Calendar

March 2019
M T W T F S S
« Feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Mahaprabhu dancing

(от лекция на Свами Тиртха, 04.01.2013, вечер, София)

Въпрос: Как можем по-добре да служим на Бога, служейки на нашите братя и сестри? Бихте ли ни дали моля някой практически съвет?

Свами Тиртха: Това е много хубав въпрос, много хубава тема. Много хора не разбират, че трябва да служим на Бога. Малцина разбират това. Още по-малко се захващат с подобно служене. А дори още по-малко са тези, които ще достигнат плодовете на това служене. Разбрали сме, че безкористният предан, който обича несебично Господа, не желае нищо в замяна. Например, ако имате много покорен дългогодишен слуга, самите вие искате да се грижите за този слуга и да му служите. Същото е и с Господ – ако някой Му служи много добре, Той също иска да му даде нещо. Обаче онези, които са чисти, не приемат никакво служене от Бога. Именно тук трябва да сме много внимателни и бдителни. Защото ако започнете да служите на такъв предан, който не приема никакво служене дори от Бога, и ако успеете да направите нещо за него, тогава това означава, че сте по-могъщи от самия Господ. Защото сте могли да сторите нещо, което Той не може. Разбира се, трябва доста да се потрудите, за да отдадете и най-малкото служене на подобна душа. Но виждате ли, в това е красотата – служейки на посветените слуги на Бога, можем да направим нещо много хубаво.

Коментар: Но въпросът ми е как мога да служа на моите братя и сестри като цяло. Не на съвършения човек, на светеца, а на останалите братя и сестри.

Свами Тиртха: Казано е: „Ако някой е гладен, имаш хляб и не го споделиш с него – ти носиш отговорност. Ако имаш знание, а някой е в невежество и не споделиш своето знание – ти носиш отговорност.” Затова в нашите центрове ние раздаваме храна, за да удовлетворим телата на хората, и разпространяваме знание как могат да усъвършенстват живота си – за да удовлетворим душите им.

Но кое е най-доброто служене към другите? Най-напред да помогнеш на себе си. Защото ако се пречистиш, ще сияеш и останалите ще последват примера ти. Ако самият аз съм в мрак, как мога да помагам на другите да излязат на светло? Най-напред сам трябва да изляза в светлината, за да мога да поведа другите: „Хей! Насам е светло.”

Коментар: Но може би цял живот няма да ми стигне за това.

Свами Тиртха: Бог знае. И Неговата милост е по-силна от твоята съпротива.

Въпрос: Трябва ли да чакаме Бог да ни прати хора, които се нуждаят от помощ в дадена ситуация?

Свами Тиртха: Препоръчвам ви най-напред да се молите да ви прати някой, който може да помогне на вас. Защото ако сме спасени, тогава можем да спасяваме другите. В нашата система това се нарича приемственост, духовна приемственост. Как се бере манго? Мангото е много деликатен, нежен, мек плод, а също и много скъп. Манговите дървета са високи и най-хубавите плодове са на върха. Какво можем да направим? Да вземем прът и да обрулим плодовете? Та те ще се смачкат! Не, брането се извършва по много специален начин – много хора се качват на дървото. Този, който е на върха обира най-високите плодове и ги подава на стоящия под него човек, а той на застаналия под него, и накрая плодът стига до земята – до вас. Това означава, че плодът идва до вас съхранен в оригиналния си вид. Тази приемственост може да запази и предаде плода. По същия начин, ако се хванете за човека над вас, той може да се хване за онзи над него, той пък за застаналия над него и така приемствеността на освобождението е нерушима, водейки обратно към Бога.

Затова трябва да намерим своя помощник, своя личен спасител. Както пише на вашата фланелка: „Нека се борим за победата на истината.” Така че ако искате да се присъедините към армията на Чайтаня Махапрабху, това е една много славна битка. Не бих ви препоръчал да се присъедините към армията на Кришна, понеже в „Махабхарата” армията на Кришна се сражава срещу Кришна. Това е друга история. Затова трябва да сме внимателни в коя армия влизаме. Но армията на Чайтаня Махапрабху е добре оборудвана с различни оръжия. Славна армия е тя – елитен отряд. Обаче какви са оръжията на Махапрабху? Господ може да отстрани всяка една опозиция, във всеки един миг. Нужни са няколко гръмотевици, някое и друго земетресение или край на света – и е свършено. Чайтаня Махапрабху не проявява подобни оръжия. Той е Аватар – и тук не става въпрос за филма, не – Той е Аватарът на милостта. Затова и оръжията Му са много специални. Има две-три основни оръжия. Едното е „Шримад Бхагаватам”, книгата-пътеводител в духовното съвършенство. Другото Му оръжие е садху-сангха – общуването със светците. Третото е най-главното Му оръжие – това е святото име. Но ако не успее да победи съпротивата ви с тях – нито чрез знанието и науката на „Шримад Бхагаватам”, нито чрез сладостната прегръдка на светците, нито чрез прекрасната молитва на сърцето, маха-мантрата – ако не може да ни спечели с тези методи, Той има един допълнителен. Това е маха-прасадам, осветената храна, която ще победи всекиго, това е сигурно.Leave a Reply