждането на деца – каквото и да правим, то може да бъде медитация. Ако имаме правилната визия, ако имаме правилното съзнание, каквото и да вършим, ние ще помагаме на божествения план да се проявява.

Въпрос: Дадена ли е на човешкия ум способността да унищожи света? Може ли човешката воля действително да унищожи този свят?

Свами Тиртха: Може би е възможно, но не е вероятно. Ще ви кажа защо. Нашата традиция има мнение за бъдещето на тази планета и на планетарните системи, а също има мнение за максималните способности на човешките същества. И така, що се отнася до времевия фактор за тази вселена, включително планетата Земя, можете да сте спокойни – тя ще продължи да съществува още дълго време. Въпреки че тази ера е най-кратката от различните юги, различните епохи. Има четири ери: Златната, Сребърната, Бронзовата и Желязната. Мисля, че можете да отгатнете в коя ера живеем сега и това не е Златната Епоха. При все това тази последна епоха, Желязната Епоха, също е достатъчно дълга. А когато една епоха свърши, ще започне друга. Така че не се притеснявайте.

Но другата страна на вашия въпрос, относно способностите на човешките същества – да, ние притежаваме разрушителни сили, но притежаваме също така и съзидателни сили. И се казва, че ако някой практикува мистичната страна на йога, той може да постигне специални сили, наречени сиддхи. Като например да ходи по вода, да минава през стени, да чете мислите на хората, да е способен да познава миналото, настоящето и бъдещето – могат да се постигнат определени качества. Имах приятел, който веднъж каза: „Когато медитирам, виждам какво има вътре в шкафа.” Отвърнах му: „И аз го виждам, като отворя вратичката.” Така че тези качества могат да се постигнат.

Но едно от най-висшите постижения е силата да се творят светове. Това направо отнася ума! Обикновено си мислим, че да се създаде свят е работа на Бога. При все това, ако се замислите: например Интернет – това е виртуална реалност, която, можем да кажем, е сътворена от хората. Или ако разгледаме един ашрам, една духовна общност, която е досущ като духовно убежище насред материалното битие – това също е като създаването на един нов свят, където властва хармонията. Така че трябва правилно да разбираме тази способност на хората да творят светове. А ако притежавате способността да създавате, може да имате и способността да рушите. Но не е вероятно.

[1] „Бхагавад Гита” 4.11

[2] аскетизъмLeave a Reply