Calendar

May 2019
M T W T F S S
« Apr    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
burning-dry-reed

(от лекция на Свами Тиртха, 04.01.2013, вечер, София ) 

„Онзи, който изпълнява дълга си без привързаност, отдавайки резултатите на Върховния Бог, не се влияе от греховни дела, както лотосовият лист е недокоснат от водата.”[1]

Всички искаме да сме чисти души. Пречистване значи да си свободен от своята карма. Карма означава окови, а свобода означава да няма карма, да няма окови. Как да се постигне това? Има два начина – единият е трудният, а другият лесният. Кой искате да чуете?

Отговор: Лесният.

Свами Тиртха: Не, трябва да започнем с трудния. Трудният е знанието. Божественото знание, макар да е божествено, отнема дълго време да се изследва, изучава, усъвършенства и натрупва. Обаче е много ефективно. Казват, че то може да ви освободи от кармичните последици. Божественото знание може да ви доведе до божествено съзнание.

Нека поговорим малко повече за трудната част. Нашата карма действа минимум по два различни начина. Щом сте се родили на тази планета Земя, това означава, че сте избрали определен пакет карма, с който сте се съгласили да работите. Нарича се прарабдха-карма – натрупана в течение на преражданията и сега започваща да се проявява в живота ви. Това е пакетът, с който идвате. Същевременно имате и друг пакет карма, който създавате сега. Затова пречистването се нуждае от две страни. Едната му страна се сравнява с опожаряването на тръстика, понеже тя много лесно гори – големи пламъци без въглища, и изгаря бързо. А другата част от вашата карма се сравнява с капка вода върху лотосов лист. И така, прарабдха-карма, натрупаната отпреди карма, трябва да бъде изгорена от вашето духовно знание. Огънят на божественото знание е толкова мощен, че с лекота изгаря остатъците от предишната ви карма. Ала това не е достатъчно; трябва да сте достатъчно умни междувременно да не трупате нова карма. Затова трябва да сме толкова посветени на Бога, че да станем като лотосово цвете, като лотосов листец. И в случай, че дъждовните капки докоснат този листец, те да се отърколят надолу, да не могат да се прилепят към него, да се плъзнат. Това означава, че в настоящия си живот трябва да сме толкова посветени на Бога, че да сме досущ като лотосов лист. Ако някакви кармични последици се докоснат до вас, те трябва да се стекат и да не прилепват към вас.

Затова пълното пречистване, цялостното, съвършено пречистване, ще настъпи ако предишният ви пакет карма е изгорен от вашето божествено знание, и дотолкова се поставите в зависимост от Бога, че да не ви докосват никакви сегашни последици, които могат да ви споходят. Тогава идва следващият въпрос: „Какво е това божествено знание, което ще опожари моята карма?” По тази тема можем да поговорим следващия път. За да поддържам интереса ви жив.

И така, ако искате да станете чиста душа, моля ви опитайте се да контролирате тялото и ума си, и също действайте в преданост, в хармония с желанията на Кришна и тогава ще можете да цените подобаващо всички. А сетне изчакайте още малко и всички ще започнат да ви ценят. Няколко живота.

 

[1] „Бхагавад Гита” 5.10

 Leave a Reply