Calendar

June 2019
M T W T F S S
« May    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
darkness is lack of light

(от лекция на Свами Тиртха, 05.01.2013, сутрин, София)

Въпрос: Най-напред искам да се извиня за въпроса пред учителя и пред слушателите. Искам да попитам дали злото съществува? Съществува ли личност като архи-дявол, Сатана? И в божествената сфера има ли такова противопоставяне между добро и зло, или то съществува само в човешкия свят, тук на Земята?

Свами Тиртха: Въпросът е съвсем подобаващ, не се извинявайте. Но дявол в класическия, така да се каже християнски смисъл, не съществува. Дяволът не е отвън, този дяволски манталитет живее вътре в нас. Защото кой е дяволът – бунтовник срещу божествения порядък. Ние сме тези бунтовници, които не са приели условията на Бога. И Той е казал: „Добре, може да си имате собственото мнение, но го упражнявайте ей там.” Така че дяволът не е отвън, този бунтовник е вътре. Затова в духовното небе няма дисхармония. То е място на хармония. Двойнственостите – като добро и лошо, дявол и ангел – съществуват само на относителното, не и на абсолютното ниво. На абсолютното ниво има само ангели, серафими и архангели. Разбира се, сега използвам различен изказ, различни имена за тези разни класи божествени и полубожествени същества, ала там дисхармония няма.

Така че всъщност дявол или анти-бог не съществува. Обаче илюзията съществува. Само че природата на илюзията е, че тя е нереална. Нещо ти показва какво не е. Звучи малко сложно. Аристотел е казал: „Нещо, което не съществува, съществува като несъществуващо.” Можете да поразсъждавате над това. Но то показва, че той е голям позитивист, той е за живота, за съществуването, защото казва: „Несъществуването не съществува.” Единственото нещо, което не съществува е несъществуването. Всичко съществува! А ако си мислите, че нещо не съществува, то съществува като несъществуваща същност за вас. Това прилича на игра на ума, но не е. Защото какво е тъмнината?

Харилила: Липса на светлина.

Свами Тиртха: Правилно; невъзможно е да се даде позитивно определение за тъмнина, има единствено негативно определение – недостиг на светлина. Така че тъмнината не съществува. Ако има тъмнина, тя е несъществуването на светлина. По същия начин, какво е реалното съществуване на дявола? Зависи от виждането ви. Мнозина толкова много се боят от дявола, че развиват дяволско съзнание. Виждат трик на дявола във всичко, което им се случва. По този начин човек може да си създаде свой собствен дявол. Но ако искате навсякъде да виждате божествената милост, тогава ще имате различна визия.

При все това, ако наричаме „дявол” тази грешка или тази функция, която отделя човешките същества от божественото съзнание, разбира се такава сила съществува, но тя се нарича илюзия. Тя е олицетворена енергия и на пръв поглед може да си речете: „О, това ще да е дяволът!” тъй като тя разделя душите от Бога, значи е дяволска работа. Ала всъщност тя – понеже става дума за женска енергия – тя е като директорка в затвора на материалното битие. И макар директорката на затвора да пребивава в затвора и на практика да живее там, тя се намира там по силата на различен принцип. Тя не е престъпница. Разбирате ли, такава е нейната функция – да изпълнява това служене, да отговаря за онези, които искат да живеят по този криминален начин, които имат този криминален подход към Бога.

 

 Leave a Reply